spektrumu diğer spektroskopik yöntemlere göre daha karmaşık olan, fonksiyonlu grupların belirlenmesinde kullanılan fakat her zaman net bilgi vermeyen, ancak eğer maddenin önceden çekilmiş spektrumu varsa nitel analiz ve saflık analizi yapma imkanı veren spektrofotometrik yöntem.
molekulun icindeki baglarin titresiminden (dalga boyu ve frekans ozelliklerinden faydalanip) fonksiyonel gruplarin belirlenmesi metodu. grafikleri gereksiz bir suru skindirik bilginin yaninda gercekten fonksiyonel grubu belli edecek degisiklikleri de gosterir. okumasi pek zor degildir. csi ve benzeri dizilerdeki kisiler tarafindan bu yontem sayesinde milyonlarca molekul icinden hemen bi tanesi bulunup, suclu yakalanir. ehh, gunlerce spektroskopiyle izleyiciyi baysalar dizi izlenmez zaten.
fonksiyonel grupların belli dalga boylarında ısıgı absorblaması mantıgına dayanan ve tek basına bir birleşigin moleküler yapısını aydınlatmada yeterli olmayan kızıl otesi metod.
Tam olarak bir bileşigin moleküler yapısı bilinmek isteniyorsa NMR * ve kütle spektrofotometri yontemleri gerekmektedir.
organik moleküllerdeki fonksiyonlu grupların tayin edilmesi amacıyla geliştirilmiş, iR bölge ışımasının madde ile etkileştirilmesi sonucunda elde edilen spektrumların değerlendirilmesiyle, molekül yapısı hakkında bilgi edinilmesini sağlayan metod.