sporun kendisi yasak değil. yasak olan onun üzerinden trilyonlara ifade edilen kumarların oynanması. franco ispanya'yı nasıl idare ediyorsun diyenlere *onları yüzbinlik beşiklerde sallayarak uyutuyorum.* cevabı vermiştir.
futbol malesef batıl bir din gibi algılanmaya başlanmıştır.
Genelde kendini dinci zanneden kişilerin islamı aşırı şekilci bir kalıba sokmuş olmalarının bir göstergesidir. Aslında buradaki günah unsuru islama göre değil bu cümleyi söyleyen kişinin kıt zihninden ilhamını almaktadır.
efendiler şimdi olaya iki yönlü yaklaşmak lazımdır:
1)oynayanlar açısından,
2)izleyenler, takip edenler açısından.
önce oynayanlar açısından değerlendirelim. tesettür sadece kadınlar için değildir. erkeklerin de tesettürü vardır. göbek deliği ile (diz kapağı da dahil) dizi arası erkeğin avret mahallidir. buranın açılması günahtır. futbol ölçüsüz bir koşu demektir bu da sağlık için zararlıdır. futbolcu hastalığı gibi bir tabir bile gelişmiştir. islamda sağlığı korumak farz-ı ayındır. islamın spor için belirlediği kıstaslara futbol uymamaktadır.
izleyenler ve takip edenler açısından değerlendirecek olursak futbol oynandığı esnada avret mahalleri seyre sunulmaktadır. avret mahallini açanı da izlemek zaten günahtır. futbol, izleyenin, takip edenin de sağlığını tehdit etmektedir. yapılan bir araştırma göstermiştir ki izleyenin maruz kaldığı gürültü, desibel olarak standart gürültünün üzerindedir. bu yüzden bu gürültüye maruz kalanlarda kan şekerinde ani değişiklikler, alyuvarların azalması, saldırganlık gibi etkiler meydana gelmektedir. bu durumda hem izleyenin hem de bu kişinin çevresindeki kişilerin sağlığı tehdit altındadır. günümüz futbol dünyasında futbolla içki özdeşleşmiştir. kaybedilen maç sonrası da kazanılan maç sonrası da bir şekilde içki tüketilir. umberto eco gibi kişiler futbolu alternatif bir din olarak görmüşler, mantıki bir açıklamasının olmadığını belirtmişlerdir. futbol iman, takım din, stat mabet, maç günleri de ibadet saatleri olmuştur kimileri için. takıma yazılan marşlar, "en büyük .....!" "sen bizim her şeyimizsin!!" vs. tezahüratlar, takım tutmayanın yadırganması, milli değerimiz olmadığı halde milli maçlarda milli duyguların doruğa ulaşması gibi durumlar insanı derin düşüncelere sevk etmektedir.
edit: yeni editlerle konu daha da teferruatlı bir şekilde tekrar ele alınacaktır.