onu sadece "yerçekimini bulan kişi" zanneden tayfa tarafından önemsiz addedilen bilim adamı. klasik fiziğin temel kurallarını ortaya koyması, kendinden önce deneme-yanılma üzerine oturtulmuş olan mekaniğe daha somut bir zemin kazandırmıştır, ayrıca hareket ve kuvvet kavramlarının sistemleşmesini sağlamış, bu sayede buhar makinesine ve dolayısıyla sanayi devrimi'ne temel hazırlamıştır ki bu yüzden sadece bilimi değil, uygarlığın birçok alanını etkilediğini söyleyebiliriz.
zall'a göre en büyük birkaç isimden biri. bu ne demekki. en büyük birkaç isim. en büyük dediğin zaman 1 tane'den bahsetmiş olmaz mısın. haliyle bu şekilde diğer büyüklerden ayırmış olursun. iyi ki en büyük birçok isimden biri değilmiş. zall; naçizane tavsiyem biraz entry gir. kalem biraz paslanmış sanki.
Ne var ne yoksa bulmuş,biz niye birşey bulamıyoruz deyince akla gelen ilk isim olan,dünya varolduğu sürece unutulmayacak biz öğrencileri ne kadar zorlasada her zaman sempatiyle hatırlanacak dahi.
Yerçekimini bulmayan insandır. Başkasının buluşunu çalmıştır, tıpkı ampulün mucidinin edison, radyonun mucidinin marconi, telefonun mucidinin graham bell olmadığı gibi. **
Diferansiyel denklemler ve integral hesabını ilk olarak bulan kişidir.ıssac bunları bulduğunda daha 19 yaşındaydı,bu yaşın vermiş olduğu kendine güvensizlik yüzünden ne yazık ki diferansiyel ve integral alanındaki çalışmalarını tam 38 yıl sonra açıklamıştır.
kendisi hakkında isaac asimov şöyle demiştir:
"ikinci büyük bilim adamı kimdir diye sorulsaydı,cevabı zor verilirdi.çünkü ikincilikte adı geçebilecek en az 10-15 bilim adamı vardır:albert einstein,ernest rutherford,neils bohr,luis pasteur,charles darwin,galileo galilei,j.clerk,arşimet,maxwell.
ama sorumuz en büyük kimdir olduğuna göre işimiz kolat:hemen herkes,bütün bilim tarihçileri tek tek bir isim üzerinde birleşmişlerdir:isaac newton.
newton'un insan olarak eksik yönleri çoktur,ama bilim adamı olarak eşsizdir:
yüksek matematiğin temelini atmıştır.beyaz ışığın kırılması ve renk tayfına dönüşümü üzerindeki deneyleriyle modern optiğin kurucusu olmuştur.hareket yasalarını açıklayarak ve bu yasaların sonuçlarını ortaya koyarak modern fiziğin öncüsü olmuştur.evrendeki çekim yasasını bularak modern astrominin temellerini atmıştır.
bu dört olağan üstü buluşun sadece biri bile,onun çok önemli bir bilim adamı olduğunu göstermeye yeter.ama dört alanda birden buluş yapmış olunca,isaac newton'un gelmiş geçmiş en büyük bilim adamı olduğu ortaya çıkar."
isaac newton'un, elma ağacı altında otururken kafasına elma düşmesi hikayesini herkes duymuştur. bu yalandır. hiçbir bilimadamı, olgun meyvelerle dolu bir ağacın altına oturacak kadar moron olamaz.**
doğrusu şudur ki, isaac newton henüz 6 yaşındayken, nenesinin ona anlattığı bir masaldan fazlaca etkilenmiştir. öylesine etkilenmiştir ki masal gerçek olmuş, gökten üç elma düşmüştür, biri nenesinin başına*, biri köpeği katil'in mama kabının içine, biri de tam önüne. küçük isaac da elmaya bakmış, bakmış, sonunda zihninde bir mum* yanmış, ve yer çekimini bulmuştur.