hayatın bir denklem olduğu gerçeğini çarpan okkalı şiirleri ile varolan acılarımıza yenilerini ekleyen/delilik hakkı her zaman mahfuz olan/müthiş bir kelimedizici. şiirleri ile kurduğu dünyada bir oyun parkı varsa/o oyun parkında bir salıncak varsa/o salıncakta bir kere bile sallanmak kime nasip olmuşsa bilmelidir ki şanslıdır.
ismet özel şiirlerindeki kimya ile epik bir maceranın kahramanı gibi duruyor karşımızda. türk şiirinin rüzgara ihtiyaç duyan bir yelkenli gibi salındığı zamanlarda yazdığı şiirler ile o yelkenliye üflemiş ve türkiye'de şiirin yönünü değiştirmiştir. bunu görmezden gelmeye çalışmak/yok saymaya çalışmak türk şiirinin büyük bir bölümünü yok saymak demektir.
yaşamayı bileydim yazar mıydım hiç şiir?
yaşamayabileydim yazar mıydım hiç şiir?
-yaşama! -ya bileydim?
yazar: mıydım
hiç: şiir.
ismet Özel'i, son söylemlerinden ötürü faşistlik yahut ulusalcılıkla suçlayanlar sadece bir şeyi kanıtlamış olurlar!..
ismet Özel'i, kesinlikle anlamadıklarını...
Zaten eminim ki, ismet Özel'de bu iddia sahiplerini izleyip kıs kıs gülmektedir zira anlayış yetisi gelişmemiş insanların aleyhinde konuşması, bir anlamda kendisinin yüksek kalitesine delalet eder.
Hayli zeki bir adamla ilgili konuşurken çok ama çok dikkatli olmak lazım.
şiiri ile genç şairlere mülhem olmuş, dizeleri ile şiir adlı gerçeğin tüm inceliklerini betimlemiş, muazzam kabiliyete sahip yaşayan en büyük deli şairlerden biri. söyledikleri yani fikirleri ile tepki toplasada deliliğine vermek gerekir kendisinin. anneannemin dediği gibi ''deli olmadan veli olunmaz'' kendisi bu sözün sınırında yaşamaktadır. kalemine kuvvet kendisinin.
türklükle alakalı söylediklerine ilk başta burun kıvırsamda Cemalettin Latiç'in ağzından duyduğum " Biz elhamdülillah türküz bize sırplar bu nedenle saldırdı" cümlesinden sonra idrak ettiğim filozof. Taşları Yemek Yasak ve Vel Asr ile başladığım yolculuk nerede biter bilinmez.
Unutmadan bir 68 efsanesi evet isyan başlıklı konuşmasının sonunda Sezai Karakoç Ve Necip Fazıl hakkında söyledikleri kimseye eyvallahı olmadığını gösterir. Ölmeden kıymetinin bilinmesi temenni edilir.
hayatınızda hiç şiir okumayıp şu sıralar pek moda olan ıssız adam takılmak isteyen esasında ıslı bir adamsanız şiire ismet özel'le başlamayın. diğer okuduğunuz bütün şiirleri yavan bulabilme tehlikesi var.
sistemi, kitaplarindan ziyade, siirleri ile elestirmesinin daha verimli olduguna, her siir okuyan, seven insanin inandigini dusundugum sair.
çanlar sustu ve fakat
binlerce yılın yabancısı bir ses
değdi minarelere:tanrı uludur tanrı uludur
polistir babam
cumhuriyetin bir kuludur
bense
anlamış değilim böyle maceralardan
ne godiva geçer yoldan, ne bir kimse kör olur
ismet ozel o donemde turkce ezan okunmasina karsin toplumda ki duyarsizlasmaya deginmis ve kimseciklerin bu duruma godiva gibi fedakarca karsi koymamasini elestirmistir kendince. sonradan mevla'ya yonelen bu sevimli sairin yukardaki misralarinin gectigi siirin ismi amentu'dur. amentu yani iman etmek. oysa ismet ozel cehenneme'de gitse cennete'de gittse birileri icin hep arafta kalacaktir. zira kar yagarken kirlenen bir seydir yuzu.
"eğer neyi kaybettiğimizi biliyorsak o eksik olan şeyi bulmaya çabalamamız belki birçok zorluğu yenmemizi ve belki de birçok eziyete katlanmamızı, birçok tehlikeyi göğüslememizi gerektirecek."
"herkes kendi kaybettiğini kendi arasın. bu arayışta diğerleri sadece arayanın neyi kaybettiğini hatırlatabilirler."