--spoiler--
iman dinin özü, ibadet-ler dindarlığın âdeta simgesi olarak bilinmekle birlikte Müslümanlığın bunlardan ibaret olmadığı açıktır. Her ne kadar geniş halk kitlesi arasında ibadetlerin şekil kısmı, dinin ve dindarlığın göstergesi olarak algılan-makta, hatta bu alanda yoğunlaşıp hayatın diğer alanla-rında alabildiğine hoyrat, bencil ve çıkarcı davranabi-len müslüman tiplerine sıkça rastlanmakta ise de, bu fevkalâde yanlış bir kanaat ve yanıltıcı bir görünümdür. Şekil kolay, şeklin arkasında yatan mânayı kavramak ve yaşamak zordur. Belirli davranışları, dindarlık adına da olsa yapmak kolay fakat bu davranış biçimlerinin götür-mek istediği hedefe ulaşmak zordur. Dindarlığın zor ve önemli olan kısmı da ikincisidir. Müslümanın med cezir hali yaşayarak seccade üzerinde veya ibadetlerin şeklî ifası konusunda titizlik göstermesi ancak aile hayatın-dan ticarî hayata, insan ilişkilerinden sosyal ödev ve sorumluluklara kadar diğer alanlarda ise âdeta ikinci bir kimliğe bürünerek pragmatist, bencil ve aldırmaz bir biçimde davranabilmesi dinin ve dindarlığın yanlış anla-şılmasının tipik örneklerinden biridir. Halbuki gerçek dindarın dindarlığı hayatın her alanına yayması yaratıcıya bağlılığın göstergesi sayılan şeklî davranışlarda olduğu kadar sosyal ilişkilerde, üçüncü şahısların hak-ları konusunda ve toplumsal hayata ilişkin alanlarda da dinin öğütlediği şekilde hak bilir, âdil, ölçülü ve fedakâr olması gerekir.
--spoiler--
insanlar kulların yaptıklarına bakıp "bakın inandıkları yanlışmış" diyorlar.
sevgili Peygamberimiz (sav):"Nefsim kudret elinde olan Zât'a yemin ederim ki, eğer siz hiç günah işlemeseniz, Allah sizi toptan helâk eder; sonra günah işleyen, arkadan da istiğfar eden bir kavim yaratır ve onları mağfiret ederdi." diyor.(Müslim, Tevbe 9.)
allah "ben bir gizli hazine idim bilinmek bulunmak için alemleri yarattım" diyor. (kutsi hadis)
tüm resme bakıldığında amacın nihai başarmak olmadığı aşikar. allah hatasız nesneler dileseydi onu yaratırdı. o kendilerine irade verdiği insanları yarattı. iyilik ve iyilik eksikliği olmadan bu varlık aleminin rengi yok. her şey güzel olsaydı güzelliğin anlamı olmazdı.
hata yapan müslüman imtihanında bir merhalededir ve imtihan sürdükçe (ömrü sürdükçe) herşeyini kurtarma fırsatı var.
yaşayan, yaşamış ve yaşacak her bir insanın muhatabı allah'dır. onunla allah'ın arasındadır olan.
her bir bireyin de kendisine allahın varlığı tebliğ edildi, ediliyor; edilecek. ve bu mesuliyet de kendisi ile allah arasında. başkaları değil, yaşayanlar değil, yaşamışlar değil, yaşayacaklar değil; allah ile kul var. bir insanın imanı tüm kuramları ile varlık aleminin üzerinde. gerçekleştiğinde iman; diğer tüm ihtimaller, tüm realiteler detay bile sayılayamayacak kadar küçükler.