Küreselleşmenin gerçekleştiği bir dünyada insanlık;köleci,feodal,burjuva ve diğer devrimleri ya da başka bir açıdan söylendiğinde cinsel,dinsel,ulusal,sınıfsal devrimler süreciyle devam ettiği veya edeceği bir sırada devrim sayılamayacak bir geri gidiş.
peşin edit: işbu entry kimi çevrelerin işine gelmeyebilir.
türkiye ye ve türk insanına ders olması gereken olay. geçtiğimiz yıl uzunca bir süre yazıldı çizildi... türkiye malezya olur mu dendi... ancak unutulan bir şey vardı... malezya yeni yeni modernleşmeye çalışan bir ülkeydi ve yıllardır da şeriat hüküm sürüyordu. ancak tam yanıbaşımızda duran bir örnek hiç dikkatimizi çekmedi... krallık irandan, mollalık iranına. kimimizin kendi gözleriyle gördü, kimimiz okudu, okudukça anlamlandırmaya çalıştı. evet şahlık döneminde iranda zenginle fakir arasındaki uçurum git gide büyüyordu... bunun sonucunda halk isyan durumundaydı, tam bu noktada mollalar geldi... demokrası dedi, özgürlük dedi, iş dedi, yemek dedi... aslına bakarsak resim ne kadarda çok yeni çizilmiş gibi değilmi... günümüz türkiyesine bakıyoruz. molla kılıklı bir adam geliyor, devletin bütün katlarına kendi mollacıklarını yerleştiriyor... ne kadarda benziyor değil mi iran a...iranda devrim bir gecede oldu 1979 yılının bir gecesinde insanlar öldürüldü, rejim değişti... şimdi türkiyeye bakıyorum da bir gecede bir bakmışız "a" olmuş "elif", "abc" olmuş "elifba"...
her ne kadar, demokrasi ozurlu olsa da, devrimi birlikte yaptiklari solculari tasfiye etse de, emperyalizm ve siyonizm'in bolgedeki baslica kiralik katillerinden, eli kanli sahlik rejimi devirdigi icin takdir ettigimiz devrim.
1979 yılında gerçekleşmiş devrimdir. devrim öncesi şah rejimini devirmek için humeyni ülkedeki tüm muhalif güçleri yanına çekmeyi başarmıştır. sivil itaatsizlikle doruğa ulaşan eylemlerin sonunda şah kaçmak zorunda kalmıştır. humeyni ülkesine döndüğünde milyonlarca kişi tarafından karşılanmış ve bu karşılama tarihe en büyük kitlesel karşılama olarak geçmiştir. devrimin hemen ertesinde devrimi dış ülkelere taşırma politikası denenmiş ancak başarılı olamamıştır. günümüzde de bu politika olsa da eskisine oranla daha arka planda kalan bir politikadır. devrimden bir kaç yıl sonra halktaki devrim ateşinin sönmesiyle toplumsal rahatsızlıklar da gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. her ne kadar rejimi ayakta tutan islam gibi görünse de fars milliyetçiliği de hala etkin bir öneme sahiptir.
fransız ihtilali ve bolşevik devriminden sonra dünya tarihinin en büyük devrimlerinden biri. şah'ın ortak düşmanı olan liberaller ve solcular devrim sonrası tasfiye edilmiştir. sanırım humeyni'nin en büyük hatalarından biri ortak düşmanı yok ettikten sonra potansiyel muhalifleri sindirmesiydi. böylelikle ortaya yeni bir şah çıkmış oluyordu. eleştiri üstü, sorgulanamaz bir ayetullah. sonrasında ise çok seslilik, yerini uzun süren bir sukuta bırakır. milenyumluk bir medeniyet ansızın şii fıkıh anlayışının baz alındığı şeri kurallarla yönetilen bir din devletine dönüşür. sanırım bu durum büyük oranda bu eleştirileri getirmesi muhtemel liberallerin tasfiyesinden kaynaklanıyor.
devrilen şah'ın babası eski şah , atatürk gibi olacağım cumhuriyet kuracağım dedi.. bıdı bıdı etti.. sonra ingiliz bi adam geldi.. sen kral ol dediler... hersey bundan sonra basladı.. (bkz: persepolis)
türkiye'deki benzeri yaşanmayacak devrimdir. türkiye'de olacak islam devrimi daha ılımlı olacaktır. mesela türkiye'de sokak ortasında idam edilme gibi olaylar olmaz ama başını örtme zorunluluğu olabilir. ne zaman olur diyorsanız, tahminim 10-12 sene içinde başı açık kadınlara baskılar başlıyacaktır.
ıran tarafından 30. yıl kutlamaları yapılan bolgeye etkısı açısından uzerınde dıkkatlıce durulması ve duşunulmesı gereken devrım. ayetullah humeynı lıderlığınde yapılan mıtıngler yapıldığı zaman kosullarında son yılların en kalabalık mıtınglerı olması nedenıyle oldukça dıkkat çekıcıdır. işte mıtınglerden bır foto; http://www.stargazete.com...an-devrim-tarihi-168383/9
Ayetullah Humeyni'nin varolan rejimden memnun olmayan altsınıf kesimler ile orta ve üst sınıf burjuvaların desteğini alarak yaptığı devrim. Nitekim, Ayetullah Humeyni, devrim öncesi Fransa'da yaşarken verdiği mülakatlarda ılımlı, özgürlük yanlısı bir imaj yaratmaya çalışmış be bu görüşe sahip kişileri kullanmıştır.
Fakat, devrim sonrası ülkede mutlak kontrol sağlandıktan sonra bu grupların hepsi tasfiye edilmiştir. Dolayısıyla, gelenek bozulmamış, burjuvaların önderlik etmediği ve burjuva kültürüne sahip olmayanların yönlendirdiği tüm diğer devrimler gibi ortaya baskıcı ve fakir bir yönetim çıkmıştır. Sadece insanlara baskı uygulayan kişi değişmiştir.
edit : yorumu beğenmeyip kotülendiğini bilirdim de, bilgiyi beğenmedin de mi kötüledin beyin kıvrımlarına * kurban olduğum.
senin için uzun uzadıya anlatayım o zaman; persepolis küçük bir kızın islam devriminden önce yaşadıklarını, büyüyüp devrimden sonra başına gelen zorlukları konu eden siyah-beyaz görüntülü bir çizgi filmdir.
bu devrim olmadan önce şah zamanında iran'ın kişi başına milli geliri türkiye'nin 4 katıymış. 60'ler, 70'ler civarı ekonomik olarak bizden çok öndelermiş. elbette bunun nedeni petrol gelirleriydi ama yine de bu gelirler doğru şekilde kullanılıyordu. devrimden sonra bir de doğalgaz kullanımı yaygınlaştı. şu anda iran'ın türkiye'den çok daha zengin olması beklenirdi. ama şu anda türkiye'nin kişi başına milli geliri yaklaşık aynı. ama bu sadece kendi para birimlerinde. uluslararası birim olarak türkiye'nin kişi başına milli geliri iran'ın iki katı. bizim uluslarası alım gücümüz iran'ın iki katı. iran böyle bir duruma düştü işte.
ekonomisi tamamen kapalı. yurtdışı yatırımı yok. herşey devletin tekelinde. rekabet yok. kalite yok. verimlilik yok. türkiye bu alanlarda yıllardır çok yol aldı. iran ise yerinde sayıyor. tek yapabildikleri bir nükleer santral, bir uydu füzesi ama bunları petrol paraları ile yapmak kolay. önemli olan uluslararası piyasada rekabet edebilecek ürünler sunabilmek. türkiye de bunu iran'dan çok daha iyi yapıyor.
iran'ı geriye götüren ve tek aşamada gerçekleşmemiş devrimdir. ilk aşamada pazar esnafının desteklediği şeriatçılar, liberaller ve solcularla beraber şah'ın modernist ancak baskıcı yönetimine ve hükümetteki yolsuzluklara karşı cephe kurmuşlar ve şahın 16 ocak 1979'da ülkeyi terk etmesinden sonra liberal Ebu'l-Hasan Beni Sadr'ı cumhurbaşkanı seçmişlerdir. ancak humeyni ve beni sadr arasındaki başkomutanlık krizi, musaddık'ın devrilmesini unutmayan birkaç iranlının abd büyükelçiliğini basıp çalışanlarını rehin alması ve ırak'ın sınır anlaşmazlığını bahane ederek iran'a savaş açması yüzünden şeriatçılar eski müttefiklerini tasfiye etmişler, beni sadr'ı türkiye üzerinden fransa'ya kaçmak zorunda bırakmışlar ve baskıcı bir rejim kurmuşlardır.
iranda kimsenin ne getireceğini bilmediği devrimdi. ilk önce komünist tudeh bile destek vermiş.
amma mollalar alayını ya asmış ya da savaşta ön cepheye sürmüş. sosyalistler her yerde biraz salak olurlar.
kendi açılarından bakılınca iran'ı düzlüğe çıkarmış devrimdir. Şöyleki;
* devrimden önce yerlerde sürünen iran ekonomisi ve yasaları düzelmiş,
* bir zamanlar orta doğuda en büyük amerikan uydusu görevini yaparken amerika'nın en büyük düşmanı olmuş,
* şah döneminde üretmenin "ü"'sünü bilmezken şu an dünyanın en büyük Atom Enerjisi'ni üreten ülkelerden biri olmuştur.
* şah döneminde ingiliz ve amerikan şirketlerinin elinde olan doğalgaz rezervleri şu an tamamen iran devletinin elindedir.
ülkemizde iran genellikle oryantalist bir bakış açısıyla anlatıldığı için bu yönler atlanır.