çin'i batı'ya bağlayan eski ticaret yoludur. doğu'ya bu yolla yün, altın, gümüş batı'ya ise ipek gönderilmiştir. bereketi bol olan yoldur. düşünce ve mal alışverişinde mühim bi rol oynamıştır.
japon NHK televizyonu ekibince hazırlanan, türk halkının ilk olarak trt de ilgiyle izlediği unutulmaz belgeselin adı. kitaronun jenerik müziği ise hafızalarda yer etmiştir.
Coğrafi Keşiflerin başlamasına kadar tüm tüccarların kullanmak zorunda olduğu ticari yol.Bir çok ülkenin elde etmek için uğrunda savaştığı yollardan biri.
(bkz: Baharat Yolu)*
eskiden trt'de böyle bir belgesel vardı. çöldeki develerin ayak izleri ile başlardı. müziğini çok aradım ve buldum. kitaro'ya aitmiş. çok hoş ve hüzünlü bir müziktir. bu belgesel pazar akşamları geç saatte yayınlanırdı. sadece benim değil benim kuşağımdaki tüm çocukların aklında kalmış bir belgeseldir.
vakti zamanında mal alışverişinin yanısıra fikir alışverişlerinin de yapıldığı gelmiş geçmiş bütün uygarlıkların varlığından etkilendiği ve cezbedici olduğu için sürekli ele geçirilmeye çalışılan ama sonra diğer kara parçalarının (amerika kıtası ve diğer karalar) bulunmasıyla önemini yitiren genel bağlamda ticarete dayalı yer.eskilerin dünya ticaret merkezi.aynı adı taşıyan belgesel ve bu benlgeselde kullanılan kitaronun parçaları vardır ki enfestir bu parçalar.edinilmesi gerekir.
orta çağda ticaret kervanları çinin xian kentinden hareket ederek özbekistanın kaşgar kentine yürürler. burda ikiye ayrılan yollardan biriyle afganistan ovasından hazar denizine, diğeri ile de karakurum dağlarını aşarak iran üzerinden anadoluya ulaşırlardı. anadoludan deniz yoluyla ve ya trakya üzerinden avrupaya giderlerdi. yoğun bir şekilde ipek, yün, porselen, iç çamaşırı, kağıt, baharat ve değerli taşların taşınmasının yanı sıra kıtalar arası kültür alışverişinede olanak sağlayan binlerce kilometre uzunluğundaki yol.
ortalama performansı 15-16 dakika süren eser, solo piyano, yaylılar ve vurmalı çalgılar için yazılmıştır.
adından da anlaşılabileceği üzere, ipek yolu üzerinde giden bir kervan betimlenmiştir. yolculuk kervanın ankara'ya varışıyla son bulur. eserin final bölümünde ankara'nın taşına bak melodisi vardır ve hislendirir. hele ki yurt dışındaysanız ve yolculuk ankara'ya ise, verdiği his apayrıdır.
internette çok aramama rağmen trt'de yayınlanan dublajlı versiyonuna ulaşamadım. ancak ipek yolu sevenlerinin yazışmalarından öğrendiğime göre seslendirmeli trt versiyonu taşınırken kaybolmuş. trt yapımı olmadığı için de trt market'te de bulamıyorsunuz. muhteşem bir belgeseldi.
--spoiler--
ipek ticareti için Avrupa’dan Çin’e gidip gelen kervanların yüzyıllarca kullandıkları aynı yolun ipek yolu olduğunu, biliyor musunuz?
--spoiler--