pazarlarda bulunamayan, kırmızı, sulu elmadır.
(bkz: tanim yapmak icin kasmak)*
sayesinde bir kanun bulunan değerli meyvedir ama bir kanunun bulunmasına vesile olmak da kolay değil tabii. öyle ki ''acaba o elma newton'un kafasına düşmeseydi de newton bu kanunu bulabilir miydi'' diye tartışılmıştır.
hakikaten keramet elmada olabilir mi? bugüne kadar birçok kişinin kafasına bir şeyler düştü ancak kimsenin aklına buradan bir fikir üreteyim düşüncesi gelmedi. yani o gün o elma düşmeseydi de newton belki başka zamanda bu kanunu bulacaktı.
hayır, bir fikir üreteyim diye koca gün elma ağacı altında yatanlar var. kalkın ulan.
acaba o da yemeden önce çocukluğumuz da bizim yaptığımız gibi elmanın çöpünü çevirip kaçta koparsa 'aha elmanın yaşını da buldum' demiş midir ? diye de sormaktan kendimi alamıyorum!...
- isaac.. oğlum.. oturma yerde öyle. beton çeker, ishal olursun sonra.
+ tamam anne. ah!! elma düştü kafama. neden düştüki bu elma? havada durmadı, demekki yerin bir çekim gücü var. buldum!! buldum!! yer çekimini buldum..
- yine ishal oldun dimi eşşeoğlueşşek. sana yerde oturma diye kaç kere sölüycem. o elmayıda yıkamadan yeme. kurt girer bağırsaklarına bak. isaaccccc!! yeme dedim sana!!
düşmeseydi nolurdu sorusunu akla getiren hadise. ya o elma newton'un kafasına düşmeseydi? biz şimdi uçuyomu olurduk acaba? herşey yine aynı olurdu gibi. çünkü newtonun kafasına o elma düşmeden öncede yer çekimi vardı düştükte sonra da olacaktı. adam yer çekimini bulmamışki. olan bir şeyi söylemiş. newton dan öncede biliniyordu bence yer çekimi zaten onca insanın hiçbirinin o güne kadar kafasına hiçmi birşey düşmemiş hem.
newton'un çekim kanunu elmaya bağlanması olaydır. Ki yanlıştır. Önemli olan elma değil "düşen elma"dır. ve "düşen" kısmı Newton için önemldir, belirleyicidir, elmanın türü, cinsi değil.
Allah'tan elma düşmüş. Taş düşseydi, rahmeli wenton olabilirdi.
newton gravitasyon yasasını örneklendirmek amacıyla anlatılan hikayedir. esasen böyle bir durum yoktur. newtonun kafasına elma düşmüş olabilir ama gravitasyon formülünü küçük yaştan itibaren tasarlamaya zaten başlamıştır. elmayla bi alakası yoktur.
yalandır. newton yerçekimini anlattığı zaman insanlar ona inansın diye böyle bir yalan uydurmuştur. ama gelin görün ki bir yalan fizik kitaplarında öğrencilere öğretiliyor. acaba newton bu yalanın bu kadar önemseneceğini bilseydi böyle birşey söyler miydi?
bir başkasının kafasına düşseydi "kim attı lan bunu" diye bir tepki vereceği için newton'un kafasına düşmesinde kelebek etkisi timsali bir işaret olduğunu düşündüğüm elmadır.
(bkz: iyi ki varsın elma)