isaac asimov

    1.
  1. 1920 yılında rusya da doğdu. boston üniversitesi nde kimya alanındaki kariyerini yazarlıkla uğraşamadığı için bıraktı. bilim kurgu türünün dünyaya yayılmasını sağlayarak, edebiyat alanında unutulmazlar arasına girdi.

    http://bilimkurgu2000.com/asp/Yazar.asp?inNo=235
    7 ...
  2. 21.
  3. ahmaklar isimli kısa hikayesi candır.

    "Naron uzun ömürlü olan Rigel ırkındandı ve ailesinin galaksi kayıtlarını tutan dördüncü üyesiydi.

      Naron'un büyük bir defteri vardı. Buna galaksilerde kafaları gelişen çok sayıdaki ırklar kaydediliyordu. Daha küçük bir deftere ise, olgunlaşarak Galaksi Federasyonuna girmeye hak kazanan ırklar yazılıyordu. Birinci defterde bazı isimler çizilmişti. Çünkü onlar şu ya da bu nedenle başarısız olmuşlardı. Şanssızlık, biyofizik veya biyokimyasal kusurlar, topluma ayak uyduramama neden oluyordu buna. Ama küçük deftere adları geçirilen hiçbir üye o zamana kadar silinmemişti.

      Bir haberci yaklaşırken iriyarı ve son derece yaşlı biri olna Naron da başını kaldırdı.

      Haberci, "Naron" dedi. "Ulu varlık."

      "E, ne var? Şu merasimi bir tarafa bırak."

      "Bir grup organizma daha olgunluğa erişti."

      "Harika! Harika! Artık daha çabuk olgunlaşıyorlar. Bir yıl geçmiyor ki, yeni bir üyemiz olmasın. Peki kim bu grup?" haberci, galaksinin kod numarasını ve onun içindeki dünyanın koordinatlarını verdi.

      Naron, "Ah," dedi. "O dünyayı biliyorum." Ve süslü bir yazıyla adı ilk deftere yazdı. Sonra ikincisine de kaydetti. Adet olduğu için o dünyaya en kalabalık toplumun verdiği adı kullanıyordu. Naron, "Arz..." diye yazdı.

      "Bu yeni yaratıklar bir rekor kırdılar," dedi. "Başka hiçbir grup akıldan olgunluğa bu kadar çabuk geçmedi. bir hata olmadığını umarım."

      Haberci, "Hata yok efendim." diye cevap verdi.

      "Termo-nükleer enerjiyi öğrendiler değil mi?"

      "Evet efendim."

      "Eh, ölçümüz de bu." naron güldü. "Ve yakında uzay gemileriyle gelecek ve federasyonla bağlantı kuracaklar."

      Haberci istemeye istemeye, "Ulu efendim," diye mırıldandı. "Gözlemcilerimiz onların henüz uzaya açılmadıklarını bildirdiler."

      Naron şaşırdı. "Hiç mi açılmamışlar? Bir uzay istasyonları da yok mu?"**

      "Henüz yok efendim."

      "Ama maden termo-nükleer güçleri var... Deneyler ve patlatmalar nerde yapılıyor?"

      "Kendi gezegenlerinde, efendim."

      Altı metre boyunda olan Naron ayağa kalkarak "Kendi gezegenlerinde mi?" diye gürledi.

      "Evet, efendim."

      Naron ağır ağır kalemini çıkararak küçük deftere yazdığı son adı çizdi. O zamana kadar görülmüş bir şey değildi bu. Ama Naron çok akıllı bir insandı ve galaksideki herkes gibi o kaçınılamayacak sonucu görebilirdi.

      Adam, "Ahmaklar..." diye homurdandı."
    6 ...
  4. 2.
  5. dil aileleri, ve dillerin dünya üzerindeki gelişimleriyle ilgili makaleleri bulunur
    4 ...
  6. 12.
  7. Rus asıllı Amerikalı Yahudi bir bilim adamı ve bilim kurgunun babası.
    3 ...
  8. 14.
  9. Clousarr robotlardan nefret eden ve "toprağa" dönmeyi savunan bir ortaçağcıdır.

    dedektif elijah baley ve r.* daneel olivaw, cloussar'ı sorgularlarken aralarında şu konuşma geçer, bize de asimov'un zekasını takdir etmek düşer.

    "Clousarr, "Saçma," diye homurdandı.

    "Kendi Dünyamız burnumuzun dibindeyken çöl­lerden oluşan gezegenlere yerleşeceğiz öyle mi? Bunu hangi budala dener?"

    "Deneyecek çok kimse bulunur. Ve hiçbi­ri de aptal sayılmayacak insanlar. Robotlar da onlara yardım eder."

    Clousarr şiddetle, "Hayır," dedi. "Asla! Ro­bot istemez!"

    "Tanrı aşkına, neden? Ben de robotlardan hoşlanmıyorum. Ama önyargılarım yüzünden kendi gırtlağımı kesecek de değillm. Robotların nesi bizi korkutuyor? Bana sorarsan bunun nedeni aşağılık duygusuna kapılmamız. Biz, heplmiz de, kendimizi Uzaycılardan aşağı buluyor ve bundan nefret ediyoruz. Bunu telafi etmek için bir yerde kendimizi üstün bulmamız gerekiyor.

    Kendimizi hiç olmazsa robotlardan bile üs­tün bulamamamız bizi kahrediyor. Robotlar biz­den üstünlermiş gibi gözüküyorlar bize. Ama aslında değiller. işte lanet olasıca işin en gü­lünç yanı da bu."

    Baley konuşurken heyecanı­nın gitgide daha arttığını hissediyordu.

    "Şu Daneel'e bak. Onunla iki günden beri beraberim. Benden daha uzun boylu, güçlü ve yakışıklı. Aslında o bir Uzaycıya benziyor. Belleği benimkin­den iyi, bilgisi de benden fazla. Uyuması ya da yemek yemesi gerekmiyor. Hastalanmak, korkmak, âşık olmak, suçluluk duygusuna kapılmak gibi dertleri de yok.

    Ama yine de bir makine o. Ona her iste­diğimi yapabilirim. Şuradaki mikro-tartıya da istediğimi yapabileceğim gibi. Mikro tartıya bir yumruk attığım takdirde o bana karşılık vere­mez. Daneel de öyle. Ona atom silahını kendisi­ne çevirmesini emredebilirim.

    Bunu da yapar.

    Önemli bakımlardan bir insan kadar iyi bir robot yapamayız. Hele insandan daha iyi bir makine hiç yaratamayız. Güzellik, ahlak ya da din kavramı olan bir robot düşünemeyiz. Bir pozitronik beyini kusursuz maddeciliğin bir par­mak yukarısına bile çıkaramayız.

    Bunu yapa­mayız!

    Kendi beyinlerimizin nasıl çalıştığını bile­mediğimiz sürece, bilimin ölçemediği şeyler varoldukça yapamayız.

    Güzellik, iyilik, sanat, aşk ya da Tanrı nedir? Yüzyıllardan beri biline­meyecek şeylerle dolu bir uçurumun kenarında sendeliyoruz.

    Sonsuza kadar da böyle olacak. Anlaşılmayanı kavrayabilmek için çırpınıp duru­yoruz. işte bir insanı bütün bunlar oluşturuyor.

    Bir robotun beyninin sınırlı olması gereki­yor. Yoksa bu yapılamaz. Beynin bir sınırı olma­sı için son ondalık nokta bile hesaplarıyor.

    Tan­rım! Neden korkuyorsun sen? Bir robot Daneel'e benzeyeblir. Bir tanrıçaya da. Ama bir odun ne denli insansa, o da o kadar insan sa­yılır.

    Bunu anlayamıyor musun?"

    (bkz: ölü gezegen)
    2 ...
  10. 7.
  11. rus asıllı amerikalı yazar ve biyokimyacı. pek çok konuda yapıtları olmasına karşin, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. 1920 - 1992 yılları arasında yaşamıştır.
    2 ...
  12. 11.
  13. kafası gayet güzel bir abimizdir...
    2 ...
  14. 5.
  15. 4.
  16. fizik-kimya profesörü olan asimov'un üç robot yasası ve imparatorluk gibi kitapları vardır.
    2 ...
  17. 3.
  18. Süper bilimadami, rus yahudisi bir ailenin oglu, 3 yasindayken Amerika'ya gitmistir. Rusca ögrenmemistir. Biyokimya alaninda Columbia Üniversitesi'nde doktora yapmis, Boston Üniversitesi bünyesinde de bir cok (gercekten cok fazla) makalesi yayinlanmistir, sonra da profesör olmustur.

    Ucma korkusu vardir, fiziksel aktivitelerde aktif degildir, yüzme veya bisiklete binme gibi seyleri hic ögrenmemistir. Hümanist ve rasyonalisttir, politik olarak da aktif bir demokrattir.

    270'ten fazla kitabi bulunan Asimov'un en ünlü kitap serisi Imparatorluk'tur. Robot ve galaktik hükümdarlik serileri de meshurdur.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük