hiç okumaya gerek yok. anadan doğduğun gibi ümmi köyden geleceksin bir 3-4 ay inşaatlarda takılacaksın sonra biraz çalışıp böyyük kariyer yaptınmı profesörü doktoru katlıyorsun. demir ve kalıp ustaları günlüğü iyi deneyimli usta 4 bin tlyi geçebiliyor.
Sırf ilgi çeksin diye şu başlıkları atıyorlar ama durumun Aslı çok farklı.
Bir kere kafadan şunu söyleyeyim bu insanlar bazen bir iki ay iş bile bulamayabilir , sürekli iş yoktur. (Özellikle de kışın. )
100 bin giriş varsayalım. Hiç
Durmadan çalıştı varsayıyoruz yani…bu verimi verebilmesi için en az yanında bir kişiye ihtiyacı var günlük 2000 yevmiye verecek. Gene 100 binin yarısı gider ;)
Mesele inşaat ustası maaşları değil. Mesele teknik eğitime yeterli önem verilmemesi ve eğitim politikalarına ideolojik bir perspektif çerçevesinde yaklaşılmasıdır. imam hatip lisesi sayısı arttırılıp, meslek liselerine yeterli önem verilmeyince ne oldu? türkiye'de dindar insan sayısı mı arttı? tam tersine baskıcı ve dogmatik yaklaşım nedeniyle ateist ve deist oranında büyük bir sıçrama yaşandı. bizzat, islamcı camianın içinde yer alan cübbeli ahmet hoca, imam hatip liseleri mezunları arasında deist ve ateist çıktığını ifade etti. her ile üniversite açıldı da ne oldu? dil bilmeyen, teknik bir alanda bilgi sahibi olmayan ya da yazılım alanında eğitim almamış niteliksiz bir mezun kitle oluştu. teorik eğitim derseniz, bu üniversitelerin teorik çalışmalara yaklaşım ve konuları değerlendirme yetileri Batı dünyası'nın üniversitelerinin çok gerisinde kalıyor. akademisyen alımında liyakatin olmadığı, kütüphanelerin yetersiz kaldığı bu üniversitelerden entelektüel insan tipi de çıkmıyor. halbuki ilköğretim ve lise eğitimi güçlü olsa ve öğrencilerin, Avrupa'da olduğu gibi, %70'i lise çağında mesleki eğitime yönlendirilse istihdam ve ülke ekonomisi açısından daha faydalı olur. tabii ki gelişmiş ülkelerin üniversite öncesi eğitiminde yabancı dil ve bilgisayar gibi günümüzün olmazsa olmaz alanlarında da sağlam eğitim veriliyor. ayrıca iyi bir genel kültüre sahip bir şekilde mezun oluyorlar.