Mısır'da iskenderiye Limanı'nın karşısındaki Pharos Adası üzerine Ptolemaios kralları Ptolemy-Batlamyus-Soter ve Ptolemy tarafından MÖ 285-246 yılları arasında yaptırılmıştır.
Kaidesi ile birlikte 135 metre yüksekliğinde olan fener, beyaz mermerden yapılmıştı. Tepesinde bulunan, tunçtan yapılmış büyük bir ayna 70 kilometre uzaklıktan görülüyor ve limana giren gemilere rehberlik ediyordu.
Üç bölümden oluşan fenerin mimarı Knidos'lu Sostratus'tur. Alt bölümü dikdörtgen şeklinde ve yaklaşık 55 metre yüksekliğindeydi. Orta bölüm, yukarıya doğru giden rampası olan bir silindir şeklindeydi. Yaklaşık 27 metre yüksekliğindeydi. Üst bölüm ise silindir şeklindeydi ve üzerinde alevin bulunduğu bir odası vardı.
iskenderiye Feneri, antik çağın yedi harikası içinde günlük yaşam için kullanılan tek eserdir. Ayrıca yedi harikanın ve gelmiş geçmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanı da bu fenerdir.
Üst kısmı M.S. 955 yılında bir deprem ve fırtınada kopan fenerin gövde kısmı da 1302'de başka bir depremde yıkıldı. 1500 yılında ise bu yapıya ait kalıntılar tamamen yokoldu.
Üzerinde inşaa edildiği adadan dolayı Pharos olarak anılmış ve bu kelime bir çok dile yerleşmiştir. ispanyolca, Fransızca ve italyancada Pharos, deniz feneri anlamına gelmektedir. Yıkılmadan önce yapılan resimleri, dünyadaki deniz fenerlerine yüzlerce yıldan beri örnek olmuştur.
görkem olsun, şöhret olsun diye yapılmamıştır, Mısır'daki iskenderiye Limanının karşısındaki Pharos Adasına yapılan fener, denizciler için sağ salim eve dönmek, mimarlar için dünyanın en yüksek yapısı, bilimadamları için ise ışığı 70 kilometre öteye taşıyabilen gizemli bir ayna anlamlarını taşımaktadır.
antik çağın yedi harikası içinde günlük yaşam için kullanılan tek eserdir.
ayrıca yedi harikanın ve gelmiş geçmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanıdır. sostratos tarafından yapılmıştır.
Tehlikeli kıyı şeridi boyunca gemicileri yönlendirmek amacı ile Mısır'ın iskenderiye kenti kıyısındaki Faros adasında yapılmıştır. fener yaklaşık 166 metre yüksekliğinde en yüksek fenerdir.
Yapı, depremler ve doğal şartlar sonucunda çökmüştür.
pharos deniz feneri olarak bir çok lügata girmiş, zaten pharos adasının üzerine inşaa edilmiştir. bu fenerin denizciler tarafından ufukta görülmesi için yüksek bir tepe üzerinde konuşlanması gerekiyor lakin pharos deniz seviyesinde bir ada. bu sebeple adanın üzerine bir bina inşaa ediyorlar, hatta mimarı olan adam, fenerin yakın bir yerine mermer koyuyor kralın ismini kazıma emri aldığı için. ama istediği şey, kendi isminin orda olması. bu sebeple mermere önce kendi adını kazıyıp kireçle döşedikten sonra kralın adını yazmak olmuş. e zamanla dökülen bu kaplamayla mimarın adı orada kalıyor. ve tarihe sostratus eseri olarak kazınıyor.
ve ışığı ateşle sağlanan bir fener. şimdiki gibi ışık reflektörleri ve lensleri olmadığı için, ışığı yönlendiremiyorlardı. karayı ve yıldızları aydınlatıyor, gece daha da büyüyen bu ışık. bir o zamanın emeğine ve sanatına bakıyorsun, bir de günümüzdeki mimariye sanki geleceğe ne edebi ne tarihi ne de sanatsal bir şey bırakamayacakmışız gibi hissediyorum.