cebrail'in muhammed b. abdullah'a ilk göründüğünde 'oku, yaradan rabbinin adıyla oku' dediği anlatılıyor. peki, daha ortada ayet yok, kitap yok, mağaranın ortasında bu 'oku' demek ne demektir?
"bu iddiaları ciddiye almak ,doğal gerçekliğin inkarıdır."
değildir. bu iddiaları ciddiye almak , fiziki evrenin ötesinde de bir yaşamın olduğu konusunu ciddiye almaktır sadece. doğal gerçekliğin inkarı söz konusu değildir.
-fiziki evrenin ötesinde yaşam olduğu iddiası hayal ürünüdür -
yukarıda yazılan cümle gibi dogma ifadelere bilimde yer yoktur.tabi bir bilim adamı kişisel inancı gereği bu tarz beyanlarda bulunabilir. fakat bu bilimsel bir tespit değildir. bilim bu konuda agnostik olmalıdır. bu tarz cümleler tıpkı " çoklu evrenler yoktur,hayal ürünüdür" demekle aynıdır. çoklu evrenler de bu fiziki evrenin ötesindeki evrenlerdir.
ilim ve bilim kast ediliyor,hz muhammed'e gelen ilk vahiy ile okumak emredilmiş ve insanın bilmediğini öğrenirken istifade ettiği kalemden ve öğretmekten bahsedilir.
sevgili pozitivist yazar ; ısrarla anlamakta direndiğiniz şey ,teoloji ile ilgili ister ret ,ister kabul kategorisinde olsun ,söylenen şeyler bilimsel olmayacaktır ,en azından şuan için. çünkü şahsi görüşümdür bu; deney-gözlem yapabilmek mümkün değildir. dinlerin de böyle bir iddiası yoktur. siz ısrarla materyalist düşüncenizi bilime allem edip kullem edip giydirip " bu bilimin görüşüdür" diye sunuyorsunuz. bunu bilgisi sınırlı olan insanlar kabul edebilir fakat bilimin nerede başlayıp nerede bittiğini ,hangi sınırdan sonra spekülasyona ve kişisel inançlara başvurulduğunu bilenler bunları kabul etmeyecektir.
kişi elbette deney-gözleme dayanmayan şeyi reddedebilir. buna kimse karışamaz. fakat bu reddedişi "bilimin görüşüdür" diye sunamazsınız. çoklu evrenler tam da buna çok güzel bir örnek teşkil etmektedir . çoklu evrenler spekülasyon olarak görülürken ,bu gün deney-gözleme tabi tutulmaktan bahsediliyor. belki yakın gelecekte var oldukları kanıtlanacak.ya da deney gözlem sonuçlarından ,var olduklarına veya yok olduklarına dair somut veri alamayacağız. ama bilim ,çoklu evrenler yoktur ,hayal ürünüdür demeyecek bu durumda. belki bilim adamları kişisel inançları olarak söyleyebilirler fakat bilim " çoklu evren falan uydurmadır " gibi bir duruşta olmayacak . aynı şekilde inanca ait kavramlara karşı da olamaz. bu ayrımı yapamadıktan sonra uzun entryler girmenin pek önemi kalmıyor.
daha "gerçekçik" kavramının ne olduğunu dair hiçbir fikri olmayan insanoğlunun, eleştirdiği şey. etrafında gördüğün, tattığın, dokunduğun, duyduğun şeyler gerçeklik midir, yoksa senin benim gerçekliğim midir? ne kadar kesinsiniz her şeyden. bildiğimiz, bileceğimiz tek şey, hiçbir şey bilmediğimiz olacaktır.
kur'an da ayetlerin bir çok karşılığı vardır sadece onunla ilgili değildir. oku emrinin manası da okumaktan geçer. okuyarak inan kulaktan dolma bilgilerle değil demektir, eğitim ve kültür alanlarında oku islam medeniyetini sağlamlaştır demektir. turan dursun gibi sahte imamların dediği gibi değildir, akıldır ilimdir oku emri...