bir kromozomda bir segmentin ayrılarak aynı yere ters dönmüş şeklide tekrar birleşmesi ve böylece kromozomdaki gen yerlerinin sıralanışında bir değişme olmasına denir.
bir cok muhendislik dalinda ters cozum olarak bilinir.
yapilan bir olcum sonucunda elinizde olculen zaman ve olculen yol degerlerimiz var. ama hiz ve aci degerlerini bilmiyoruz. yaptigimiz bu olcum asagidaki gibi bir denklemle ifade edilebiliyor olsun.
bir ön kestirimle hiz ve aciya rastgele degerler atariz. atadigimiz bu degerler ve olculen zaman degerleriyle bu denklemi cozeriz. ve hesaplanan yol degerlerini buluruz. olculen ve hesaplanan yol degerleri birbirine cok yakin cikana kadar hiz ve aci degerlerini degistire degistire denklemi defalarca cozeriz. olculen ve hesaplanan yol degerlerinde cakisma sagladigimiz zaman denklemi cozmeyi durdururuz. ve ön kestirimle hiz ile aciya atadagimiz degerleri gercek degerler olarak kabul ederiz.
yani olculen degerlerden, olculemeyen degerlerin bulunmasi olayi bir ters cozumdur.
not: benim burada anlattigim denkleme cakistirma yontemiyle ters cozumdur. denklemin aciya ve hiza gore turevlerini alarak da cozume gidilebilir, ancak o zaman en kucuk kareler yontemiyle ters cozumu anlatmak gerekir. ama o daha zordur, isin icine sonum faktoru falan girer. o zaman da konu uzar ve bilmeyen icin karma karisik olur.
allah ın belası, lanet bir konudur. ha devrik olmuş ha düz cümle ne fark eder ki. her konunun da ayrı bir inversion u vardır. maksat biz zavallı dil öğrencilerini uğraştırmak olsun.
genelde ileri düzey ingilizce derslerinde verilen konu. lakin metin okumalarında apışıp kalırsınız. çoğu kurala uymayan bu cümleler beyninize error verdirir. bu devrik cümle yapıları temel gramer yapıları öğretilirken beraber verilmeli. kimse kraliyet ingilizcesi ile metin yazmıyor kardeşim.
"belli başlı kurallar var bu yapılarda da. sanırım çoğu zor gözüken cümleleri çözmenize yardımcı olacaktır bu kurallar."
alın size iki devrik cümle. elin ecnebisine türkçeyi öğretirken yüklemi sonda aratırsın ve bu tip cümleleri görünce delirir tabi. ayrıca stephen king devrik cümlelerden hiç hazzetmezmiş.