* profesor mannan tarafından kuveyt'te basılan ve yayınlanan kitap. kitaptan bir alıntı:
"islam ekonomisi toplum içerisinde yaşayan herhangi bir kişiyi değil, dindar bir insanı incelemektir. Oysa çağdaş ekonomi, toplumdaki herhangi bir kişiyi ele alır. isteklerin çokluğu ve kaynakların kıtlığından dolayıdır. Ekonomi sorunu böyle ortaya çıkmaktadır. Her iki ekonomide de durum aynıdır. Fakat seçme konusunda, iki ekonomi, birbirinden ayrılmaktadır.islam ekonomisinde seçimlere islamın temel ilkeleri ışık tutmakta, Kapitalist bir sosyo-ekonomik temel üzerine kurulan çağdaş ekonomide ise kişisel istek ve kaprislerle denetlenmektedir. Bu fark bizi bir tartışmaya sürüklemektedir.
henüz okumadığım, bulursam ilk fırsatta okumak isteyeceğim kitap. ancak, ben şerhimi erkenden düşeyim:
iktisadın bilim olmadığı yönünde bence ciddi ancak iktisatçılar tarafından kaale bile alınmayacak derecede gayri ciddi olan iddialarım var. profesörün, islam ekonomisi dindar bir kişiyi ele alır, çağdaş ekonomi ise toplumdan herhangi birini ele alır diye getirdiği eleştiri, döner islam ekonomisi olarak sunduğu teze yapışır. toplum içinden herhangi birisi çıkar, bu bilim değil, siz ülkeden ülkeye, zamandan zamana değişen bir öğreti sunuyorsunuz der. haklı olur.
ayrıca, çağdaş ekonomide, toplumdan herhangi birisinin dindarlığını korumasına engel teşkil edecek bir şey yoktur. kar marjını vicdanına göre belirler, aza kanaat getirir, kaliteli üretir, faiz yemez vs. vs. hani bunu yaptığını iddia edenler de yok değil. aslında ben bile bu söylediğimden emin değilim. yani modern, hatta post modern bir iktisadi hayatta dindarlık için yeterli hayat sahası mevcut mudur pek emin değilim. varlığını iddia etmemin sebebi, bu söylemlerle iktisadi faaliyet ve bankacılık yapan siyasal islamcıların varlığıdır.
buna mukabil, islami esaslarla donatılmış bir ekonomide, dindar olmayan kesimin davranışları neyle sınırlanır? bunu sanırım kitap okunduktan sonra cevaplayabiliriz. ancak diyelim ki ben, kitabı okuduktan sonra ikna oldum, bill gates ikna olacak mı? zira yer çekimi kuvvetine ben de bill gates de inanıyoruz.
petrolden once ve sonra diye ikiye ayrılır.
hurma ticareti yaparken develere biniyorlardı.
petrol ortaya cıkınca mercedeslere binmeye basladılar.
ayrıca faize kar payı deyince faiz olmaktan cıkıyor mu?
kar payı yerine faiz diyen bankalar babalarının hayrına mı faiz veriyorlar?
onlar kendilerine para yatıranlara kar etmeden mi faiz veriyorlar?
sizi gidi sark kurnazları, maneviyat lafını da agızlarından dusurmuyorlar.
ukalalık yapayım da adı olmamış kitap diyeyim. adı islam'ın ekonomik hayata bakışı olsaydı daha uygun olurdu. ekonomi denen bilim insanı homo economicus olarak kabul eder. bütün teoriyi bunun üzerine kurar. homo economicus da islamın belirttiği insan profiline neredeyse taban tabana zıttır. bankacılık veya öfk cılık yapıp da biz islami finans kesimiyiz, bu işi islami esaslara uygun yapıyoruz diye geçinenlere değinmek dahi istemiyorum. çok pis konuşurum.