ilkokul, ortaokul ve hatta sıkılındığı zaman lise ve üniversite yıllarında bile oynanan, seçilen bir harf ile başlamak suretiyle oyun öncesi oyuncular tarafından belirlenen başlıklara (isim, şehir, hayvan, ülke, eşya, bitki, ünlü vs.) uygun kelimeler bulunması ve süre sonunda kelimelerin karşılaştırılıp puanlanması usulüne dayanan oyun.
ilkokul ve ortaokul da derslerde vakit geçirmek için oynanan oyun. eğer coğrafya dersinde oynanırsa şehir kısmını daha kolay yazmamızı sağlayan oyundur.
-yabancı şehir var mı?
+yok yok hadi (harıl harıl yazar)
-türkiye'de L ile şehir yokki ya
+var var
-..
puanlama esnasında
-şehir -yok
+höhö lüleburgaz!
-lüleburgaz şehir mi olm
+şehir o şehir. sana 0 bana 10
-ya lüleburgaz şehir değil!
+bana 5 o zaman
(bkz: ilkokul 2de geçen lüleburgaz şehir mi değil mi sorunsalı)
l harfinden şehir bulamayıp lüleburgaz'ın şehir olduğu, n harfinden hayvan olmadığı halde beyhude bir çaba ile dimağların yorulduğu çocukluk yıllarının vazgeçilmez, efsanevi oyunudur.
lüleburgaz'ın tanıtımına büyük katkı yapmıştır. milyon dolarlık reklamlar bu kadar etkili olamazdı diyorum başka da birşey demiyorum.
beş altı arkadaş ve aileleriyle bir araya gelindiğinde anneler çocukları başından atmak için bu oyunu önerirler. oyun bir iki kez onandıktan sonra her çocuk annesinden yardım alır, annelerin kulağına fısıldayarak. iş çocuklardan çıkar daha çok annelerin oyunu haline gelir.kahkahalarla itirazlarla puanlama yapılır.
oyuncuların ellerindeki kağıtlara isim, şehir, hayvan, eşya, bitki, artist kısımları oluşturması ve seçilmiş harfi, baş harf olarak kullanıp bu bölümleri doldurması şeklinde oynanan oyundur.
herkes farklı kelimeler yazdığında 10'ar, aynı kelimeler yazıldığında 5'er puan alınır.
en kolay harf a ve k'dır. hepsinden bol bol bulunur.
en kıl harf c dir. zira bu harfle şehir yoktur. bu durumda hem c, hem ç olması gibi bir alternatif kullanılabilir.
şehir olmamasından mütevellit p ve l harfleri de sıkıntı yaratır. şehir kısımları bu yüzden boş bırakılır.
sonu mutlaka kavga ile biten bi oyundur.. zaten hile de bu oyunun olmazsa olmazıdır.. 10 puan yerine 20 yazılır , o nasıl hayvan diye çirkelif yapılır ve oyun kazanılır.
çocukluk klasiği. daha çok ilköğretim çağlarında oynanır. lise döneminin oyunu ise kim kiminle nerede diye oynanan garip ve erotik çıkarımların olusumuna neden olan oyun.ingilizce hocası *emel sayınla tuvalette diş karıştırıyor.fantezi ve beyin jimnastiği.
kucukken kagit kalemle oynanan oyunlar icindeki en zevklisiydi. bir harf secilir ve o harfe ait isim, sehir, hayvan, ulke gibi basliklara yaratici ornek verilip puan alinirdi.