isaac newton

entry187 galeri17
    121.
  1. --spoiler--
    ''Dünyaya nasıl göründüğümü bilmiyorum ; ama ben kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oynayan, düzgün bir çakıl taşı ya da güzel bir deniz kabuğu bulduğunda sevinen bir çocuk gibi görüyorum.''
    --spoiler--

    isaac Newton
    4 ...
  2. 120.
  3. küçüklüğümden beri adını 'isak nivton' diye okuduğum lakin 'ayzek nivtın' olarak okunması gereken bilim adamıdır. ah şu yerçekimi olmasaydı da, sürtünme ve g leri hesaba kattıran fizik sorularını yumurtlamasaydı dedirtir.
    0 ...
  4. 119.
  5. Bakir olarak yaşayan ve ölen bilim insanıdır. Belkide bu kadar araştırma yapması ve buluşlar elde etmesindeki en büyük etki kadınları hayatına almamak ve sadece bilime yoğunlaşmak, kendini geliştirmekti.
    3 ...
  6. 118.
  7. Hiç sevmem ben bu yavşağı.
    Bunun kürsüsüne yıllaaar yıllar sonra dirac oturmuştu...büyük adamdı.

    (bkz: Paul audrien maurice dirac)
    0 ...
  8. 117.
  9. 119.
  10. http://kutucugum.com/oper...ir-isaac-newton,16135.pdf

    aytunç altındal kitabını yayınladığı için öldürülmüştür. Ölümünden yüzlerce yıl sonra hala basılmayı bekleyen yazıları bulunan ve basılan yazıları basanları ölüme götüren kişi. Türkleri severdi.
    3 ...
  11. 118.
  12. masondur deniyor kendisi hakkında.. uzun zaman olmuş bilemem tabii...
    0 ...
  13. 117.
  14. Isaac Newton, Aydınlanma felsefesinin tabiat ilimleriyle desteklenmesini sağlamıştır. ilmi ınkılabın merkezinde bulunan mekanik tabiat mefhumunun teşekkülünde müessir olmuştur. Bu kavram tabiatın belli kanunlara göre işleyen bir mekanizma ya da makina olduğu hayaline istinad ediyordu. Buna göre tabiat bütünüyle maddeden ibaretti, maddenin zaman ve mekandaki hareketleri güç kanunlarınca belirlenmekteydi. Bu hareket ve kanunları bilindikçe, tabiatı da bilmek ve onun sırlarını tahlil etmek mümkündü.

    Bu ilmi inkılabın diğer bir mahsulü de gözlem ve tecrübeye dayalı bir ilmi metodun inkişaf ettirilmesiydi. Dolayısıyla usul ilmin kendisinden daha değerli hale gelmeye başladı. ilmin dili bu yeni anlayışa göre matematikti. Çünkü vak'a'ların kat'i'lik ve netlik içinde ifade edebilmesini matematik sağlıyordu. Newton kainatı bilinemez, mahrem ve kapalı bir bütün olmaktan kurtaran kişidir. Newton çekim kanununa istinaden, gökyüzü ve bütün cihanın mekaniğini ortaya koymaya çalışmıştı. Mekanik tabiat idraki, materyalizmin ve deizmin usul seviyesindeki istinadgahı olmuştur. Bu tabiat görüşü metafizik ve skolastiğe bir meydan okumadır.
    1 ...
  15. 116.
  16. muhtemelen yerçekimini bulduğu denildiği anda "eline endülüsden geçmiş yerçekimi kanununu açıklayan" kitabı okuyordu.

    ne güzel senaryo değil mi? elma düştü ve yerçekimini buldu..

    ulan kolpadan bilim adamı üretiyorsunuz.. isaactan 300 yıl önce zaten yerçekimi bulunmuştu.. bilgi birikiminize sokayım.

    https://eksisozluk.com/entry/7547660
    2 ...
  17. 115.
  18. daha türkçe'yi düzgün konuşmayan/yazamayanların, bok atmaya çalıştığı adam.

    ah bu gerizekalı türk gençliği.
    0 ...
  19. 114.
  20. uzay itimini bulan kişi. herkes yer çekimi diye biliyor ama bu sırrı asırlarca gizlenmiştir.
    0 ...
  21. 113.
  22. yerçekimini keşfetmiş ve eğer yaşasaydı ulan hiç mi elmanın dışında yere düşen bir şeye şahit olmadın diye sormak istediğim şahıstır.
    0 ...
  23. 112.
  24. tarihin en büyük bilim adamı.

    bir diğeri de gauss.
    2 ...
  25. 111.
  26. yapılan son araştırmalara göre yer çekimi yerine suyun kaldırma kuvvetini kendisinin bulduğu iddia edilen bilim insanı.
    0 ...
  27. 110.
  28. çekingenliği yüzünden diferansiyel ve integral heabını 48 yıl sonra yayınlamıştır. gerçekten ilginç adamsın isaac.
    2 ...
  29. 109.
  30. başında sir ünvanı bulunan elmacı. tek buluşu yer çekimidir. zaten onu da o bulmamıştır.
    1 ...
  31. 108.
  32. kafasina elma filan dusmemistir. elma aydinlanmayi simgeler, mecazi anlamda kullanilmistir.
    0 ...
  33. 107.
  34. Yerçekimi teorisini ileri süren bilim adamı. Ben teori diyorum şahsen.
    1 ...
  35. 107.
  36. Kafasına elme düşünce beyni çalışmaya başlayan fizikçi dayı.
    0 ...
  37. 106.
  38. sir unvani almis bilim adami. muhendisligin babasi. her ne kadar albert einstein in izafiyet kurami ile hareket yasalarinin gecerliligi kalmasa da hala yasalari dunyaya yon vermeye devam ediyor. saygiyla aniyoruz.
    0 ...
  39. 105.
  40. 104.
  41. 103.
  42. dun bir arkadaimla einstein'dan yola cikarak yaptigimiz tartismanin ister istemez bas rolu olmus bilim adami.

    kabul etmek gerek, her sey ahmet cakar'in beyaz futbolda albert einstein'a sallamasiyla basladi. bizim arkadas bu videoyu facebook da sohbet ettigimiz grupta paylasti. ben her hafta beyaz futbolu izleyen biri olarak zaten bu konusmalardan haberim vardi ve sakasina "einstein adam degildir" dedim. bir yandan da einstein'in karisiyla yaptigi sozlesmeyi okumus ve garipsemis bir insan olarak, kisiligi gercekten sorunlu olabilir diye de dusunmedim degil. elbette einstein'in bilim adamligina laf etmedigim, etmemin de haddime olmadigi gun gibi ortadadir.

    arkadasim bunun uzerine bana "su an bilim tarihini siktin attin" dedi. maalesef bu arkadasim da universite son sinifta aldigi bilim tarihi dersine paralel olarak cesitli einstein filimleri ve belgeselleri izlemis yuzlerce kisiden biriydi. bana boyle cikmasinin sebebi buydu. utanmadan ekledi bir de, "einstein 30 senede bilimi 300 sene ileri goturmustur". yahu dedim el insaf. bu yargiya nasil varabilirsin. sana bir suru kisi sayarim en az einstein kadar bilime katki yapmis. einstein biraz populer kulturun abartmasi dedim.

    burdan sonra sevgili arkadasim konuyu "ben einstein'i reddediyorum" a getirdi. bana "einstein newton fizigini yikmistir" diye bikbikledi durdu. bana einstein'in newton fizigini yiktigini anlatmak icin de su videoyu yolladi:

    su video

    bu videoyu izledikten sonra sayin cok bilmis arkadasima bu videodan newton fiziginin yikildigi sonucunu nasil cikardin dedim biraz da makine muhendisligi okumus olmamin ve bu nedenle dinamik bilgimin iyi olusunun getirdigi artistlikle. bana ne dese begenirsiniz "videonun sonunda newton yanilmisti, einstein hakliydi diyor adam" dedi. ya tamamda kardesim dedim, "senin bugune kadar ogrendigin fizik bilgilerinden yola cikarak bu videonun bu kismi ile newton fizigini yalanlayamazsin."

    burdan sonra bana "sen nasa'nin yaptigi deneyi yalanliyor musun, he he einstein yanlisti, newton en buyuk" gibi guya beni milletin icinde rezil etmeye yonelik bir girisime girdi. bir nevi tribunlere oynadi. "einstein'in ilgili makalesini okudun mu, ne dedigine hakim misin, bu videodaki serbest dususun neden newton mekanigine uymadigini anlatabilir misin" diyorum, papagan gibi beni einstein'i yalanlamakla sucluyor.

    icimden sabir cektim bol bol. allah fikir sahibi olmadan bir seyleri koru korune savundurmasin. konusma uzadi gitti sonuc olarak. onune einstein'in gercekte ne dedigine, ve newton fiziginin gunluk hayatta gecerli olduguna dair bir seyler koydum. videonun birinde adamin biri ne formul, ne oncul, ne sonuc hicbir sey soylemeden, iki kelime laf soyledi diye her seye inanamasini, inaniyorsa bile bi acip bakmasi gerektigini acikladim.

    sonuc olarak, newton cagina gore buyuk bir is yapmistir. yaptigi gozlemler 1600 lu yillarin ikinci yarisi ve 1700 un baslarinda yasamis biri icin harika seylerdir. tek bir kelimeyle "einstein newton fizigini yikmis, einstein en buyuk" demek cok buyuk cehalettir. unutulmamalidir ki newton'un yasadigi devirde tum gozlemler sadece makro boyutta ve einstein'in yasadigi 1900 baslarina kiyasla 250 sene eski bir teknoloji ile yapilmaktaydi.

    ek olarak sunu da soylemek gerekir, tum bunlara ragmen newton buldugu sonuclardan tam manasi ile tatmin olmamisti. cunku kitabinadki aciklamada, "cisimler birbirlerini bilinmeyen bir kuvvetten dolayi ceker" demisti ve o bilinmeyen kuvvetin ne oldugunu bulmaya da omrunu adamisti. elbette o donemlerde newton mikro ya da nano hatta nano alti skalada calisamazdi. bundan dolayidir ki her seyi tam manasi ile acikliga kavusturamazdi.

    bundan 300 sene sonra, bilim daha kucuk skalalarda yapilmaya baslandikca birisi de cikip, "einstein'in teoremi de su acidan yanlismis" diyebilir elbet. zaten bilimin dogasinda bu vardir. bundan dolayi hicbir bilimsel veriye de mutlak dogru gozuyle bakip tapmamak gerekir.

    okuyan yazarlara not: boyle uzun uzadiya bir yaziyi turkce karakter kullanamadan yazdigim icin kusura bakmayin. turkce karakteri olmayan bir klavye kullanmanin zorluklarini cekmekteyim. eve gittigimde duzeltecegim.
    1 ...
  43. 103.
  44. 1900'lü yıllarda yaşamış tesla ile kıyaslayan sığır siklerini ortaya çıkarmış, 18. yüzyılda yaşamış bilim insanı.
    0 ...
  45. 102.
  46. Asurenin üstündeki nar tanelerine bakarken çekim kuvvetini bulmuştur.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük