Aşağıda namaz,oruç,hac ve zekat ile ilgili ayetler var. Derdiniz yokuş yapmak olduğu için okuyacağınızı düşünmüyorum.
Şu ayetle başlayın: ŞUARÂ-201: Onu günahkârların kalplerine böyle soktuk. Onun için, acıklı azabı görünceye kadar ona iman etmezler.
Nisa 103.ayet"Huzura kavuşunca da namazı dosdoğru kılın; çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır"
Bakara 183.ayet"Siz ey iman edenler! Allah size orucu farz kıldı nitekim oruç sizden öncekilere de farz idi ki böylece Allah'ın kitabıyle hayat proğramı belirlemiş olursunuz"
Bakara 158.ayet "Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve buna benzer nedenlerle) kuşatılırsanız, artık size kolay gelen kurban(ı gönderin). Kurban yerine varıncaya kadar başlarınızı traş etmeyin. Kim sizden hasta ise veya başından şikayeti varsa, onun ya oruç ya sadaka veya kurban olarak fidye (vermesi gerekir). Güvenliğe kavuşursanız, hacca kadar umre ile yararlanmak isteyene, kolayına gelen bir kurban(ı kesmek gerekir). Bulamayana da, haccda üç gün, döndüğünüzde yedi (gün) olmak üzere, bunlar, tamı tamına on (gün) oruç vardır. Bu, ailesi Mescid-i Haram'da olmayanlar içindir. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah, muhakkak cezası pek çetin olandır."
Bakara Suresi, 43. ayet: Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin ve rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin.
Bakara Suresi, 110. ayet: Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin; önceden kendiniz için hayır olarak neyi takdim ederseniz, onu Allah Katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı görendir.
şart kelimesinden kasıt Allah'ın insanlara yapmasını emrettikleri olduğundan dolayı emirler 5'ten fazladır/büyüktür. (bkz: Kur'an-ı Kerim) mesela adaletli olmak, doğruyu söylemek, alay etmemek, helal para kazanmak, rüşvet almamak, ihtiyaçtan arta kalan parayı malı ihtiyaç sahiplerine infak etmek, kibirlenmemek, namusu koruyup zina etmemek, hırsızlık yapmamak, kul hakkına girmemek vb. davranışlar da islamın davranış şartıdır namaz, oruç, zekat, hac da islamın ibadet şartıdır. bu ifadeyi 5'li olanı islamın ibadet şartları diye düzeltseler hiçbit karışıklık olmayacak. böylece insanlar da islamın şartınun sadece ibadet olmadığını davranışların da önemli olduğunu anlayacaklar.
Ya çıldırıcam, şu mantığa bak. Kuran da mı okumazsınız siz? Adam yazmış bak aşağıda ayetleri. Ayetlerde insanların üzerine farz kılındığı yazıyor hâlâ cezası yok onların diyor adam.
Güzel ahlak elbette farzdır. Ama tutup da güzel ahlakı tamamlayan ögeleri (yalan söylememek, harama bakmamak, iffeti korumak, gıybet etmemek, yardımsever olmak) ibadetlerin önüne koymak senin haddin değil. Bunların hepsi bir bütündür. Sen ibadetini yaptıkça Allah'a yaklaşırsın, Allah'a yaklaşan kişi de güzel ahlak sahibi olmaya başlar.
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız ve takvaya erişmeniz için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı (…)” (Bakara, 2/183–184)
Ülkemizdeki mühendislerin ne kadar cahil olduğunu anlamama sebebiyet vermiş başlıktır. insan başka bir dil bilmeyince çevirinin bir imgesi olduğunu bilemez. Çünkü o kendisi bir çeviri yapmamıştır hiç. Hadi onu geçtim insan yabancı bir kelime bilmiyorsa durum daha da vahimdir. Sonra “oğuzu billa”ya dönüverir iş.
Ben hüsn-ü zanda bulunarak (şimdi bunu da anlamayacak olanlar için güzel düşünerek diye çevirelim fakat tam manasını veremediğini kaydedelim) böyle bir şeyin olmadığını söyleyen genç dimağların bunu sırf fitne için yapmadığını varsayıyorum.
Arkadaşım, bilmiyorsan yorum yapma. Bilmiyorsan bilene uy. Evet bu din herkese geldi ve herkesin anlayabileceği bir şekilde bu doğru bir önerme. Fakat koskoca allah kelamını bir insan oturduğu yerden de anlayamasın bir zahmet. Bir zahmet ilim peşinde koşsun da anlasın değil mi? Dini bu yüzden anlamıyorsunuz, öğrenen insan anlar bu dini, bilgi açlığındaki insanlar anlar.
ramazan ayında dini tartışmak için hocasız kalan tv kanallarının ithal hoca transfer etmesi gibi oldu bu. yeni yüzler ekrana düşmüş. ihtisas alanı olmadığı halde dini meseleleri tartışmak caiz değildir. herkes ayetten hadisten kendi aklına göre hüküm verirse o halde din adamları neci? diyanet ne iş yapar? Yoksa yeni din adamları mı türedi?