huzursuz bağırsak sendromudur (ibs). bu huzursuzluğa sebep olan en büyük neden strestir. ibs her zaman kabız veya ishal yapar diye bir tanı koymaz doktorlar. durumunuza göre değişkenlik gösterir. kimi zaman ishal olursunuz, kimi zaman ise kabız veya ikisini aynı anda da yaşayabilirsiniz. ancak ne olursa olsun yaşam kalitenizi bozan bir rahatsızlıktır. ishal veya kabızdan dolayı sürekli olarak bağırsaklarınız ve hatta mideniz dahi gaz üretir. mide gazı ve şişkinliğinin neden olduğu baskı nedeniyle de nefes darlığı ve mide yanması görülebilir. asla unutulmaması gereken ise doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle antibiyotik kullanmayın (kronik ishale neden olabilir). zaten doktorlar da bu hastalık için antibiyotik yazmıyorlar. bu rahatsızlık stresten beslendiği için çağımızın en sık görülen popüler hastalıkları arasında. şunu aklınızın bir kenarına not edin bağırsaklarınız ruhunuzun aynasıdır. mutluluğunuz, üzüntüleriniz veya kaygılarınız direkt olarak bağırsaklarınız ile bağlantılıdır. tabii ki sadece mutlu olmanız tedavi için yeterli değildir. doktorunuzun diyet programına harfiyen uymalısınız.
genellikle en çok tavsiye edilenler şunlardır:
- bol su içmek,
- günde 30 dk yürümek,
- hava yutmamak (özellikle şişeden su içmek yasaktır),
- yediklerinizi çiğneyerek yutmak,
- sık sık ve küçük porsiyonlarla yemek,
- stresten uzak durmak,
- ayakları sıcak tutmak.
yasaklar:
- şeker,
- laktozlu içeren gıdalar (süt, peyir, yoğurt, ayran vb),
- hazır yemek (fastfood),
- paketlenmiş ürünler (koruyucu içerenler),
- sakız,
- fruktoz yönünden zengin meyveler,
- çok fazla çiğ sebze,
- turunçgiller,
- gazlı sebzeler (fasulye, mercimek, turp, brokoli, lahana vb),
- mısır,
- sirke,
- işlenmiş etlerin tamamı (sosis, sucuk, salam vb),
- yumurta,
- mayalı gıdalar,
- kızartmalar,
- yağ ve aşırı yağlı yemekler.
Bir arkadaş kakanizi tutmayin tutarsaniz bundan olursunuz yazmış. Ben 3 yıl önce 2 gün ucuna gelmiş kakami tuttum ve bu hastalığa yakalandım. Ama hic bir yerde belirtilerine kaak tutmak gibi birşey okumadim. Acaba ilgisini bilen hastalığımın bu veya başka birşey olabilecegini bilen bana yardımcı olabilir diger insanlarida bilgilendirmis olabilir mi?
bende yoğun stresler sonucu ortaya çıkan durum. doktor olarak yüz tane doktora gittim, hiçbiri bulamadı, kazına kazına kendim buldum. sağolsun sağlık sistemimiz güzel savsaklıyor. hani derler ya her şeye üzülürsen hasta olursun diye, işte oluyorsunuz. bazı haksızlıklara boyun eğmeyip, doğrucu davut olursanız bunun gibi zımbırtılar sizi bulabiliyor. gaz yapan gıdalar bende baş ağrısı yapıyor yemekten şöyle bir saat sonra, yani işte barsağa inince. süt, kuru fasulye semptomları tavan yapiyor. özellikle baş ağrısı. susam. mesela sabah susamlı simit yedin, boku yedin o çıkana kadar. bir şeye sinirlendiğin anda miden gurulduyor. miden hayırdır yine neye sinirlendin diye senle konuşuyor. aslında evet vücudun sana bir şey anlatıyor. aslında beyin olarak stresörle başa çıkıyorsunuz ama vücut çıkamıyor. evrimsel olarak bana göre vücut, özellikle gastrointestinal sistem daha ilkel bir yapı ve beyne göre çok geriden geliyor. çok daha basit çalışıyor. kahve de içtikten bi saat sonra baş ağrısı yapıyor ama bazı şeylere alışıyorsunuz. seçici beslenmeye başlıyorsunuz ve bu biraz yardımcı oluyor. öyle böyle idare ediyorsunuz işte, napıcaksın. Ha bir de salatalığı mesela kabuğuyla yersem yine baş ağrım şiddetli oluyor. Kabuğunu soyup yersem çok sıkıntı olmuyor.
bak samimi söylüyorum bu ibs insanı delirtebilir. midenizden sürekli vöğeağegğe diye sesler gelir. gazdan patlayabilir, şişip cinnet geçirebilirsiniz. havaya uçabilirsiniz. gerilip küçükbaş gibi, iğneyle midenizin havasını aldırmak isteyebilirsiniz. aslında bunları küçükbaş talep etmiyor, belki isteği dışında. neyse bu başka bir başlığın konusu. evet, öyle normal şişmek değil bu. bir de "osur geçer yeaa " diye akıl veren oluyor, benim çevremde vardı, olur böyle çok bilmiş tipler mutlaka, takmayın nerede yoklar ki. onların ben .. öhöm; onları kalın bağırsağımı çıkarıp boğmak isterim mesela. iki dakika götün tıpa gibi gez de bakalım neye dönüyorsun. sinirlendim. neyse. bu ibs bitmeyen bir döngü, hayatın bir latifesi.
psikolojik.
ben safra kesesini aldirinca basladi.
kronik kabizlik gaz spazmi bagirsak krampi.
sut ve tereyagi yiyince cildiriyorum.
laktoz alerjim de var aq.
probiyotik alip ictim esek yuku para hicbir yararini gormedim.
Çok stresli bir insan olduğum için her yemek sonrasında bile ateş basıyor beni, yemek bana kesin dokunacak diye düşünüyorum. O nedenle günlerce yemek yemedigim bile oldu. Psikiyatrist tek çare.
Stress yükünüzü azaltacak ilaçlar bagirsaklarınızın da hassaslığına deva olacaktır.
Bir de süt ve her türlü süt ürününden uzak durun, gluteni yani ekmek ve hamur işlerini minimum şekilde tüketin. Kaliteli protein kaynaklarına yönelin. Bilhassa mercimek çorbası, nohut, barbunya gibi gıdalardan kaçının. Şekerler de bağırsakta fermantasyona uğradığı için yakınmalarınızı tavana vurdurur.