islam in ileri oldugunun kanitlari

entry5 galeri0
    1.
  1. Harvard üniversitesinden Peter Lu adlı araştırmacı, islam ülkelerinde Orta Çağ'dan kalma mozaiklerde simetrinin mükemmele yakın olduğunu, bunun da gelişmiş geometri bilgisine sahip olunduğunu gösterdiğini belirtti. "Bu, zanatkarların sadece mozaikleri kolayca birleştirmek amacıyla kullandıkları bir teknik ise, ortada çok büyük bir tesadüf var demektir" diyen araştırmacı, mozaiklerdeki mükemmel simetrinin, "şimdiye kadar sanıldığından çok daha gelişmiş ve karmaşık bir kültüre işaret ettiğini" bildirdi.

    Science dergisinin son sayısında yayınlanan araştırmasında "kumpas ve cetvel basit hatlar oluşturmaya yetse de, mozaiklerdeki mükemmel 5'li ve 10'lu simetri, ancak çok karmaşık bir sistemle açıklanabilir" ifadesini kullanan Peter Lu, bu motiflerin tek başına bir zanatkar tarafından sınırlı ölçekte uygulanabileceğini, büyük boyutlardaki mozaiklerin ise geometrik çarpılma olmadan üretilemeyeceğini vurguladı.

    Lu, islam dünyasında bulunan devasa boyutlardaki mozaik motiflerinde ise geometrik çarpılmanın çok az olduğuna dikkati çekti. 13. yy'dan itibaren gelişmiş mozaik örnekleri bulunduğunu kaydeden Harvardlı araştırmacı, 15. yy'da motiflerin son derece karmaşıklaştığını vurguladı.
    4 ...
  2. 2.
  3. burada önemli olan referans noktasıdır. kime göre geri, neye göre ileri. mutlak bir ileri olmadığı gibi mutlak bir geri de yoktur. gericiliğin tanımı ne? ilericiliğin tanımı ne?

    bilimsel literatürü yazan batı'dır ve karşılaştırmalı analizlerde referans noktası batı standartlarıdır. bu arada batı kelimesini üst yapı olarak kullanıyorum, hristiyanlık alt yapı olarak kalıyor. fakat bağımsız bir bilim adamı referans noktası olarak amerikan standartlarını seçmek zorunda değildir. demem o ki, geri olarak addedilen ekonomik ve politik konjonktur subjektiftir. örnek vermek gerekirse, mum ışığında sabahlara kadar kerpiçten evinde ibadet eden bir ideoloji kendi içinde eleştirilemez. onu eleştirmek için dışsal bir standart koymanız lazım.

    zevkler ve renkler tartışılmaz...özgürlüklerin sınırsız olduğu bir ortamda ileri ve gerinin tanımı yoktur. herkes kendi standartlarını belirler ve yaşar...konu genellemeye tabii değildir.

    uzaylılar gelse ve batı medeniyetine kıçıyla gülse batı medeniyeti hala ileri olarak mı kabul edilecek.(benim görüşümde uzaylıların teknolojisi de ileri değil bu arada, mutlak bir kaostan mütevellit bir evrenden bahsediyorum sadece)

    ps: ütopik parametreler yaratarak yazılan bir yazı, beni bağlar..
    3 ...
  4. 3.
  5. bunun icin islam ulkelerinin durumuna bakilmasi gerekmektedir. o zaman ileri olup olmadigi daha rahat anlasilabilinir.
    2 ...
  6. 4.
  7. birçok alanda ortaya konabilecek kanıtlar.

    ancak günümüzde islamî hayat tarzının nefsî arzuların hakimiyeti ile kaybolması ve tanzimat dönemiyle birlikte fen ağırlıklı ilimlerin medreselerden kaldırılmasıyla başlayan süreçte maddî yönü sürdürülememiştir bu ileriliğin. ancak islam dünyasında liderlik mirasına sahip türkiye'nin siyâsî ve sosyal yapısında gerçekleştirilecek sert değişimlerin kuracağı zemin üzerinde toparlamaya başlamak mümkündür bu hatayı da.
    1 ...
  8. 5.
  9. neye göre, kime göre ileri? alt başlıkları ile dallanıldığı ve dönemsel incelendiği takdirde daha mantıklı olacak kıyastır.

    neye, kime, hangi döneme göre olursa olsun karşılaştırma sonucu cevaplanabilecek olgudur. eğer karşılaştırılan topluluk* avrupa ve avrupadaki genel din anlayışı* ise * , karşılaştırılan dönem ortaçag ise, cevabı kesinlikle ileri olacak kıyastır.

    ileri olduğu ve geri olduğu dönemlere dair örnekler coğaltılabilir.
    önemli olan kıyaslanan olguyu, kıyaslanan dönemi ve neye göre kıyaslandığını belirtmektir.*
    (bkz: orta çağ karanlığı)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük