bizimiler de kriz bizi teğet geçti deyince, alay ediyolar ibneler. ispanya protestolarla çalkalanıyor. yunanistan zaten battı. itlya yolcu her tarafı karışık, birsürü abd ticaret devi battı vs. vs. ülkemiz ise yolunda devam ediyor. bunu görmezden gelenin eline dizine durur. eskidenki gibi beceriksizler olsaydı bu işlerin başında şimdi ülkemiz acınacak haldeydi emin olun. he çok mu süper her şeyimiz? hayır değil ama bir de etrafına bakacak insan ve haline şükredecek.
küreselleşmeden, ekonomik sınırların olmadığından, bütün ülke ekonomilerinin bu kriz sistemi nedeniyle birbirine bağlı olduğundan bihaber bazı kimselerin "bize ne" diye karşıladığı ekonomik krizdir.
ispanya'ya kredi veren avrupa bankaları paralarını geri alamazsa mecburen zararlarını kapatmak için türkiye gibi yatırım yaptıkları ülkelerden paralarını çekmek durumunda kalacaklardır.
nihayetinde onlar da batmak veya zarar yazmak istemeyeceklerdir.
dolayısı ile türkiye'deki yatırımları da etkilenebilecektir.
avrupa´nın çöküş sinyalleri veren bir ekonomisinin yaşadığı zorluklara değinen bir saptama.
"finansal" evlilikler, dünya golballeştiği için, çok artmış vaziyette. herkesin birbirine yaptığı yatırımlar var. efenime söyliim bi banka büyücek bi banka, gider küçük bankaların hisse senetlerine ortak olur. diyelim ki yüzde 25 olsun. sermayesi 100 milyar olan bi banka , sermayesi atıyorum 350 milyon euro olan bankaların bikaçına ortak olur. diyelim ki 100 milyarlık bankanın yüzde 25 ortak olduğu 350 milyonluk bankaların sayısı 10 olsun. bu, 100 milyarlık bankanın 3.5 milyarlık bi sermayesi başka bankalarda yatıyo, demektir. diyelim ki bu 350 milyonluk bankalara bir başka 100 milyar sermayeli banka da yüzde 20 ortaktır. demek ki bu küçük bankaların ellerindeki paraların yüzde 45´i başka bankaların ellerindedir. bu sayede herşey yolunda giderse işler çok güzel yürür ve herkes para kazanır.
ancak bu 100 milyarlık bankalardan birisi yağlı müşterilerini onlar iflas ettiği için kaybetmeye başlarsa, bu o bankayla bağlantılı diğer bankaları etkileyecektir. çok değişik ve anlatılması uzun süren şekillerde olacaktır bu.
o yüzden yunanistan, portekiz, irlanda, ispanya velhasıl italya - ki italya´nın durumu korkunçtur, devletlerinin durumu kritiktir. ve bu türkiye´yle iş yapan, bir konuya para yatıran herkesi etkiler. satın alınan malların pahalanmasına sebep olur.
bir de şu bakımdan etkiler türkiye´yi. böyle krizlerden en önemli getiriyi "egemen" güçler" elde ederler. büyük amerikan , alman şirketleri o küçük ülkelerin iflasından dolayı şimdiye kadar üretmedikleri şeyleri de onları ele geçirmek suretiyle üretmeye başlayacaktırlar. sana etkisi şu bakımdan olur ki, sen 10 liralık alışverişin 7 sini egemen güçlerle diğer 3´ünü de 1 er 1 er küçüklerle yaparken o 10 liranın 10´unu da egemen güçlere vermeye başlarsın. onların elleri sana karşı çok daha güçlenmiş olur, adamların kucağına daha bir "yerleşmiş" olursun. bir adam "tekel" oldu mu, seni istediği gibi parmağında oynatacak güce sahip olmuş olur.