herhangi bir dinin olası din ve iman yapısı gereği vermek istediği eğitim, yaratmak istediği birey, bilimselliğe inanmayan kendine anlatılanla yetinen okumayan araştırmayan kendine bildirilen tanrının varlığı bilgisi ve o bilginin tanımı ile yetinip bunu kendi çocuğuna aktarmasıdır. sünni eğitim algoritması da elbette bundan farlı değildir. olmadığı içinde, başkaları tarafından yaratılmış ve kutsanmış bilgisizliğine tapan, recursive bireyler oluşmaktadır. bu tip bir bireyin, irrasyonal bilgi ile dolu ve bu bilginin doğruluğuna tapan bir bireyin sozluk gibi underground olma, kalma idiasında olan rasyonal ve determinist bir yerde ortamın varoluş amacına uygun olmayan şekilde yazma çizme yapması da normaldir.
bu da doğal bir yozlaşma getirir. buradaki yozlaşma internet sözlükleri tanımına uymayan anlamındadır. mesele yazarın kalitesizliğinden ziyade, ortamın reel yapısının ötesinde ortaya çıkan değişmedir. bu değişim bir yozlaşmamıdır yoksa bir medeniyet midir, bu da kişinin durduğu yerle ilgili subjektif bir değerdir. sünni eğitimle cortexi süt gibi yapılmış birey;, allah kitap peygamber diye her yakaladığı yere bir şeyler yazmayı medeniyet görür iken tersi de bunu yozlaşma olarak görebilir. ama sonuçta sözlük konsepti denilen öncesinde belli olmadan underground bir şekilde sonradan birikimle ortaya çıkmış olan olgunun değişimidir mesele. ve o değişim benim subjektif algıma göre, sünni eğitimin bireyi birey yapmaktan uzak tutmaya çalışan yapısından dolayı bence yozlaşmadır. kalitesizleşmedir.
islamcı, dinci, ateist, şucu, bucu gibi yazarların sözlüğün kalitesini düşürdüğünü söylemek henüz sözlüğün anlamını kavrayamamış olmaktan gelir. öncelikle er kişinin burda ne yaptığını ve neden burada olduğunu bilmesi lazım.
sözlük farklı dinlerden, düşüncelerden, cinslerden, yaşlardan, ırklardan bir çok insanın bir konu (ki biz buna başlık diyoruz) hakkında tanımlar yaptığı fikir ortamıdır. tanımlar bilimsel olmak zorunda değildir ya da doğru olmak zorunda değildir. sadece bizim için ne anlam ifade ediyorsa o dur. sözlük bilgiden öte bir düşünce kaynağıdır. eğer bir olaya farklı bir bakış arıyorsak, evet bu sözlükte fazlasıyla mevcuttur. sana göre x, bana göre y dir. bi başkasına göre belki z de olabilir. sözlüğü sözlük yapanda bu fikir zenginliğidir. zaten böyle olmasa burası uludağsözlük değil, bir düşüncenin ya da ideolojinin blog sayfası olurdu. tek bir görüş, tek bir ideoloji, tek bir din yandaşı insanların bir arada olduğu bir oluşumla, birbirinden farklı sosyal ortam ve düşünceye sahip binlerce insanın olduğu bir ortam arasında nasıl bir fark olduğunu bir düşünün bakalım. ateist olmayabilirim ama ateistlerin bu sözlüğü sözlük yaptığını inkar edemem. gay değilim, ama aramızda var olan gaylerinde burada yazdıkları bu fikir cennetine bir katkıdır. sevmek zorunda değiliz, ne dincisini, ne dinsizini. ama saygı duymalıyız. eğer kişileri sözlükte yaftalayıp gruplara ayırmaya kalkışırsak uludağ sözlükten rahat 50 tane sözlük çıkar. en az 50. ama şu bir gerçek, tek fikir, tek düşünce, tek din ya da tek ideolojinin olduğu bir oluşumun, keremcemin fan clubından bir farkı yoktur. bu sözlüğün kalitesi dincilerdir, bu sözlüğün kalitesi ateistlerdir, bu sözlüğün kalitesi solcular, komünistler, faşistler, atatürkçüler, ermeniler, aleviler, sünniler vs.vs. dir. emin olun bu farklı sosyal grup diye tanımlayacağım gruplardan herhangi birinin yokluğu uludağ sözlük için eksikliktir. en basit örneği bu başlığı açan zihniyet bile bu sözlüğün bir parçasıdır. mutlaka onun gibi düşünenler ya da ondan farklı düşünenler olacaktır. ve ben senin fikirlerini beğenmiyorum diye senin bu sözlüğün kalitesini düşürdüğünü söyleyemem. aksine sen bu sözlük içerisinde bulunan yüzlerce farklı görüşten sadece birisin. ve senin islamcı yazarların sözlüğün kalitesini düşürdüğü fikrin bile öyle veya böyle bir fikirdir. eğer onların fikirlerinin bu sözlükteki kaliteyi düşürdüğünü düşünüyorsan onlardan fazla ya da kaliteli yaz ve çok sevdiğin sözlüğün kalitesini sen arttır.
fazla kafa skmeden şunu söylemek istiyorum;
bu sözlükte iyi ya da kötü yazan herkes faydalıdır. genç bir çocuğun saçmalamasıda bu sözlük içindir daha yaşlı bir sözlük yazarının tecrübeleride bu sözlük içindir.
yazsında ateisti yazsın, sağcısı yazsın, solcusu yazsın, allah a inananda yazsın, budaya tapanda yazsın, sende yaz, sizde yazın. yazınki ne düşündüğünüzü bilelim. yazınki beynimizi reklam kaygısıyla ne yazacağını şaşıran köşe yazarlarının ya da yandaş gazetelerin tek taraflı yalanlarıyla değil, yurdum insanının iyi kötü fikirleriyle dolduralım.
not gibin birşey: öznel bi tanım umarım gammazlanıpta harcanmaz.
azmışlarla savaşını azmışlık ithamıyla yap, kafirlik ithamıyla değil demiştir imamı azam. sözlükteki yobazlar ve dincilerin hallerine bakıyorum girilerini referans alarak.
ne görüyorum söyleyeyim, hiç düşünmeden kafalarındaki hüküm şablonuna göre önüne geleni kafir, ateist vs. şeklinde isimlendiriyorlar. beni bile ateistlikle isimlendirdiler üstelik.
ee şimdi ne diyeceğiz peki, bu kalitesizlik, düşünüşte ve yazışta ilkellik değildir de nedir?
sonuna kadar haklı bir tespittir. sözlükte islamcı ile kast edilenler dincidir. -ci eki, alıp satma eylemi kazandırır. değil mi?. evet o halde.
insanları kategorilere ayırmanın yanlış olduğunu idrak edememiş bünyazların söylemidir. bu insanlar bilmelidir ki, kalite denilen olgu islamcı olarak kategorize edilmemiş grubun* sarfettiği belden aşağı cümlelerle oluşan durum değildir. kalite, konular üzerinde değişik görüşlerin ortaya atılmasıyla oluşur bence. hep aynı tip düşüncelerin döndüğü ortam yozlaşmaya açıktır.
ideolojisini veya düşüncesini bilimsel, demokratik, hoşgörülü bir tartışma kıvamı yerine, mahalle kavgası tadında holiganca ve körükörüne yaşayanların sadece islamcı olanlarını teşhir eden ifadedir. Halbuki kaliteyi düşüren düşünceler değil üsluptur. Üsluplar fikirlere değil kişilere aittir.
islamcı yazar sözlüğün kalitesini düşürüyorda islamcı olmayan yazar mı çıtayı yukarda tutuyor anlamadım . sözlük kalitesi farklı fikirlerin , farklı tanımlamalarıyla yükseliyor diye biliyorum .
yazıda islamcı diye tabir edilenler, dini istismar edip kötü yönde kullananlar veya kendi emelleri uğruna yanlış aktaranlardır, yoksa olayın islam'a karşıtlık veya ateistlikle alakası yoktur. eleştiri körü körüne bağnazları savunan, çağdışı ve geri kalmış zihniyete karşıdır.
bu kadar yazarın bunu anlayamayıp bilip bilmedik yorum yapması çok üzücüdür. şimdi neden başımızdakilerin türbanı siyasi simge olarak kullanıp sizi emellerine nasıl alet ettiğini, nasılda gözlerinizi boyayıp iran türü bir şeriat sistemine sürüklendiğimizi görmenizi engellediklerini anlıyorum. yaptıkları tek şey dinin dogmatikliğinden yararlanarak düşüncelerini sizlere körü körüne empoze etmek.
güdülecek milyonlarca koyundan biride siz olmayın.