allah, şeytan, cehennem tarzı masal kısımlarına hiç girmesek ve sadece toplumsal adalet, ahlak, ve kültür alanlarını incelesek dahi, nereden tutsan elde kalan ilkel bir öğretiden beslenmesinden kaynaklanır. din adı altında pazarlanan bu köhne zihniyetin "nerede, nasıl ve kime ne kattığı konularını gelin bir tartışalım", "kime ne faydası/zararı var bir dökümünü yapalım" desek, ya boş boş bakan ya da utanmadan yalan söyleyen tiplerle karşılaşacağız, kesin.
tek başına pestenkerani olsa yine iyi, ama uygulama alanları ve yöntemleri dikkate alındığında "zararlı" kategorisine de dahil olur. ve kime nerede ne zararlar veriyor diye liste çıkarsak, bu sefer de yasaklanması gerektiği kanaatine ulaşırız. ve burada meselenin özü göttür, yani bu öğretinin yıkıcı ve mahfedici etkilerini teşhir edecek, mahkum edecek ve kutsal paketinden ayıracak toplumsal bir göt lazım. sırf insanların saadetleri için, köleleşmemesi için ve nesillerin bu abuk sabuk fikriyata bulaşmadan kendilerini ve geleceklerini var edebilmeleri için.
aklı yetmeyenin aklına uygun değildir. iki tane kıçıkırık kitap, bir tane kur'an meali okudu diye kendini islam hakkında yorum yapmaya yeterli bulduğunu sanan adamın aklına zaten uygun olmasın islam dini. onun aklına patates dini uygun olsun.
Gercekten tartışmak ve bir beyinfirtinasi icin girmiştim konuya ama gördüm ki ilk mesaj "boş", "bomboş" yazılmış. Bir sav bile yok ortada. Üzerine konuşulacak birşey de yok. Hicbirsey...
hiçbir somut örnek göstermeden sırf kendi görüşünü aktarmaya çalışan, boşu boşuna 2 paragraf yazı yazmış yazar zırvasıdır. hayır eğer insanın bir düşüncesi, hipotezi, görüşü varsa onu bilimsel, nesnel verilerle, mantıklı önermelerle desteklemesi gerekir sadece görüşü yazmak için 2 paragraf dolduran insan boş beleş bir iş yapmaktan öteye gidemez...
inancın zeka seviyesiyle ölçülmesini anlayamadığım olaydır. bir şeye inanırsın ya da inanmazsın bunu zekanla bulamazsın zaten zekanla bulmaya çalışsan neye inancağını bulamazsn şimdi senden benden çok çok zeki insanlar var hiçbir şeye inanmayan bunlara göre de senin hiçbir şeye inanmaman gerekirdi. inancı zekayla bağdaştırmak ne kadar doğrudur, kim karar verebilir bunu sormak gerekebilir.
islam dinini akla uygun olmaması ile ilgili konu açıp, iddiasına herhangi mantıklı bir düşünce ekleyememiş birine cevaba gerek var mıdır diye düşündürttü bu başlık beni. hiç bir çözüm önerisi getirmeyen salt eleştiri çözüm bulabilme yetisi olmayan insanların davranışıdır. islam dininde mantıklı gelmeyen bir şeyler olduğu iddiasında bulunan her insana aksini ispatlamaktan memnun olurum.
en büyük nimet olan aklı boşa harcayan insan dramıdır. islamda zorlama yok düdük, sen git neye inanırsan inan. yalnız allah'ın adını o kanalizasyon kokan ağzına alma.
Bir sürü başka yazıda somut örnek verilmişliği de var.
Bu somut örnekler karşısında papağan dinci harekete geçer hemen ve klasik inkarlarını sayar;
- o aslında farklı anlama gelir.
- Onun söylendiği döneme göre yorumlamak gerekir.
- O söylenenin arkasından söylenene de bakmak lazım.
-Senin ilmin bunları tartışmaya yeterli değil.
Gibi onlarca klasik, ezberlenmiş inkar cümlesi devreye girer.
Aslında inanç kavramının akılla da alakası yoktur gerçekten. inanç daha çok karakter, ruhun bağımsız olup olmaması, kişilikle ilgisi vardır.
Ben çıkıp bir çınar ağacının allah olduğuna inanabilirim.
Sen dünyanın en bilimsel teorilerini de döksen beni buna inanmaktan alıkoyamazsın.
Bir başkası, milyonlar da çıkıp bir şeyin allah'ın ol demesiyle olduğuna, insanın çamurdan yaratıldığına, kadının erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldığına, gökyüzünden koçla inen meleklere, yarattığı insanların arasından birini seçen tanrı kavramlarına inanabilir.
Hatta bunlara inanıp "örnek ver, dinin neresi akılla bağdaşmıyor " diye de sorabilir.
Diyemezsin ki "inandığını şeylerin tamamı örnek zaten" diye.
Dinler ve ideolojiler formal sistemlerdir. Dışarıya kapalıdır. Ancak kendi disiplininde herhangi çelişik bir durum da oluşturmazlar. Bunun sebebi ön kabullerdir.
Islam dini de Allah'ın varlığına ve birliğine aynı zaman da Hz. Muhammed'in de onun elçisi olduğu üzerine yemin etmek, şahit olmak, şüpheye yer kalmayacak sekilde inanmak ile başlar. Bu ön kabulünüzden sonra islam icinde bir çelişki bulmak mümkün değildir. Kararlı yapısı size sorduğunuz her soru için tutarlı bir cevap verir.
Bu durumda islam akla uygun değildir tezi sadece islam dışı akıl için mümkündür. Fakat burada büyük bir çelişki var o da;
Sen zaten bu çemberin içinde değilken, çemberin icini eleştiri konusu yapmaya çalışman provokasyondan ileri gidemez. Çünkü aslında söylediğin şey ön kabullerin geçersiz olduğudur ki bunları kabullenmiş kişinin başını kessen de fikri değişmeyecektir.
Eğer bir şekilde bu çemberin dışında kalıp ama hayatını bu inanç sistemini kendine yol secmiş kalabalık gruplarla yasamak zorunda isen yapman gereken şey provokasyon değil tam tersine uyum ve saygı göstermendir. insanları anlamaya çalışmak inatla onlara saldırmakdan ya da aşağılamaya çalışmaktan daha fazla huzur sağlar.
Bir alıntıda Hristiyanlık tan: "Yeryüzüne barış getirmeye geldiğimi sanmayın! Ben barış getirmeye değil, kılıç getirmeye geldim." Matta 10:34 Akla uygun mu? Benzerleri diğer dinler de yok mu? Hepsinde var.