elektronik suçlar kapsamında değerlendirilen film, müzik gibi telife tabi ürünleri indirmek resmen bir suçtur.
hukuken adi suç kapsamında değerlendirilen bu olaylar için sadece yükleyen ve yayınlayanlar için değil indiren veya online izleyenlerde aynı suç kapsamında değerlendirilecek.
izleyen ve indirenlerin de hırsızlığa iştirak ettiği kabul edilen yasa çerçevesinde,
hapis, para cezası, kayıtlı adrese ve telefon numarasına mahkeme kararıyla internet servisinin yasaklanması gibi cezalar verilecek.
Film ve müzik indirilen adres
bir hane ise, 700 tl para cezası. Adrese internet servisinin yasaklanması. Suçta ısrar halinde 1 yıl ila 4 yıl arasında hapis cezası(telefon hattının resmi sahibine)
bir okul ise, idarecilere personel sicili uygulanması ve 162 tl para cezası. Suçta ısrar halinde görevden uzaklaştırılma.
bir işyeri ise, işyerine 1600 tl para cezası ve geçiçi süreyle internet servisinin yasaklanması. Suçta ısrar halinde işyeri sahibinin denetleme isteme hakkı bulunuyor. Personel kimlik uygulaması başlatmak ve kullanıcılara sorumluluk vermek için özel yazılım kullanma şartı.
sabit yahut mobil disklerde saklamanın suç olduğu kanun da yapılan düzenlemeyle, bir kere bile olsa indirmek yeterli.
oyun ve yazılım üreticileri kanunu sert buldukları için devre dışı kalmak ve oyun ve yazılıma özel bir düzenleme talebi olduklarını bildirmişler.
omurga yöneticisi olan servis sağlayıcı kurumlar( Türkiye de ttnet oluyor) 481 çeşit video codeci ve sıkıştırma paket sistemleri, ayrıca 46 adet ses codeci ve sıkıştırma paketlerini dolaşım takibine alıyorlar.
türkiye cumhuriyeti'nde gerçek olmayan durum, meğer ki paylaşan siz olmayın. sayın yazarlar fiki ve sanat eserleri kanunu'na göre kanunun korumasına giren bir eseri, eserin sahibinin izni olmadan paylaşmak suçtur. en fazla eseri izinsiz paylaşan ile aranızda bir bağ olursa işin ucu size batar. ha torrent veya ares gibi paylaşım programı kullanırsanız, yani sizin bilgisayarınızdan başka bilgisayarlara bu eser paylaşılırsa o zaman suçun faili olursunuz.