şahsi kanaatimce müzisyenlik birbiriyle uyuşmayan ve duygu yoksunu dizeleri ard arda sıralayarak cuppa cuppa tınılarıyla ortam müziği yapmak veya sürekli aynı şarkıları kopyalamak değildir. fakat enstrüman çalabilmek bir kabiliyet işidir ve işinde de iyiysen bir sanattır. gördüğüm kadarıyla ise ismail yk çok çeşitli enstrümanları başarıyla çalabilmektedir. peki serdar ortaç sürekli albüm çıkarmak dışında ne yapmaktadır?
ismail yk rock müzik, arabesk ve michael jackson kırmasıdır. daha çeşitlidir. bir nevi gökkuşağıdır.
serdar ortaç'sa yalnızca vaziyet, eziyet, yoran hayatı yansıtır.
biri müzisyenlik yaparken diğeri ''topu topu 7 nota var kaç farklı beste yapılabilir ki'' demiştir.
acı ama gerçek; ismail yk, serdar ortaç'tan daha iyi müzisyendir.*
(bkz: acımasız gerçekler)
ismail yk ve serdar ortaç türkiye müzik sektörüne darbe vuran iki isimdir. ismail yk bu tarzı para için yaptığı disko kralı nda söylemiştir. aslında kendisi türkü söyleyen albümler ile tanınmıştır. düğünlerde çalıp söylerken şimdilerde ''bas gaza'' tarzı şarkılar ile günümüze gelmiştir. kendisi yurtseven kardeşler in albümüde ''canın çıksın insafsız'' şarkı ile kendini duyurmuş. daha sonra ''hayatımı maffettin'' şarkı ile tarzını hafiften belli etmiştir. bu şarkılar tutunca arabesk ve damar parçalara yönelmiştir. ''hop de bakim'' tarzı parçalar yapıp daha çok türkü formunda ki parçaları güncelleyip o tarzda şarkıları ''tiridine bandım'' şeklinde değilde ''şapır şupur'' haline dönüştürdü. fakat hem müzik kültürü hem çaldığı enstrümanlar ile gerçekten istese kaliteli müziklerde seslendirebilirdi. fakat o kolay yolu seçti. güler duman, songül karlı, orhan hakalmaz gibi isimler belli bir çabalamadan sonra hakkettikleri yeri bulmuşlardır. hatta bu ülkede kazım koyuncu gibi bir değer bile çok geç keşfedildi.
serdar ortaç ise radyocu olarak başlamış. sonra kendi parçalarını yapıp sesinin de güzel olduğunu düşünüp konuk olan ünlülerin peşinde koşup kaset çıkartmak için uğraşıyordu. metin özülkü onu beğenmemiş sürekli ertelemesine rağmen ''karabiberim'' şarkısı ile patladı. daha sonra şarkıların matematiğini çözünce aynı müzik farklı söz sistemini benimseyip şarkılarını yazmaya başladı. nasıl olsa yiyiorlar formunda takılmaya devam etti. fakat son kaseti gösteriyor ki artık bu yolla tutmuyor. farklı müzik türlerini araştırmaya farklı soundları araklamaya başladı. yabancı prodüktörler ile biraraya gelip ''sor'' ve ''gitme'' şarkılarını farklı soundlar ile yapmaya çalıştı. yine son kasetinde çıkış parçası ''karakedi'' yine rus bir grubun müziğini kopyalayıp üstlerine söz yapıp devam etme yoluna seçti.
sonuçta bana göre her türlü ismail yk fakat bu yaptığı tarzı beğenmiyorum. fakat mesele müzisyenlik ise ismail yk her türlü.