verimli olabilecegi bir dönemde siyaset sahnesinde arka planda kalmış kişi. öte yandan böylesine bir dönemde birikimini liderlik özellikleriyle birleştirip chp genel baskanlığı için ön plana çıkamıyorsa arka planda kalmaya devam edebilir diye düşünüyorum. https://galeri.uludagsozluk.com/r/220608/+
mescid-i aksa yı ziyaret etmeyen tek türk dışişleri bakanı. kendisi gayrı-müslim olduğu için geleneksel olan bu ziyareti yapmamıştır.
bunun dışında türk dış politikasına olan katkıları yadsınamayacak bir devlet adamıdır kendisi. 90 sonrası türk-yunan yakınlaşmasının mimarlarındandır.
ülkenin ihtiyacı olduğu sağlam karakterli , bilgili , dürüst bir politikacıydı.
şimdiki siyasetçilerle bir yanyana getirin ve aradaki farklara bakın.
allah rahmet eylesin.
bakanlığı, politikacılığı bir yana trt genel müdürlüğü döneminden hatırladığım güzel insan. hastalık dönemi hariç hiç yaşlanmamış bir görüntü veriyordu. yaşı yoktu sanki. bu yüzden, bir takım yeni politik açılımlara giriştiğinde "genç politikacı" diye sözediliyordu kendinden, 60 lı yaşlarında olmasına rağmen.
trt'de genel müdürlük yaptığı dönemde çığır açmıştır. aşk-ı menu'lar, uğur dündar'ın programları ve hatırlayamadığım daha bir çok yeniliğe imza atmış, gelmiş geçmiş en başarılı genel müdür olmuştur.
politikacılığında ise hiç bir zaman çirkefleşmemiş, saygılı, zarif üslubunu korumuştur.
nur içinde yatsın.
uzun süredir kanserle mücadele eden ve bugün hayata gözlerini yuman eski bakan ve gazeteci. kısaca hayatı şu şekildedir:
ihsan ve Şerife ipekçi'nin oğlu ismail Cem 1940 yılında doğdu. istanbul Robert Kolejinden (1959) ve Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesinden (1963) mezun oldu. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsünde Siyaset Sosyolojisi dalında master yaptı (1981).
1963 yılından itibaren çeşitli gazetelerde Yazı işleri Müdürlüğü, Genel Yayın Müdürlüğü yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası istanbul Şubesi Başkanlığını yürüttü (1971-1974). Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürlüğünde bulundu (1974-1975).
1987 ve 1991 seçimlerinde istanbul'dan, 1995 seçimlerinde Kayseri'den milletvekili seçildi.
DSP TBMM grup yönetim kurulu üyeliğine seçildi (1996).
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi üyeliklerine seçildi (1987-1996). AKPM Sosyalist Grubu Başkanvekilliğine seçildi (1989-91), (1993-95). AKPM ve BAB Asamblesi Türk Parlamenter Grubu Başkanlığına seçildi (1996).
Avrupa Medya Enstitüsü Danışma Kurulu üyeliği yaptı.
50. Hükümette Kültür Bakanlığı yaptı (1995). 30 Haziran 1997 tarihinde kurulan 55. Hükümette Dışişleri Bakanlığı görevine atandı.
ismail Cem, DSP'den ayrılarak Yeni Türkiye Partisi'ne girdi ve partinin genel başkanı seçildi.
ilk olarak ismine gelisim genel kultur ansiklopedisinin kunyesinde görmüstüm. bu ansiklopedi onun herhalde trt'den ayrildiktan sonra yaptigi hayirli islerle biriydi. cogumuzun nokta dergisi ile adi anilan ercan arikli ile vucuda getirdigi disardan gelme ve turkiyeye tornistan edilmis bir ansiklopedi idi. fazlaca söylenecek bir sey yok aslinda. hep etrafindakileri ve cevresindekileri aydinlatmaya calisan bir insandi. sanat kultur bakımından dolayli ve direk bir cok katkılari olmustu. fakat siyasi olarak o gumbur gumbur gelen ama fos diye sönen troyka hareketi (daha dogrusu kumari onun nerdeyse hatta tumuyle sonu. gerci troyka hareketi ecevitin inatini kırmak icin yapilmis bir hareketti. biraz hafizanizi zorlarsaniz o gunleri ve sartlari cok cok iyi hatirlarsiniz. husamettin ozkan olsun kemal dervis olsun ismail cem olsun bazilari tarafindan hain olarak nitelendirildiler o zamanlar. kemal dervis millet vekilligi kapti sonralari. basta satti gitti o hareketi. husamettin ozkan ise hakettigi yere geri döndü, bir lider degilde öylesine antin kuntin isler yapan burokrat sifatina. olan gene ismail cem'e oldu. akciger kanserinden öldü diyorlar. bence kanserden degil sadece hayalkırıkliklarindan öldü. onlarin vermis oldugu harabeleri temizlemeye artik cani istemedi. zaten su ahir dunyada yasamak icin bir sebebi yoktu. her eli yuzu duzgun insan gibi yasadi gitti. hirsi yoktu olsaydi zaten taaaaa sezer secilmeden bulent ecevit'i cumhur baskani kendide basbakan olabilirdi. bizler yeri dolduramayacak kayiplarimizin kadrini ölünce anlayan necip milletiz. yasarken insanlarin canina ot tıkayan ve yapabileceklerine engel olan milletiz. evet ismail cem bizim icin buyuk bir kayip olmustur. dıs islerinde yurt disina t.c.'yi hakkıyla temsil eden aklı basında bir bakan örnegi idi kendisi. evet her gecen gün kıymetli insanlari ve hayatimizda yapi taslarini meydana getiren insanlari kaybediyoruz. ve hic birinin yerini bir nebzede doldurmak icin bir fiiliyat göstermiyoruz. bakmayin simdi t.v.'de ah vah edenlere ve hamasi göz yaslari dökenlere. cunku cenazelerde en cok aglayan merhuma yasarken hayatini zindan edenlerdir. benim diyecek fazla yok zaten ama ne zaman gelisim ansiklopedisinin o kara ciltlerine baksam bir doymaz bilgi acligima sebeb olan o adami hatirlayacam. umarim gittigin yer burdan daha iyidir ismail cem...
stanbul 1940-Istanbul 24 Ocak 2007 Istanbul Robert Koleji'nden (1959) ve Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesinden (1963) mezun oldu. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü'nde Siyaset Sosyolojisi dalında master yaptı (1991).
Çeşitli gazetelerde Yazı işleri Müdürlüğü, Genel Yayın Müdürlüğü yaptı. Yazarlığa devam etmektedir. Türkiye Gazeteciler Sendikası istanbul Şubesi Başkanlığını yürüttü (1971-1974). TRT Genel Müdürlüğünde bulundu (1974-75). 1987 ve 1991 Seçimlerinde istanbul'dan 1995 Seçimlerinde Kayseri'den Milletvekili seçildi.
DSP TBMM Gurup yönetim kurulu üyeliğine seçildi (1996). Avrupa Birliği Parlamenterler Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Asamblesi üyeliklerine seçildi (1987-1996). AKPM Sosyalist Gurubu Başkanvekilliğine seçildi (1989-91), (1993-95). AKPM ve BAB Asamblesi Türk Parlementer Gurubu Başkanlığına seçildi (1996). Avrupa Medya Enstitüsü Danışma Kurulu üyeliğini yürütmektedir. 50.Hükümette Kültür Bakanlığı yaptı (1995). 30 Haziran 1997 tarihinde kurulan 55.Hükümette Dışişleri Bakanlığı Görevine atandı, 5 yıl kadar sürdürdüğü bu görevden Temmuz 2002'de istifa edip Yeni Türkiye Partisi'ne katıldı ve bu partinin genel başkanlığına getirildi.
2004'te YTP'nin CHP'ne katılması üzerine genel başkanlık görevi sona ermiştir. ismail Cem cumhuriyet tarihinin en uzun görev yapan 4. dışişleri bakanıdır. 18 ve 19. dönem istanbul, 20 ve 21. dönem Kayseri Milletvekilliği yapan Cem, evli ve 2 çocuk sahibidir. Bir süredir akciğer kanseri tedavisi görmekte olan ismail Cem, 24 Ocak 2007'de istanbul Cerrahi Hastanesi'nde vefat etmiştir.
türkiye siyasetinin gülen yüzü, çok sevdiğim, çok saydığım değerli düşünür, değerli siyaset adamımız. sosyal demokrasi'nin önde gelen savucularından. hem kişisel hem de profesyonel yaşamında bir tek kişiyi dahi incitmediğine inanadığım; bana o güveni verebilen değerli "insan".
ulusumuzun kıymetini bilemediği bir diğer adam gibi adamdır. bugün insanımız siyasetçilerin neredeyse hiçbirine güvenmez belki. ama ben en azından kendi adıma ismail cem'e güvenirdim. biliyorum birçok insan da samimiyetinden ve kararlılığından şüphe etmemiştir. insana güven veren bir yapısı vardı rahmetlinin.*
dipnot: 2002 genel seçimlerinden önce yaptığı hareket belki de beni bugüne kadar en çok heyecanlandıran siyasi harekettir. çökmekte olan dsp'nin durumunu görüp ayrılmış, üstelik yanına hüsamettin özkan'ı çekmeyi başarmış ancak iktidara giden yolda kemal derviş'in son dakika kazığından kurtulamamıştı. bugün kemal derviş ona o kazığı atmamış olsa belki ülkemiz daha iyi bir yerde olurdu. en azından adam gibi bir dış işleri bakanı sahibi bir ülke olurduk.
trt de genel müdürlük yapmış dışişleri eski bakanı. allah rahmet eylesindir. can dündar,smail cem in hayatını ele alan bir yazı dizisi hazırlamıs ve ölümünden iki gün önce beraberce tamamlamıslardır.
iyi adamların göç vakti geldi anlaşılan.. hrant gitti, uğur mumcu'yu bugün anıyoruz tekrar ve şimdi de ismail cem. yaptıklarından ziyade yapmak istedikleriyle iyi bir adamdı ismail cem. bazen yapamadıklarınız size iyi adam dedirtebiliyor. *