sinema tarihinin ilk süper prodüksiyonlarından biridir.1915 tarihli film zamanının çok ötesindedir.anlaşılamamıştır.zira film sinemayı sanat yapan bir çok unsura yer vermektedir.artık bu filmde mizansen vardır, hikaye kurgusu vardır.üstün yapım niteliği taşır.david w. griffith'in bu efsanevi filmi ünlü "trangle" film şirketinin batmasına neden olmuştur.
D.W. Griffith'tin kült filmi. çekildiği zamanının çok çok üstünde bir anlayışla gerçekleştirilen filmde 4 ayrı zamanda geçen 4 trajik hoşgörüsüzlük hikayesi anlatılmakta.
Öykülerden biri eski Babil'de işgal sırasında şehir düşmeden önce yüksek rahiplerin yargıladığı bir köylü kızının hikayesini anlatıyor. ikinci öyküde isa'nın çarmıha gerilişi ve kurtarmaya çalıştığı halkının hoşgörüsüzlüğü, üçüncü hikayede 1572 yılının Paris'inde St. Bartholomew katliamı sırasında iki gencin evlenme hazırlıkları ve en son hikayede de modern Amerika'da genç bir annenin yargılanışı anlatılmakta.
D.W. Griffith'in bu filmde başardığı en önemli şey bu dört öyküyü paralel kurguda ve etkileyici geçişlerle anlatıyor olması.
i don't want to be hostile.
i don't want to be dismal.
but i don't want to rot in an apathetic existance either.
see
i want to believe you,
and i want to trust
and i want to have faith to put away the dagger.
but you lie, cheat, and steal.
and yet
i tolerate you.
veil of virtue hung to hide your method
while i smile and laugh and dance
and sing your praise and glory.
shroud of virtue hung to mask your stigma
as i smile and laugh and dance
and sing your glory
while you
lie, cheat, and steal.
how can i tolerate you.
our guilt, our blame,
i've been far too sympathetic.
our blood, our fault.
i've been far too sympathetic.
i am not innocent.
you are not innocent.
noone is innocent.
i will no longer tolerate you
even if i must go down beside you.
because,
noone is innocent.
griffith'i işin aslı pek de samimi bulmam ancak yönetmenliği ve yapımcılığı ile eşi benzeri olmayan filmlerin altından kalkmış bir üstad. kendisi.. bu filmde gördükleriniz ise tamamen gerçek, kurgu hilesi değil...
hoşgörüsüzlüğü, aşkın çağlar boyu mücadelesini; dört ayrı devirde ve dört ayrı mekanda; hem anlamsal derinlik hem de sinemasal etkileyicilik aNLAMINDA çok iyi anlatan d.w.griffith filmi. babil sahneleri çok ihtişamlıdır. günümüzde* batıdaki kadın ve çocuk hikayesi, yani birtanesi ile oğlan'ın hikayesindeki kapitalist fabrikatörün kaknem* kızkardeşinin ihtiyacı olanlara sözde yardım için kurduğu vakfın, vicdansız, bencil faaliyetlerinin neden olduğu yıkımlar çok güzel anlatılmaktadır. ve günümüzdeki sosyetik bazı hayırseverlerin faaliyetleri hakkında da çok aydınlatıcıdır.
--spoiler--
işgüzarlar, o zaman da şimdi ki gibi; "insanlar arasında çok fazla şenlik ve zevk peşinde koşma var" der.
--spoiler--
--spoiler--
Zina ederken yakalanan bir kadın getirilir.
-"Musa, Yasa'da bize böyle kadınların taşlanmasını buyurdu,sen ne dersin?"
-"Aranzda günahsız olan, ona ilk taşı atsın."
--spoiler--
--spoiler--
Kadınlar erkekleri cezbedemez olduklarında sıklıkla ikinci seçenek olarak Reforma sığınırlar.
--spoiler--
griffith, filmde hikayeler arası geçişi; bir annenin salladığı, beşik vasıtasıyla gerçekleştirmiştir.
filmin son bölümü; Adalet ve yeniden toparlanma'daki son söz:
''Toplar ve hapishane parmaklıkları hoşgörüsüzlük ateşinde dövülmüştür. Ve kusursuz aşk, barışı sonsuza dek getirecektir. Cezaevi duvarları yerine, çiçek kaplı tarlalar...''
not:bir rivayete göre griffith bu filmi; gişede başarı sağlayan ancak içindeki bir çok unsur nedeniyle kadınlar ve siyah amerikalılarca protesto edilen, önceki filmi the birth of a nation nedeniyle ırkçılık suçlamasıyla karşılaşmasının tesiri ile çekmeye karar vermiş.
4 in 1 sloganıyla paralel kurguyu hayata geçirmiş griffith filmidir. sessiz dönemde çekildiğinden ve oldukça uzun olduğundan ve ara yazılardan dolayı izlemesi zahmetlidir lakin o dekorlar var ya o dekorlar ... bence zamanında uzaylılar inşa etmiş işte onları.