bence de öyle. kendi canına kıymak her babayiğidin harcı değil.
kal da savaş falan bunlar hep fasa fiso. traş. şahıs herşeyden vazgeçmiş, savaşacak bir şeyi kalmamış demek ki.
göreceli bir yargıdır. mesela bana göre intihar, dünyanın en korkakça şeyi. bir bilgisayar oyununda senaryoyla baş edemeyip ağlayarak "quit"e basıp çıkmaktan hiçbir farkı yoktur bana göre intiharın.
sanılanın aksine intihar edenlerin bir çoğu, bu kadarı aklını kaybettiği bir anda değil, gayet sağlıklı düşünebildiği bir anda almıştır. bu kararı alma sebebi çok farklı olabilmekle beraber, aldıkları bu kararı cesaretle uygulayabildikleri için her zaman saygımı kazanmışlardır.
hiç kimse bu hayata kendi isteğiyle gelmedi. hiç kimse bu dünyada yaşayacağı coğrafyayı seçmedi ve hiç kimse kendisine dayatılan bu hayatı sevmek zorunda değil, başarılı olmak zorunda da değil. o yüzden intihar eden insanlar için "korkak, looser" gibi yakıştırmalar yapmak, en basit haliyle hadsizliktir. "dünyada yaşanacak onca güzel şey varken.." cümlesi, çok bencilce bir cümledir. hayat o kadar güzelse, gidin doya doya yaşayın, kendi hayatınızla ilgilenin. intihar edenleri bi salın.*
olup bitenler, herkes gibi bana da bazen ağır geliyor; ama hala yapmaktan keyif aldığım şeyler var. onlardan keyif alamamaya başlarsam, bende intiharı düşünebilirim.
kapanışı da bir zamanlar anadolu'da filminden yapalım:
-yahu doktor! bir insan, bir başkasını cezalandırmak için hakikaten kendini öldürebilir mi? olabilir mi böyle bir şey?
-zaten intiharların çoğu başka birini cezalandırmak için yapılmıyor mu savcı bey?
Türk Dil Kurumu’nun yapmış olduğu tanıma göre intihar, "bir kimsenin toplumsal ve ruhsal nedenlerin etkisi ile kendi hayatına son vermesidir." [1] Psikolojik olarak ise "intihar, insanın öz benliğine yönelmiş bir saldırganlık ve yok etme eylemi olup bireyin yaşamına istemli olarak son vermesidir."
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün yapmış olduğu açıklamalara göre, her yıl intihar nedeniyle 800 bin insan hayatını kaybediyor. Her 40 saniyede bir kişi hayatına son veriyor ve her 20 intihar teşebbüsünden biri ölümle sonuçlanıyor.
intihar çok yönlü bir eylemdir bu nedenle tek bir nedene indirgemek mümkün değildir. Öte yandan yapılan araştırmalara göre, intihar ve ruhsal hastalıklar arasında ciddi ilişkiler tespit edilmiştir. Yaşam boyu risk açısından değerlendirildiğinde, majör depresyon için intihar riski 20 kat, şizofreni için yaklaşık 9 kat, panik bozukluk için 10 kat ve kişilik bozukları için 7 kat artmaktadır. intihar eden bireylerin %90’ı bir ruhsal hastalıkla mücadele etmesine rağmen psikiyatrik tedavi gören hastaların pek çoğunun intihar etmediği akılda tutulmalıdır.
kişinin artık taşımakta zorlandığı ve gittikçe artan duygusal yüklerin altında içsel olarak hayatla kurduğu bağlar zayıflayabilir. Artan bu duygusal yüklerin etkisiyle içine kapanabilir ve sosyal, ilişkisel bağları kopma noktasına gelebilir. Bu nedenle, yaşam boyu intihar ihtimaliyle mücadele ederken hem bireysel hem sosyal hem de toplumsal sorumluluklarımız akılda tutulmalıdır.
intiharı önlemeye yönelik girişimler, birincil, ikincil ve üçüncül düzey önlemler olarak sınıflandırılabilir.
1. Birincil Düzey Önlemler
Toplumsal düzeyde alınacak önlemlerdir. Toplumda intihar riskini arttıran etmenlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Çevresel olarak kişiyi intihara yönlendirebilecek işsizlik, eğitime ulaşamama ve sık kullanılan intihar araçlarına kısıtlama getirilmesi gibi risk faktörlerini azaltmayı hedeflemektedir. ingiltere’de sık kullanılan intihar araçlarına ulaşmada kısıtlamalar getirilmesiyle birlikte intihar hızında anlamlı oranda düşme tespit edilmiştir.
DSÖ, intihar haberlerinin medyada romantize edilerek, normalleştirerek ve kullanılan yöntem, fotoğraf gibi ayrıntılarıyla sunulmasının intihar riskini arttırdığını bildirmiştir. Viyana Metrosu’nda yaşanan intiharın "sorumlu habercilik" kapsamında bildirilmesi amacıyla Avusturya intiharı Önleme Derneği tarafından hazırlanan kılavuz sayesinde, sonraki 6 ayda metro intiharlarının %80 azaldığı tespit edilmiştir. Türkiye’de intiharla ilgili internet haberlerinin sunum şeklinin incelendiği çalışmada 2016-2017 yılları arasında internette yer alan toplam 106 intihar haberi DSÖ kriterlerine göre incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre ise, %92 oranında “uygunsuz”, %8 oranında “uygun” haber sunumu yapıldığı tespit edilmiştir.
Ek olarak, intihar ve yöntemleri ile ilgili yapılan internet aramalarının, intiharı önleme ve bu yoğun duyguyla baş etme konusunda destek alınabilecek kurum ve kuruluşlara yönlendirilmesi oldukça önemlidir.
2. ikincil Düzey Önlemler
ikincil düzey önlemlerin temelinde risk gruplarını belirlemek ve önleyici tedbirler almak vardır. intihar riskini temel aldığımızda en başta gelen risk grupları psikiyatrik hastalığı olan bireyler ve ergenlik döneminde olan gençlerdir.
Uluslararası Ruh Sağlığı Enstitüsü (NIMH), intiharı "intihar fikri", "intihar girişimi" ve "tamamlanmış intihar" olarak üç gruba ayırır. intihar fikrinde, birey yaşamına son vermek için çeşitli girişimlerde bulunacağına dair ipuçları verebilir. Yani, artık bu duygusal yükleri taşımakta zorlandığını belirtmeye başlayabilir. Yapılan araştırmalara göre, intihar edecek kişilerin %80’inin bu ipuçlarını verdiğini belirtmiştir. Bu ipuçları, geleceğe yönelik artan umutsuzluk, yalnızlık, çaresizlik duygularından bahsetme, ölüm ve intiharla ilgili yazılar yazma, eşyalarını düzenleme, arkadaşlarla vedalaşma, vesayet işlemlerini düzenleme şeklinde olabilir. Ergenlik döneminde intihar girişiminde bulunan 15 yaş altı gençlerle yapılan bir araştırmaya göre, gençlerin intihar girişimi öncesinde okula devam etmemeye başladıkları tespit edilmiştir. Bu tespit ise rehber öğretmenler tarafında olası bir risk faktörü olarak değerlendirilmesi açısından oldukça önemlidir.
3. Üçüncül Düzey Önlemler
Üçüncül düzey önlemler ise yakın zamanda intihar girişiminde bulunmuş bireylere yöneliktir; çünkü intihar girişiminin tekrarlanması, kişinin ölümüne sebep olabilen en önemli sorundur. Yapılan uzun süreli takip çalışmalarında, intihar girişiminde bulunan bireylerin %10-15’inin sonraki dönemlerde intihar eylemini tamamladıklarını tespit edilmiştir.
intihar eylemini tekrar etme riskinin en yoğun olduğu dönem ise, intihar girişiminden sonraki ilk üç aydır. Ancak, intihar girişiminde bulunmuş bireyler, damgalanma ve dışlanma kaygısıyla intihar girişiminden sonra psikiyatrik destek almaya yönelmemektedir. Bu nedenle, intihar girişimiyle acil serviste bulunan bireylere acil müdahaleye ek olarak psikiyatrik müdahale de sağlanmalıdır. Psikiyatri servisine yönlendirilen bireylerin ise düzenli takibi yapılmalıdır. intihar girişiminden sonra devam eden bu takip ve psikolojik desteğin de yeni bir girişimde bulunmayı azalttığı tespit edilmiştir.
Bireysel Olarak intiharla Mücadele Ederken Yapılabilecekler
…Amaçsızlık tarafından ezilmek ve aciz kalmak yerine, amaçlarla dolu canlı bir yaşam, zorlu bir insan başarısıdır. - Zygmunt Bauman
Salaklar anlayamaz. Lan dalyarak zaten ölmeyecek mi herkes. Adam umutsuZsa napsın. Kimse kendisini sevmiyor o da kimseye güvenemiyorsa niye yaşasın. Ha ben bu durumda malı mülkü yer tefeciden borç alır ödemezdim onlara bırakırdım bu işi.
intihar etmek büyük bir günahtır, ama küfür ve inkâr değildir. Şayet intihar eden birisi, intihar etmeyi helal görürse ve bu büyük günahı inkar ederse, o zaman küfre düşer. Zira Allah’ın haram kıldığı bir şeyi helal kılmak küfürdür.
Ancak kişi intiharın haram olduğunu bilir, inkâr etmez, sırf sıkıntıdan, eza ve cefadan kurtulmak niyetiyle intihar ederse, büyük bir günah işlemiş olur. Bu kişi şayet imanla kabre girmiş ise cezasını Allah takdir eder, cezasını çektikten sonra tekrar cennete girer. "Her intihar eden, dinden çıkmış ve kabre imansız olarak girmiştir." düşüncesi Ehl-i sünnet itikadına zıttır.
Hiç kimsenin kabre iman ile girmesi garanti değildir. Büyük günahları işleyen ve tövbe etmeden ölen birisi ile intihar eden birisinin kabre imanlı girip girmeme tehlikesi ve ihtimali aynıdır. ihtimal ile kesinlik arasında fark vardır. ihtimal insanın daima teyakkuzda olmasına ve tedbir almasına sebep olur. Hadislerde intiharın şiddetli gösterilmesi o günahı işlemeye meyilli olanları zecr ve sakındırmak içindir.