iskandinav ülkelerinde toplanan vergilerin olması gerektigi gibi halka geri dönmesi sayesinde uygulanan, halka refahı ve özgürlüğü yasatan, model alınması gereken kendine sosyalist sosyalizm.
yayılmacı amaçlar gütmeyen, gelir farklarının asla abarmadığı, sağlık ve eğitimin beleş olduğu, devletin döndürdüğü paranın halkın gözünün önünde olduğu ve devletin her yıl düzenli olarak halka gelir dağılımı ve döner sermaye hakkında hesap vermek zorunda olduğu, devlete giren paranın yüzde on-onbeşlik kısmının herhangi bir zor durum için değerlendirildiği, geri kalan kısmının yıl sonunda halka tek kuruş eksik olmadan geri döndürüldüğü(elektrik yol su olayını falan geçmiş adamlar, köylere bile adsl bağlantısı ve bilgisayar laboratuvarları kurmaya harcıyor elemanlar bu paraları, ibret alın ibret), kısacası devletin halk için olduğu, sscb-çin diye inleyenlerin örnek alması gereken, en önemlisi de ütopik olmayan(bazılarının savunduğu toplumculuk çeşitlerinin aksine) kapı gibi orda duran ve daha da önemlisi, "kölelik pahasına eşitlik" anlayışını yerle bir eden "mutlu mesut sosyalizm".
"ne kölelik pahasına eşitlik*, ne açlıktan titreyen özgürlük*" düsduruyla özetlenebilen toplumcu anlayış. halk için, halk tarafından("rağmen" değil, anlayana).
tam olarak sosyal demokrasiyle açıklanabilecek bir olgu değildir, zira eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması ve sermaye katmanlarının oluşup insanları sömürmemesi adına yapılan regülasyonlar toplumsal demokrasiden çok toplumcu demokrasiyi oluşturmaktadır.
bok atılmadan önce, marksist ideolojiyi benimsediklerini söyleyen devletlerin toplumculuğu nasıl ellerine yüzlerine bulaştırdıkları, nasıl "asker-polis devletlerine" dönüştükleri oturup bir düşünülmelidir.
kıbrıs açıklarında rum kesimi ile ortak petrol projeleri yapacak kadar büyüyebilmiş norveçli petrol devleri,ırak'tan demokratik (!) kongo steplerine uzanan bir alanda kullanılan türlü norveç silahları ,dünyaya cep telefonu üreten norveçli iletişim devleri gibi etkenlerin yardımıyla köy helalarına kadar adsl bağlantısını ulaştırabilmiş olan sosyalizmdir.sosyalizm ne zamandan beri sömür ve sosyalist ol şeklinde yürür oldu.yerim ben öyle sosyalizmi...
toplumculuk, adı üzerinde, "toplum için" olan sistemdir. ve dediğimiz gibi, bir realite olarak, ütopik bir olay değildir iskandinav sosyalizmi. bu toplumlar kendi toplumları için diğer toplumları iplemiyor olabilirler. doğrudur yada değildir. amma velakin, öyle yada böyle(haklı yada haksız demiyorum, dikkat!) kendi toplumları için çalışıyorlardır. yöntem yanlış veya diğer toplumlar için gaddarca olabilir. ama bu kullanılan sistemin toplumcu sistem olduğunu değiştirmez.
ha bu kesinlikle "hadi türkiye de silah satsın, insanları sömürsün böyle olsun" demek değildir. örnek alınması gereken sistemin kendisidir, sistemin işlemesini sağlayan yöntemler değil.
bu arada, bok atan bazı kişilerin iş sscb ve çin'in yaptığı pisliklere, döktüğü masum insan kanlarına gelince canla başla konuyu değiştirmeye çalışmaları görülmeye ve gülmeye değerdir. ee naparsın. "benim hırsızım iyidir" mentalitesi...
sosyalizm değildir. bunu demokrat sosyalizm ile karıştırarak iskandinav sosyalizmi diyorlar ama iskandinavyada sosyalizm deyil, sosyal demokrasi vardır.
Sık sık ülkesine sosyalist olarak atıfta bulunan Amerikalılara tepki olarak, Danimarka başbakanı kısa bir süre önce Harvard Kennedy Yüksek Okulu’nda bir konferansta şunları söyledi:
“ABD’deki bazı insanların Nordik modelini bir çeşit sosyalizmle ilişkilendirdiğini biliyorum. Bu yüzden bir şeyi netleştirmek istiyorum. Danimarka sosyalist bir planlı ekonomiden çok uzak. Danimarka, piyasa ekonomisine sahip bir ülke.”
sosyal demokrasi sadece iskandinavyada diil ispanya portekiz ve italya hariç - bi de yeni ab üyesi olmuş doğu ülkeleri hariç, bütün devletlerde mevcuttur.