islam dünyasında bilim

entry19 galeri0
    1.
  1. olsa olsa ilim dir.

    edit: başlık başıma kalmış peh.
    2 ...
  2. 2.
  3. harizmi gibi bir kaç istisna dışında* islam ülkelerinden bilim adamı çıkmaz. bu durum islam dünyasındaki bağnazlığın ve totaliter din anlayışının bir sonucudur. araştırma sonuçlarına baktığımızda en yüksek bilimsel gelişmişliğe sahip ülkenin türkiye olması, türkiye'nin de ikö'yle bağlantılı tek laik demokratik rejim olması tesadüf değildir. açıkça göz önünde olanı söylemek gerekirse, din bilimi dışlamaktadır. buna bahaneler üretmek, "yok efendim kusur dinde değil dincilerde" demek serbesttir, ama sorunun kökeni değişmeyecektir.
    6 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. 16. yy dan sonra aniden kaybolan olgu.
    2 ...
  7. 5.
  8. 6.
  9. daha başlığa bakar bakmaz güldüren bilimdir.
    (bkz: inanılmaz hacı icatları)
    (bkz: zikirmatik)
    (bkz: kıbleyi gösteren pusula)
    (bkz: gider bu)
    3 ...
  10. 7.
  11. islam düşmanları tarafından saçma sapan savlarla laf atılan bilimdir. günümüzdeki müslümanların bilime olan soğukluğu islam'ın suçu değildir. islam hiç bir şekilde bilime karşı değildir. ilim öğrenmek kadın erkek her müslümana farzdır. müslümanlar bu farza uymuyorsa islam ne yapsın. dinin d'sinden anlamayıp " din bilimi dışlıyor " gibi saçma sapan laflar edenlere şu müslüman bilim adamlarına bir göz atmalarını öneririm ;

    ilk kağıt fabrikasını kuran alim ibni Fazıl

    Kızamık ve çiçek hastalığını keşfeden; alim Razi

    Mikrobu ilk tanımlayan alim Akşemseddin

    Cüzzamı bulan alim ibni Cessar

    Vebanın bulaşıcı olduğunu bulan alim ibni Hatip

    Verem mikrobunu bulan alim Kambur Vesîm

    Retina tabakasını bulan alim ibni Rüşd

    ilk göz ameliyatını yapan alim Ammar

    ilk kanser ameliyatını yapan alim Ali bin Abbas

    Küçük kan dolaşımını bulan alim ibnünnefis

    ilk Tabipler odası başkanı Ali bin Rıdvan

    Sıfırı ilk kullanan alim Harizmi

    Trigonometriyi ilk bulan alim Battani

    Tanjant, kotanjant ve kosekantı ilk kullanan alim Ebul Vefa

    Trigonometri kitabını yazan alim Nasiruddin Tusi

    ilk trigonometrik dönüşüm formülünü bulan alim ibni Yunus

    ilk difransiyel kitabını yazan alim. Sabit bin Kurra

    Ondalık kesiri ilk bulan alim Gıyaseddin Cemşid

    ilk usturlabı yapan alim Zerkali

    Dünyanın döndüğünü keşfeden ilk alim Biruni

    Dünyanın çevresini ilk ölçen alim Musa kardeşler

    Güneşin yüzündeki lekeleri ilk bulan alim Fergani

    Yıldızların yer ve açıklıklarını ölçen ve ilk cetveli geliştiren alim Cabir bin Eflah

    ilk otomatik kontrol sistemleri tasarlayan alim Ahmet bin Musa

    Sibernetiği ilk kuran alim. ismail-El Gezeri

    ilk optik temellerini koyan alim ibni Heysem

    Sesin fiziki açıklamasını ilk yapan alim Farabi

    ilk torna tezgahını yapan alim ibni Karara

    Kanatlarla uçan ilk alim Hazerfen Ahmed Çelebi

    ilk uçağı yapan alim Ebu Firnas

    Yer çekimini ilk bulan alim Razi

    Sarkaçlı saati ilk yapan alim ibni Yunus

    Maddelerin özgül ağırlığını ilk hesaplayan alim Hazini

    Atomun parçalanabileceğim ilk bulan alim Cabir bin Hayyan

    Gök kuşağını ilk açıklayan alim Kutbettin Şirazi

    ilk kimya laboratuarını kuran alim. Cabir

    Saf alkolü ilk elde eden alim Razi

    Fosforu ilk bulan alim Beşir

    Havan topunu ilk bulan alim Fatih Sultan Mehmed

    ilk kıta seyahatnamesini yazan alim ibni Battuta

    ilk dünya haritasını çizen alim Mürsiyeli ibrahim

    ilk ecza kitabını yazan alim ibni Baytar
    15 ...
  12. 8.
  13. 9.
  14. 10.
  15. 11.
  16. kuran'ın ilk emridir efendim.

    "oku"
    3 ...
  17. 12.
  18. sunulan listelerdeki isimlerin %99 oranında 800 - 1300 arasında yaşamış olmasının kuşu uyandırması gereken durum. söz konusu dönemde islam dünyası gerçekten dünyanın merkeziydi, bilimin altın çağlarıydı. kendisi hıristiyan olduktan sonra eski pagan geçmişinden utandığı için bizans, eski yunandan kalan bilimsel metinleri depolara kaldırmıştı. buradaki bilgilerin yeniden insanlığın ve bilimin hizmetine girmesini özellikle abbasiler dönemi sağladı. bağdat'ın kurulmasıyla hızlanan bu süreçte süryanilerin ve yahudilerin çevirmen olarak büyük katkısı oldu. türk, arapve farskökenli bilim adamlarının öncülüğünde gelişen süreç ilk üniversitelerin kurulmasını getirdi. farabi, ibni sina gibi biginlerin başı çekmesiyle matematik, tıp, fizik, astronomi ve güzel sanatlar alanlarında devasa gelişmeler oldu. üniversiteler ve dev çeviri orduları bu dönemin kaldıraçlarıydı. aristo bu dönemde yeniden keşfedildi, batı dünyası aristo'yu farabi'nin, ibni sina'nın şerhleriyle * tanıdı. ki islam ortaçağı aydınlanmanın en üst noktasındayken batı gerçek anlamda barbarlık ve doğmatizm aşamasındaydı. cadı avları, engizisyonlar yoluyla roma kendi koyu taassubunu sürdürmeye çalışıyordu.

    bu aşama imam gazzali'nin ikinci döneminde kadar sürdü. gazzali, felsefeciler dediği farabi, ibni sina çizgisine büyük eleştiri yöneltti. felsefenin etkisinin islamı küfre götürdüğünü belirten gazzali, her şey kuran'da var, başka şeye ihtiyaç yoktur, dedi. * üniversitelerin çoğu bu dönemde kapandı, bir çoğunda dersler sadece kuran'ı yeniden anlamak üzerine değiştirildi.

    islam dünyasının ilerlemesi bitmişti böylece. din otoritesi gazzali iken, dönemin selçuklu veziri nizamülmülk'ün katı yasaları artık egemen oldu.

    buna başkaldıran 100 yıl sonra ibni rüşd idi. ancak onun da islam dünyasına etkisi az oldu. o daha çok hıristiyan alemini etkilemişti. onların reform ve rönesans dönemlerinin tetikleyicisi olan bu alimin kitaplarının üniversitede okutulmasını papalık yasakladı. buna rağmen okutan profesör rijsweik gibilerini ise hollanda 1400'lerde yaktı.

    sonrasında bir iki küçük parlama dışında islam dünyasının bilim ve felsefedeki gerilemesi sürdü. o sırada osmanlılar islamı en büyük coğrafi genişliğe taşıdılar ama ana çizgi olarak imam gazzali'nin yolunda gittiler. belki de tek kuşkuyu * * belirtti ama o da sonra eski çizgide ilerledi.

    daha ayrıntı için: (bkz: imam gazzali mi hakliydi ibni rusd mu)
    1 ...
  19. 13.
  20. dünya biliminin bugünlere gelmesini sağlayan müslüman bilim adamlarıdır. zamanımızda ise müslüman bilim adamları biraz geri kalmış olsalarda, bazı bilimadamları karşılaştıkları mükemmellik yüzünden mecburen müslüman bilimadamı oluveriyor.
    1 ...
  21. 14.
  22. Bilim teknik dergisine harun yahya ve fethullah gülen kapakları yapılması durumunda acaba!!! Lan??? diye kendi kendime soru sormamı sağlayacak olan durumdur. Yakın gözüküyor.
    0 ...
  23. 15.
  24. islam dünyasında bilimsel çalışmaların varlığı bilim tarihinin kanıtladığı bir gerçektir.
    özellikle islam coğrafyasının genişlemesi ile değişik alanlarla ve özgür düşünceye değer veren devlet adamlarının da sayesinde müthiş bir ivme kazandı. değişik alanlarda 16. yy'ye kadar kabaca bu ivmenin yükselmekte olduğunu söyleyebiliriz. bu anlamda bir çok ilklerre imza atıldığı da yadsınamaz. hele ki ortaçağ da islam toprakları dışında yaşanan olayları düşündüğümüz zaman o devirdeki en özgür ve akla dayalı bilimsel gelişmelere yaşanmıştır.
    fakat islam düşünürlerinin yerinde sayması, buna mukabil avrupa da yaşanan rönesans ve reform atılımları büyük oranda bu üstünlüğün avrupaya geçmesine yol açtı. hepsinden öte düşündüren ise bu gelişmenin kiliseden bağımsız ve temelde kilseye karşı olma ile gerçekleşmesidir. zira din ve bilim çatışmasında bu dönemde ibre bilim çevrelerini göstermektedir.

    coğrafi ve kültürel olarak farklı bir islam uygarlığı ise avrupa da ki bu hareketlerden etkilenmesi bu anlamda tabiki düşünülemez. hem tarih ve toprak birliği hem de süreçte yaşananlar bu anlamda islam dünyasının bu gelişmelerden azad etmiştir. fakat gelişen avrupa nın akla ve tekniğe verdiği değer aksine islam coğrafyasında tersi bir sürecin yaşandığını görüyoruz. bundan dolayıdır ki o dönemde islam dünyasının lideri konumundaki ve temsil edici güç olarak osmanlı devleti görülebilir. osmanlının sistemindeki bozulmalar özellikle 16.yy sonlarında başlayan bu gelişme bilimi temsil eden medreselerde had safhaya ulaşır. pozitif bilimlerden uzaklaşma ile yerini dinin dogmalarının alması ve yeniliğe karşı sıkı duruşlar elbette bilimsel çalışmaların durmasına yol açacaktır. fakat tarih bize gösteriyor ki din ile bilim bir arada olmuyor. zira yaklaşık 400 yıldır islam dünyasının bilimsel çalışmaları takip edemediği gibi yeni olan her şeyin kat'i reddi günümüzde batı karşısında pasif konuma getirmiş bulunmakta.

    18. yy de sanayi devrimini gerçekleştirmiş bir batı ve 20. yy de bile halen geleneksel üretim tarzını kulanan bir doğu kütürü tabiki üzücü gerçekler. tabiki burada avrupa sütten çıkmış ak kaşık değil. coğrafi keşiflerle başlayan, yeni kıtaların keşfi ve hızla zenginleşen eski kıta ve dünyaya ve kiliseye bakış açısındaki değişme avrupanın günümüz temellerini attı. fakat sömürülen ve yok olan uygarlıklar da avrupanın tarihinin kara lekesi olarak kalacaktır.

    bilim tarihinde islam bilim adamlarının bilime olan katkıları kesinlikle yadsınamaz fakat anadolu insanının da güzel bir lafı vardır "ne oldum dememeli ne olacağım demeli".
    dolayısıyla geçmişle övünmek bir yere kadar, günümüze önemli olan ise aklı her şeyin üstünde tutup üzerimize düşen görevi yapabilmemiz.
    5 ...
  25. 16.
  26. (#4839970)

    yukarıdaki bakınızdan islam dünyasında çığır açmış birkaç bilim adamı hakkında bilgi alabilirsiniz.
    1 ...
  27. 17.
  28. Islamic Science, An Illustrated Study. , Seyyid Huseyin Nasr
    Science and Civilization in Islam, Seyyid Huseyin Nasr

    bu eserlerden gerektiğinden çok fazlasını öğrenebilirsiniz.
    3 ...
  29. 18.
  30. islam ile bilimin geçtiği bir cümleyi oksimorondur olarak gören zihniyetin hiçbir teknik açıklaması yoktur. zira kur'an da bunu destekleyen hiçbir ayet göremezsiniz.

    edit: ayrıca haçlı seferlerinden sonra avrupa kültürünün gelişmeside düşündürücüdür.osmanlı'nın balkanların ortasına kadar ilerlemeside buna katkı sağlamıştır.

    edit2: bir takım tarih bilgilerinin mantıkla ve diyer tarih öğretileriyle zıtlaşmasıda düşündürücüdür.

    (bkz: ankara ülkenin ortasında olduğu için başkent yapıldı)**
    (bkz: "dolu ana,ana dolu" efsanesi) **
    (bkz: islamda resim yapmanın günah olduğu)**
    (bkz: ankara savaşının çıkış sebebi)***
    2 ...
  31. 19.
  32. Şu anda islam dünyası nifusu 1.200.000.000 dünya nifusunun %20'si;
    Bu güne kadar nobel alan müslümanlar;

    Edebiyat:
    1988 - Najib Mahfooz.

    Barış:
    1978 - Mohamed Anwar El-Sadat
    1994 - Yaser Arafat *

    Fizik:
    1990 - Elias James Corey
    1999 - Ahmed Zewail

    ilaç:
    1960 - Peter Brian Medawar
    1998 - Ferid Mourad

    (bkz: Nobel ödüllü yahudiler)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük