boş iştir. bir insandan intikam almaya çalışmak açıkça o insana değer verdiğimizi gösteriyor. ben de uzun bir dönem intikam ateşiyle yandım; bu ateşin kendimi geliştirme konusunda bana ciddi ket oluşturduğunu fark edince yaşadığım durumu kabul ettim ve o kişiyi zihnimde gönderdim. dünyada milyon tane insan varken insanın kendini bu denli kısıtlaması evet, acizlik.
Kamu hukuku açısından bakarsak toplumda bireyler adaletin sağlandığı duygusuna sahip olmadan devletin meşru olduğunu kabul etmez çünkü devlet adaleti sağlamak üzere zor kullanma gücünü kurmuş ve mesrulastırmıstır.
MHP teklifi ile ekim başında ceza indirimi ve şartlı saliverilme geleceği konuşuluyor. Hatta belli suçlar için idam cezası getirileceği ifade ediliyor.
Uluslararası hukuk içinde kalıp idam cezası uygulamak mümkün değil ve bunu bizi yönetenler de biliyor ama ekimden sonra ekonomi sanırım çok zora girecek olmalı ki idam tartışarak vakit geçsin isteniyor.
biraz gerçekci olalım.
kısasa kısastır.
adaletin olmadığı yerde her mağdurun aklından geçendir.
gücü olan canına okur. güçsüz olan allah'a havale eder.
yıllardır süregelen ve insanları ikiye bölen bu tartışma aslında tek yönlü değildir.her olay örgüsünde görmemiz gereken rasyonel veya irrasyonel doğru veya yanlış sebep sonuç ilişkileri vardır.
tüm bu skolastik gibi gözüken yapının içinde bu işin prestij kısmı ile ilgilenenlerin sayısı oldukça fazla halbuki temele indiğinizde aslında olayın adalet yada acizlikten çok ne ve hangi olaylar örgüsünün sizi ''intikam''a ittiğinin daha önemli olduğunu görüyorsunuz.
intikam paradoksal bir yapı mıdır acizlik midir verilmeyen adalet mi yoksa histerik bir insan dürtüsü müdür bilinmez ama bunların hiç biri önemli değil zaten, önemli olan yegane şey kim ''haklı'' ?
sevdiğiniz yada sevmediğiniz birinin ilizyonist davranışlar silsilesi sonucunda gerçeği göremeyip kendini koruyamamak değil midir yaralanmak ? yani burada bir haksızlık söz konusu haksızlık varsa hak aramak kötü müdür ?
diyeceğim şu ki intikam tek başına asil yada aciz değildir neden alındığı önemli olan tek şeydir.
örneğin sadece terk edildiği için intikam alıp kötü şeyler yapan bir adamın intikamını aşağılayabilirsiniz ama nikah günü her şey iyi gidiyor sanarken terk eden başkasına kaçan eşinden intikam düşünen adamın intikamını aynı kefeye koyamazsınız.
aynı konuda uç örnekler verdim ki daha net anlaşılsın ve son olarak.
nasıl kötü olduğunuz önemli değildir hangi olaydan sonra kötü olduğunuz önemlidir''zaten yazının teması buydu intikam değil olay, hangi intikam acizlik hangi intikam asalettir.