kimsede bulunmayan, telafuzu ve anlaşılması zor ve yanlış anlaşılmalara vücut veren bir isme sahip olmam itibariyle çocukluğumdan beri 15 yıldır hayalimde olan ve artık gerçekleştirmek istediğim eylem.
büyük bir değişiklik olmayacak benimkisi, ismimin ilk iki harfinin kaldırılması suretiyle küçük bir olay. zaten kullandığım isim belli, resmi adım ile kullandığım adım arasında fark kalmayacak. (çevrem ailem ve arkadaşlarım bana sahip olmak istediğim isimle sesleniyor zaten.)
yeni kimliğimi yeni ismimle çıkarmayı arzu ediyorum.
isminin ilk iki harfini kaldırtmak da buna giriyorsa benim de 2 yıl içerisinde gerçekleştireceğim aktivite.
umarım mümkün olduğunca az maddi ve daha önemlisi uğraşmak külfetine neden olur. izlemem gereken yolu henüz bilmiyorum ama bu yıl içerisinde öğreneceğim.
bu durum ki bir ismin tamamen değişmesini ifade ediyorsa radikal bir değişiklik olabilir ve kişinin yaşıyla orantılı olarak iş daha da zorlaşır. (çünkü kişiyi ileride tanıyacak kişi de pek fazla kalmamıştır ve eski tanıyanlar da eski adıyla seslenmeye devam edeceklerdir.) *
ancak kökten olmayan değişiklikler daha rahatlık sağlar. örn abdülkadir abdülkerim ismini kadir, kerim haline getirmek gibi.
sadıka isimli bir akrabamız ismini selin, mutullah isimli bir tanıdığımız yaşı epey ileriyken murat yaptırmıştı. ve bunlar kesinlikle kötü ve kulağa itici gelen isimler.
bir de bir komşumuzun kızı liseye başlayınca arkadaşları ismiyle erkek ismi diye alay ettiği için reşit olmadığı halde mahkeme kararıyla ismi değiştirilmişti.
benimkisi isminin ilk iki harfini kaldırtmak gibi küçük bir işlem olacağı için hayatta hiçbir sorun yaratmayacaktır, zaten pek çok kişi bana ilk iki harfi olmadan sesleniyor.
bu arada, isim değiştirmek kesinlikle tabi bir hak. ebevyenlerin fantastik arayışlarının ürünü olan ve kızlara erkeksi, erkeklere kız ismi gibi isimler veya kulağa itici gelen ya da genç insanlara konulan yaşlı model isimler yahut kimsede rastlanmayan, ilk söylenişte anlaşılmayan isimler yüzünden insanların taa ilkokuldan beri yaşam kalitesi düşmek zorunda değil.
Dava açarak yapılabilitesi vardır. 1 ya da 2 tanık hakimi ikna etmekte epey işe yarar. Uzun bir süredir başka bir isimle hitap ediliyor olması da çok işe yarar.
seçme şansımızın bulunmadığı bir evrede edindiğimiz için baştan sona kadar var olan hak. bazıları isminden memnun olabilir tabi ama memnun olmayanlar kesinlikle değiştirmelidir. en azından ikinci bir isim ekletebilirler isimlerinin yanına. artık eskisi kadar da zor değil diyollar.
birçoğumuzun isimleri verilirken islam dininin kutsal kitabı kuran-ı kerim e başvurulmuştur. kuran da yazıyorsa iyi isimdir gibi anlayış bile var. ama sen bu dini kabul etmiyorsun bile ya da doğduğun zaman siyasi bir simge haline gelen insanın adını sana verdiklerini düşün. belki sen o siyasi görüşü savunmuyorsun.
bundan mütevellit isim değiştirme hakkınızı kullanın efenim. yakında bu hakkını kullanmayı düşünen bir insan olarak bunu söylüyorum.
internetten öğrendiğim kadarıyla eskiden dava açmak gerekirken şimdiki torba yasayla nüfus müdürlüklerine gidilerek yapılabilen işlemmiş. Ben değiştirmek istiyorum. Bu konuda bilgisi olan mesaj atsın lütfen.
Asliye hukuk mahkemelerinin görevli olduğu tanıkla degistirebildigin ve eğer sıkıntılı bir isimse degistirmenin hic uzun sürmediği davalardir. Hakimi ikna et yeter
kolay bir iş olmasına rağmen baya vakit alan bir süreçtir. yaklaşık 6 ay kadar sürer. şuan için ortalama 180-200 tl civarında bir para tutar. ( bütün harcamaları birlikte)
yaşanmış bir hikaye;
arkadaşlarının dalga geçmesinden ötürü ismini değiştirmek için mahkemede bulunan kıza hakim sorar: "kızım ismini değiştirmek istiyormuşsun yeni ismin ne olacak peki?" kızın cevabı süper "eyşan".*
sürecin ah anne / baba neden böyle bir isim koydun cümlesiyle başlayıp, eğer reşitse kendisi değilse isimden rahatsızlık duyan kişinin velisinin, ikamet ettiği veya nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde, nüfus idaresi aleyhine dava açıp bu davanın olumlu sonuçlanmasıdır.
(heyt be ne cümle kurmuşum)