--spoiler--
Dünyada 3 ayrı namaz vakti uygulaması var.
I- 3 vakit namaz kılınması gerektiğine inananlar.
II- 3 vakitte 5 vakit namazının tevhit edilerek kılınmasına inananlar.
III- 5 ayrı vakitte namaz kılınmasına inananlar. (Bu gurup sünnet adı altında 23 rekat daha fazla ekleyip 40 rekat namaz kılıyor).
--spoiler--
--spoiler--
I- Kur-an'daki namazla ilgili 3 adet ayeti esas alıp, 'Allah sadece, sabah, orta ve akşam olmak üzere 3 vakit namaz emretmiştir' inancıyla bazı ülkelerde, sadece sabah namazı 2 rekat, orta namazı 4 rekat, akşam namazı 3 rekat olmak üzere toplam 3 vakit ve 9 rekat namaz kılarlar. Vitir bilmezler. Cuma namazı sadece 2 rekat kılınır. Cuma günleri 4 rekat orta namazı kılınmaz.
II- iran, Irak'ın bir kısmı, Körfez ülkelerinin bir kısmı gibi bazı ülkelerde ise Sabah 2 rekat, orta ve ikindi namazını birleştirilip 8 rekat, akşam ile yatsı birleştirilip 7 rekat olmak üzere, günde toplam 3 vakitte 17 rekat namaz kılmaktadırlar.
Vitir namazı yoktur.
Cuma namazı 2 rekattır. Cuma günü 4 rekat orta namazı kılınmaz.
III- Bizim ülkemiz ve çevresinde bir kısım müslümanlar I.Gurup gibi, bir kısım müslümanlar da iran'daki gibi namaz kılarlar.
Ancak ülkemizdeki müslümanların çoğunluğu sabah 4, orta namazı 10, ikindi 8, akşam 5, yatsı 10, vitir 3 rekat olmak üzere toplam 5 vakitte tam 40 rekat namaz kılmaktadırlar.
Cuma namazı bazı yörelerde 16 rekat, bazılarında 10 rekat bazılarında 6 rekat, çok az yerde de sadece 2 rekat kılınır.
--spoiler--
mekke döneminde peygamberin üç vakit kıldığı rivayet edilir. medine döneminde ise 5 vakte çıkmıştır. 5 vakit olmasını miraca bağlarlar fakat miraç hadisesi de sıkıntılıdır. peygamberden 400 yıl önce yaşamış olan zerdüşt peygamberinin başından geçen bir hadisenin ( göğe yükselme ve alemleri görme) hz muhammede uyarlanmış bir anlatı olduğu yönünde bir bilgi mevcuttur. bu konuyla ilgili detaylı bilgi prof dr israfil balcı'nın isra ve miraç gerçeği adlı kitabında yer almaktadır.
peki miraçla 5 vakit olarak belirlenmediyse nasıl 5 vakit oldu ? buradaki tasarruf yetkisi hz muhammede bırakılmış gibi durmakta. medine döneminde müslümanlar güçlenip ekonomik anlamda mekke dönemine göre biraz daha rahatlayınca dünya işlerine biraz fazla önem vermişler gibi. peygamber de 3 vakti 5 vakte çıkarmış ve tanrıdan da aksi yönde bir uyarı gelmediği görülmüştür. tabii bunlar haricinde 5 vakit ibadetin sümerlerden zerdüştlüğe oradan süryanilere kadar bilinen/uygulanan bir ibadet şekli olduğu yönünde de anlatılar da mevcuttur. yahudilikte de 3 vakit namaz gibi bir ibadet vardır.