Rus ailli Amerikali bilim adamidir. Kendisi Yahudi olup, bilimkurgunun 3 babasindan birisidir. Dahiyane bilimkurgu romanlarinin yaninda edebi elestirileri de mevcut olan asimov 20. yuzyilin en iyi yazarlarindandir.
Ozellikle 3 * robot kanunu ile meshurdur.
--spoiler--
daha sonralari insani robot R. Daneel Olivaw insanligi korumak adina tek bir insana zarar verebilmek icin 0. kanunu gelistirmis ve kendini buna gore yeniden programlamistir.
--spoiler--
En meshur eserleri 3 baslik altinda siralanir:
--spoiler--
1) Robot Serisi: Elijah Baley ve sonradan ortagi olacak R. Daneel Olivaw enteresan vakalari arastirir. Vakalarin arastirilmasindan ziyade gelisen toplumsal olaylar, 50 koloninin Dunya uzerindeki baskisi ve politik dengeler uzerinde durulur...
2) Imparatorluk serisi: Dunya radyoaktiviteden dolayi yasanilamaz hale gelir, insalar celik magralardan cikarak yeni kolonilestirilebilir gezegenler arar. Yeni kolonilerin sayisi sosyal durumu sayesinde bir zamanlar dunyaya baski yapan 50 koloninin cokusu dile getirilir...
3) Vakif serisi: Tamamen kolonilesen galakside artik robotlardan eser yoktur. Hari Seldon isimli bir matematikci, gelecegi tahmin etmeye yarayan bir matematik turu kesif eder. (bkz: psikotarih). Imparatorlugun cokmek uzere oldugunu goren Seldon bunun durduramayacagini ancak cokus ve yukselis suresinde gececek olan uzun ve anarsik yillari minimum duzeyde tutabilmek icin, yeni imparatorlugun merkezi olacak vakfi kurar.
--spoiler--
"if my doctor told me I had only six minutes to lives, I wouldn't brood. I'd type a little faster." diyen müthiş yazar.
--spoiler--
eğer doktorum bana altı dakikalık ömrün kaldı dese, bir köşede kabuğuma çekilip kuluçkaya yatmam. biraz daha hızlı yazmaya çalışırım.
--spoiler--
vakıf serisinin ilk kitabında 15.000 yılındaki bir galakside hala kanserin var olduğunu "doktor iki yıl sonra öleceksin dedi" sözlerinin sarf edildiğini öngörerek beni umutsuzluğun dibine atmış adamlar. bu kadar ileri görüşlü değilsindir umarım üstad.
300'den fazla kitabı ve ilginçtir ki yükseklik korkusu vardır. aynı zamanda kapalı alanlarda kalmaktan zevk alır. garip bi' insan evladıdır en nihayetinde; severiz, sayarız o ayrı.
bilim kurgu üstadı. dün itibariyle de vakıf serisine başladım, uzun zamandır kitap kapağı açmamıştım. hem kitap okumayı hem de sağlam bilim kurgu örgüsünü çok özlemişim.
aşağıdaki sözüyle dünyada özellikle türkiye'de yaşanan bazı gerilemeleri anlatmaktadır. bu ülke maalesef 'bizden biri' yaftalamalarını yapabildiği insanları yönetime getirmekten kolay kolay vazgeçemez. oysaki kendisiyle aynı bilgiye, zekaya sahip kişilerin ülkeyi kendisinden farklı yönetemeyeceğini anlayamaz. evet maalesef yavaş yavaş geri dönülemez bir karanlığa doğru ilerlemekteyiz türkiye bilimler akademisi'nin üye ve başkanlarını başbakan tarafından seçildiği bir ülkeyiz. aynı şekilde tübitak'ın bilim kurulundaki üyelerin arasında makine, elektrik mühendisi ve kamu yönetimi mezunu olan kişilerin olduğu ülkedeyiz.
anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'
doğruya yakın bir çeviri yapacak olursak: "anti-entelektüelizm(ben buna aydın, bilgin karşıtlığı derim) demokrasinin 'benim cahilliğim senin bilgin kadar yararlıdır.' şeklinde hatalı yorumlanması ile beslenen siyasi ve kültürel yaşamlarımıza dönerek ilerleyen bir vida gibi sabit bir tehdittir."
Rus asıllı ABDli yazar. Boston Üniversitesinde biyokimya profesörlüğü yaptı. 1930'dan başlayarak yazdığ. bilimkurgu öyküleri ve romanlarıyla ünlendi. imparatorluk, Altın Galaksi ve Gizli Tanrılar adlı romanlarıyla bilim-kurgu dalında Hugo Ödülünü kazandı. Öteki ünlü kitapları: Ben Robot, Sonsuzun Tohumları, Tanrılar ve imparatorlar, Ölü Gezegen, Bilim Rehberi, Asimov Açıklıyor, Dünya Dışı Uygarlıklar, insanlığın Geleceği.
Kitaplarının tamamını hiçbir yerde bulamadığım biyokimya profesörü olan muhteşem adam. Cağaloğlu'da vakıf serisini 2 kitap eksiğiyle buldum. Terbiyesiz adam çok pahalı söyledi, kızdım. Almadım.
"Ben rasyonalizmi ateizme tercih ediyorum. ''Tanrı var mı?'' sorusu ya da kadere ilişkin diğer nesneler mantık ötesinde ve rasyonelizmde hiç rol oynamıyorlar. Bu yüzden savunarak ya da saldırarak zamanınızı kaybetmeyin." diyerek gönülleri fethetmiş rasyonalist.
300'den fazla kitabı ve ilginçtir ki yükseklik korkusu vardır. aynı zamanda kapalı alanlarda kalmaktan zevk alır. garip bi' insan evladıdır en nihayetinde; severiz, sayarız o ayrı.
Vakıf Serisinden yıllar yıllar once yayınlanan (turkiye de) popüler bilim kitaplarıyla tanıstıgımda su andaki beni ben yapan adamlardan biridir kendisi... Ayrıca yine kendisi kadar deger verdiğim Carl Sagan'ı tanımama da sebep olan insandır.
Bana evrensel biliminsanı anlayısının nasıl oldugunu ve olması gerektiğini etik kuralların nerede baslayıp nerede bittiğini bilinç altıma cakan entellektuel zat. Asimov her zaman Bilim kurgu baslıgında yer alacak....
Kendisi robot kanunlarini ortaya koymustu sanirsam. CS:GO adli oyunda ondan ilham alinan Asimoov adli silah kostumlei bulunmakta. Asimovun kitaplarini bilim kurgu hayranlarina oneriyorum bu arada.
bir yerden okunmaya başlanmasının elzem olduğunu bildiğim yazar. yine de erteleyip duruyorum. kendimi bir türlü japon edebiyatı- latin amerika edebiyatı- sovyetler birliği üçgeninden çıkarıp farklı yazarlar ve farklı türler okuyamadım. kendime çok kızıyorum aynı zamanda da vicdan azabı çekiyorum. bir falcıya gitsem asimov okumaya başlayacağım tarihi sorardım heralde.
yaklaşık 2,5 yıldır erteleniyorsun. alışveriş sepetlerine eklenip eklenip çıkartılıyorsun. affet bizi asimov reis.