dini kurallardan biridir. ayrıca hristiyanlıkta da intahar eden kişiye dini tören yapılmaz. yani semavi dinlerde ortak bir kuraldır. günümüzde katolikler çok katı olarak bu kurala uyarlar, ülkemiz açısından dinimizde ise çoğu kimse bu kurala uymaz. günah mımdır? onu da allah bilir.
intihar bir cinayettir. intihareden en büyük günahlardan birini işlemiş olduğu için dinsiz öldüğüne inanılır. kendi canına kıyan biride katildir. oysa bütün katiller inançsız değildirler. bu yüzden allah ın kimi neden ve nasıl affedeceği yargısını insan kendi cüzi iradesi ile veremeyeceği için doğru olmayan konudur. insanları intihardan uzklaştırmak için bilinçli şekilde üretilmiş yalanlardan biridir.
veda mektubunuza son dileğinizin cenazenizde namaz kılınılması olduğunu yazarsanız kılınması farz olur. idam ediceklerin bile son arzusu yerine getiriliyor. öyle ki siz onlardan farklı olarak ölmüş olacaksınız zaten. kıyamete kadar mutlu mesut ölü geçinebilirsiniz.
kimsenin, allahın bahşeylediği canı umarsızca kullanıp hiçe sayarak dünya hayatında son bulmasını istemeye hakkı yoktur. allah'ın verdiği canı yanlız allah alabileceği için intihar eden zatın da, değil cenaze namazı adı bile anılmamalı.
- bugünkü konumuz "intihar edenin kuzey kutbunda cenaze namazı kılınır mı?" kılınırsa nasıl? stüdyomuzda konuyla ilgili bir konuğumuz var. sayın sadettin teksoy öncelikle hoşgeldiniz.
namaz kısmını ayin olarak genellersek, orta çağda hristiyanlar da bu eylemi yapardı. hatta, cesedin kafasını keserlerdi ki ibret alınsın diye.
işin aslı, din bildiğiniz üzere kitlelerin afyonudur. çoğu zaman korkutma aracı olarak da kullanılır. burada da bir kölenin en verimli çağındaki ölümü efendi açısından sermaye kaybı olacağı için; din alimlerine, intihar edenin tanrı tarafından kabrinde ve öteki tarafta en büyük cezalara çarptırılacağı söyletilir.
intiharın aslında bir varyasyonu olan ötanazi de önemli bir konu. efendiler sırtına yük olan köleleri artık istemezler. ya ölüme terkederler, ya ötanaziye teşvik ederler. zaten, hristiyanlıkta da ötanaziye gizli bir teşvik söz konusudur.
hanefi mezhebine göre ve diğer bir çok mezhebe göre kılınır ancak imamı azam ebu hanife hazretlerinin öğrencisi olan imamı yusuf(ra) bu kadar ağır bir günah işleyen kişinin cenaze namazı kılınmaz demiş ama o da kafir olarak gider dememiştir. sadece çok büyük günah işlediğini belirtmiştir. katilin kılınırken neden intihar edeninki kılınmaz diye soranlar için cevabı vereyim intiharı çok büyük günah yapan şey kendinin dahi olsa bir cana kıymak değil allah'tan ümidi kesmektir. bu şuna benzer. bir sınavdasınız. hi.bir şey yapamasanız dahi belli başlı sorulara cevap verdiğiniz taktirde geçiyorsunuz. * en azından direkt geçemeseniz bile bütünlemeden sonra geçeceğiniz garanti altına alınmış. ** şimdi sen ne yapıyorsun? sorular zor diye sınav kağıdını yırtıp atıyorsun ve çıkıyorsun. bu durumda bir hak iddia da edemezsin. burda koskoca imamı yusuf'a kafa tutacak değilim ancak yine de şahsi kanaatim yanlış bir uygulama. nihayetinde çok büyük günah işlediği için kılınmıyorsa elimizde bir günah boyu ölçer yok. hangi günah daha büyük bilemeyiz. intihar da sadece çok büyük günahlardan sayılan bir günah ve o günahlar içinde insanların hergün işlediği zina yapmak, içki içmek de var. içki içmek intihardan daha mı büyük daha mı küçük bir günah hiçbir yerde belirtilmemiş. e şimdi intihar çok büyük günah ve o yüzden cenaze namazı kılınmıyorsa o büyük günahları işleyenlerin hiçbirinin kılınmaması lazım. bu da benim görüşümdü. davranışımı da söyleyim intihar edenin cenaze namazını kıldırırım. hatta bu farzı kifaye yani birkaç müslümanın yaptığı taktirde bütün müslümanların üzerinden yükü kaldırn bir farzdır. eğer ki imamı yusuf yanılıyorsa ve o kişinin cenazesi kılınması gerekiyorsa ne olacak? bütün müslümanlar o yüzden sorumlu olacak. siz bana değil de benim gibi düşünen imamı azam ebu hanife, imamı hanbel, imamı maliki, imamı cafer gibi bilginlere uyun kılın namazı. imamı yusuf hazretlerine de yüksek saygılarımı tekrar iletirim. allah rahmet eylesin dur ruhuna da bir fatiha okuyum. hadi hoşçakalın.
intihar edenin o anda, akli melekelerini yeterince kullanamadigi varsayilarak, ve akil sahibi olmayan kisilerin de vebali olmayacagi dusunulerek yine de kilinacagi, hocalarca soylelen bir durumdur.
bihter in intihar edip ölmesiyle tekrar gündeme geldi. intihar eden insanın akli dengesi o anda yerinde değildir. yerinde olsa zaten canına kıymaz. kafir olarak ölmemiş sadece elinde olmayarak günah işlemiştir. cenaze namazı da bal gibi kılınır.
soru
depresyon geçiren bazı hastalar intihar girişiminde bulunuyolar ama o an iradeleri dışında yapıyolar çünkü sağlıklıyken böyle bir düşünceleri yok peki bunlar öldükten sonra nasıl muamele görecekler kendilerini öldürdükleri için mesul olurlarmı?
cevap:
insanın kendi canına kıyması, şu veya bu sebepten dolayı intihar etmesi ne aklen, ne dinen hiçbir şekilde meşru karşılanmaz, caiz görülmez. çünkü, böyle bir teşebbüste bulunan kişi, herşeyden önce allah tarafından kendisine emanet edilen hayat nimetine tecavüz etmiş, büyük bir vebal altına girmiş olur. ayrıca böyle bir insan müslümanların gözünde iyi olarak anılmaz, hakkında iyi düşünülmez. büyük bir günaha girdiği için âhirette de cehennem azabını hak eder.(müslim, iman: 175.)
peygamber efendimiz (a.s.m.) pekçok hadis-i şeriflerinde kendi canına kıyan kimselerin büyük bir günaha girdiklerini, cehennem azabına uğrayacaklarını bildirmiştir. zaten toplumda gördüğümüz kadarıyla bu çeşit bir duruma düşen kimse, genellikle dini ve mânevi yönden zayıf olanlardır.
intihar etmek her ne kadar büyük bir günah ise de; intihar eden küfre girmez, kâfir olmaz. çünkü, ancak iman esaslarından birisini inkâr etmiş olması kişiyi imansız eder. bunun için, diğer müslümanlar gibi cenaze namazı kılınır. başta imam-ı âzam ve imam-ı muhammed olmak üzere islâm âlimlerinin ekserisinin görüşü bu şekildedir. ister kazâen, yani elinde olmadan olsun, isterse kasdi olarak olsun cenaze namazı kılınır.
ancak imam ebû yusuf, hata veya şiddetli bir ağrıdan kurtulmak maksadıyla olmadıkça kendi canına kıyan kimsenin üzerine cenaze namazı kılınmaz demektedir. fakat, cumhur-u ulemânın görüşü, intihar eden kimsenin namazının kılınacağı şeklindedir. (el-feteval-hindiyye, 1:163.) (mehmed paksu aileye özel fetvalar)
imam yusuf'un fetvasına dayanaraktan depresyona giren hastaların intihar girişimleri konusunda hastalıkları hafifletici sebeb olarak görülebilirler. akli dengesinin o anda yerinde olup olmadığını biz kesin olarak bilemeyiz. bunu ancak allah bilir. dinimizde akli dengesi yerinde olmayan kimselerin işledikleri günahlardan dolayı mesul olmayacakları bildirilmiştir. mesuliyet için akıl sahibi olmak şartı vardır. ancak depresyona girmesine sebeb olan caiz olmayan bir durum ise mesul olur. bu durum sarhoşun adam öldürmesi gibidir. fakat bir günah sebebiyle depresyona girmemiş ise maruz sayılabilir.
burada asıl olan akli muhakemesini kaybedip kaybetmediğidir. akli muhakemesi yerinde olan kimseler intihar ederse büyük günah işle
--alıntı--
özet: cumhur-u ulemânın görüşü, intihar eden kimsenin namazının kılınacağı şeklindedir.