yıkılmadan önceki son resmi maçının boluspor-eskişehirspor olduğu harika stad. gönül isterdi ki müthiş bir beşiktaş maçıyla jübilesi yapılsın ve yıkılsın. ama olmadı. beşiktaşımızın bu harika mabedine bir kere gitmişliği vardır, o gitmişliğimde de bir kere bile stadla fotoğrafımı çekmek aklıma gelmemiştir. hala içimde ukte olarak kalmıştır o. aahh ah.
turkcell süper lig takımlarından besiktas jimnastik kulübünün maçlarını oynadığı stadyum.
temeli 1939 yılında atılan ancak ikinci dünya savası yıllarında inşaasına ara verilen stadyum daha sonra 1943'te yeniden bir temel atma törenine şahit olmuştur. istanbul'un beşiktaş ilçesinde boğazın hemen yanı başında bulunan stadyumun toplam seyirci kapasitesi 32.000'dir. 1947'de inonü stadı ismiyle açılan kartal yuvası 1952'de mithatpaşa olarak anıldı ancak 1973'de tekrar inonü ismini aldı.
edit: aramaya yeterince inanmamışım, sözlük eşrafından özellikle beşiktaşlılardan özür dilerim. bu mesaj 5 saniye içinde kendini intihar edecektir.
dolmabahçe sarayı yanına ve etrafındaki tarihi dokunun ortasına inşa edilmesiyle dünyada eşi benzeri olmadığını düşündüğüm stadyum. mekanı itibariyle tek parti devri - inönü yılarının istanbul'daki osmanlı izlerini tahribat sürecinin bir parçasıdır. nitekim dolmabahçe camii de depo yapılmış, ibadete kapatılmıştır o yıllarda.
Siz istediğiniz kadar adıyla oynayın, kaç kere değiştirirseniz değiştirin, halk arasında "eskisi" kullanılır.
Hiç kimse "Atatürk Havalimanı'na" gitmez uçağa binmeye, herkes "Yeşilköy'e" gider.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden değil, "ikinci köprüden" geçerler. Atatürk Köprüsü'nü değil, "Unkapanı'nı" kullanırlar. Koca Mustafa Paşa'da değil, Samatya'da otururlar.
Maç seyretmeye de "inönü Stadı'na" değil , "Dolmabahçe'ye" giderler.
Demek ki zorlamak, gülünç olmaktır. insanlar yirmi yıl boyunca "Hürriyet Meydanı'nda" değil, Beyazıt'ta dolandılar. 27 Mayıs tatiline de "anayasa bayramı" değil, "işin ve okulun kırılacağı fazladan gün" diye baktılar.
Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan hiç umulmadık bir zamanda vefat edip herkesi üzünce, Beşiktaş Kulübü, inönü Stadı'nın adını "Hasan Doğan Stadı" yapmayı düşündü de, tepkiyle karşılaşınca geri durdu, hatırlayacaksınız.
Kemalist meslekdaşlar bunda "gericilik" boyutu aradılar, inönü düşmanlığı yapılıyordu!
O stadyumun adının inönü olmasının tek hikmeti, inönü'nün cumhurbaşkanlığı döneminde yapılmış olmasıdır, Lütfi Kırdar "milli şefine" kıyak geçmiştir yani, başka hiçbir ilintisi yoktur. Bu amaçla sarayın ahırları yıktırılmış, fakat o çirkin Gazhane de uzun süre kaldırılamayıp stadın kıçına yapıştırılmış ("yeni açık" tribün), dünyada "bir sarayın dibine kurulmuş futbol stadı rezilliğinin" ilk ve tek örneği olmasını da rahmetli Çelik Gülersoy'a kadar hiç kimse yadırgamamıştır!
Nitekim, Taksim'deki topçu kışlasını yıkıp yerine yaptıkları, sizin Taksim Parkı olarak bildiğiniz yeşil alanın adı da on yıl kadar "inönü Gezisi" olmuştur... (Eskiden maçlar o kışlanın avlusunda yapılırdı ama, tuhaftır, kimsenin aklına "Atatürk Stadı" gelmemişti.)
Fakat bu isim de ancak memurlar arasında tutmuştur. Rahmetli babam ısrarla böyle der, beni inönü Gezisi'ne götürürdü... Şimdi Maçka'da bulunan inönü heykelinin meydana bakan fakat tahta perdelerle kapatılmış "kaidesini" çok merak edip ilk sorduğumda, kimse duymasın diye önce sağına soluna bakmış, sonra Menderes'e "saydırmaya" başlamıştı...
Menderes, iktidara gelince önce hazır olan heykelin dikilmesini önledi, stadın adını da Mithat Paşa Stadı yaptı.
Futbolla inönü'den çok daha fazla ilgiliydi, gençliğinde Karşıyaka'da forvet oynamış, Altay'da kaleci durmuştu, ama stada kendi adını koymadı. (Paralara da Celal Bayar'ın resmini koymadığı gibi.) Bir orta yol tutturdu, hepten "alakasız" bir isim seçti, belki de Dolmabahçe'de Serasker Hüseyin Avni Paşa'ya bir saray darbesi düzenletip Abdülaziz'i tahttan indirmiş olan Mithat Paşa'nın adının o sarayın dibine domaltılmış stada pek uygun düşeceğini düşündü! (Hüseyin Avni'ye "paşam şu paletleri bir çalıştırsanız aslında" denemiyordu çünkü tank henüz icat edilmemişti!...)
Bir genç arkadaş, "inönü ismi değiştirilemez" demiş de, bütün bunlar oradan aklıma geldi.
Değiştirilir. inönü tanrı değildir.
"Herhangi bir dönemde herhangi biri bunu düşünmeye dahi cesaret edemezmiş" ...
Sen doğmadan önce edilmişti oğlum.
O dönemde kimin borusu ötüyorsa, eder.
"Kenan Evren Stadyumu" yapsalardı ağzını açacak mıydın? Nah açacaktın.
daha 12 yaşındasındır. hayatı yeni yeni tanımaya başlamışsın.bir gün baban elinde iki biletle gelir.bu gece maça gidiyoruz der.yıllardır tuttuğun takımın maçıdır. ama pek de heyecan duymazsın, alt tarafı bir futbol maçı dersin.
serin sonbahar gecesi için sıkıca giyinilip evden çıkılır. malum stada yaklaştıkça seslerin arttığını fark edersin. ama küçücük yaşında pek bir anlam veremezsin bu insanlar neden bu kadar bağırıyorlar diye. uzun sırada bekleyerek stada girersin. sen küçüksün diye baban seni yeni açığın üst kısmına götürür. sen hala şaşkın şaşkın etrafa bakıyorsundur. bu insanlar ne yapıyor diye.
sonra bir anda herkes sessizleşir. ve aynı anda bağırmaya başlarlar. sen korkarsın başta. ama içinde ilginç, içini ısıtan bir his vardır bu bağırışlarda. sonra yavaş yavaş başını staddan yukarı doğru kaldırırsın. karşında muhteşem bir istanbul manzarası görürsün. boğazın ışıl ışıl renkleri arasında sana el sallayan kız kulesi ve yanından geçen tekneler. arka fondan gelen beşiktaş marşlarıyla bir hayal alemine sürükler seni. başını tekrar stada doğru indirdiğinde başlayan maçla beraber hayatında yeni bir dönem başlar. artık bu staddan ve bu takımdan kopamayacağın bir dönem. stadın büyüsü seni de içine çekmiştir artık ve bundan kurtuluş yoktur..
işte böyle bir yerdir inönü stadı..
yıkılması için dua ettiğim stad. ister depremle olsun, ister kendi çabalarıyla olsun ama yıkılsın. allahım ne biçimi var öyle. önceden söyliyeyim. simetri konusuna inanılmaz kafayı takan biriyim. bi kale arkası 3 katlı, bi kale arkası 1 katlı, maraton 2 katlı. işallah proje tamamlanır bir an önce.
Galatasarayın mecidiyeköydeki külüstür stadyumunun yıkılarak seyrantepede modern bir stad yapılması gibi, bu stadın da yıkılarak başka bir yerde yeni bir modern stad yapılması hem insanlık, hem beşiktaşlılık, hem vatanperverlik olarak farz'dır. Tarihi dokunun ve o bölgenin içine etmektedir.
stadın temeli 1939'da atılmıştır ancak 2. dünya savaşı başlayınca çalışmalar durdurulmuştur 1943'de tekrar çalışmalara başlanıp 1947 stad yapılmıştır.inönüde ilk golü atanda Süleyman Seba'dır.zamanında fenerbahçeninde,galatasarayında maçlarını bu stad'da oynamıştır.Türkiyenin en güzel konumuna sahip olan inönü stadı asya'danda görülmektedir. Kapasite'si 35000'dir büyük maçlarda kapisitenin üstünede çıkılmaktadır.
listeye gore camp nou'dan daha iyidir. bu listeyi hazirlayanlarin izledigi kriterleri merak ettim acikcasi. yalnizca turkiye sartlarinda bile dusunecek olursak inonu stadyumu en iyi stadyum degildir. kadir has stadyumunu tercih ederim.
beşiktaş'a bu akşamki kura çekiminde bir barcelona ya da real madrid çıkması durumunda, o gün o stada bu karşılaşma için gidecek insanı sonuç ne olursa olsun mutlu edip güzel bir ruh haliyle yatağa sokacak, atmosferi müthiş stad. bir an ercan taner in yeni sezon la liga tanıtım reklamı geldi aklıma...
messi
ronaldo
henry
benzama
ibrahimovic
raul
iniesta
robben
xavi
xabi alonso
...