elde olmayandır o yüzden çok kişiye cazip gelendir.
oysaki internetin geliştirdiği "kötü" hallerden rahatsızlık var ise, interneti kullanmamak (ya da istenirse az kullanmak) seçeneği yasaklı değildir ki halen? inanılmaz geliyor ama evet, dünyada internet kullanmayan homo sapiensler mevcut. ansiklopedilere gömülüyorlar, sosyallik içinde boğuluyorlar, "gerçeklik" ile fazla içli-dışlı oluyorlar ve neticede mutluluktan devamlı ölüyorlar da o yüzden nüfusları azalıyor. ama hâlâ varlar, gerçekten..
insanlar bir zaman "tekerlek olmadan önce hayat ne güzeldi, daha çok eerji kaybediyorduk. jimnastik yapmak zorunda kalmıyorduk" dediler*. sonra "matbaaaa! matbaaa! mahvettin güzelim hattat sanatını! artık güzellik diye bir şey olmayacak!" dediler*.. hı evet, ta başında ateş bulunduğunda da "aaaah bu da ne! kanlı kanlı ne güzel et yiyorduk eskiden! lezzet gitti" diyorlardı.
bugün de internet bu değerlendirmede elbette..
..
memnuniyetsizlik hayatta ne olursa olsun değişmeyecek kural. geçmişe özlem, "elden giden"e* ağıt, sanki kontrol hep başkalarındaymış gibi suçlama-kendine acıma..
ah lanet olası dünya ve teknolojisi! siz ne zorsunuz bu insan türü için! **
google yerine ansiklopedilerin kullanıldığı dönemdir. chat yerine gaz lambasında sohbetler edilirdi. daha çok sohbet daha sıcak ortam vardı. şimdi artık bilgiler copy paste; sohbetler sanal.
eskiden çocuklar :
bugün nabsak mına koyum ?
-ahmet dayının eriklere dalalım
-zillere basıp kaçalım
-saklambaç yalı kayış öt kazmaca oynayalım
-gazozuna mahalle maçı yapalım ....
şimdinin çocukları:
bugün ne yapsak ?
-msn de takıllalım faceye girelim
-kınayt online girelim ben metin 2 oynuyacam
-ben pese takılırım
-atalımmı canter kitine
uzaklıkların uzak, özlemlerin özlem olduğu zamanlardı. daha samimi, daha içten insan ilişkilenin yaşandığı zamanlardı. ancak teknolojik bakımdan zayıf zamanlardı da. ödev araştırmak, yeni bir bilgiye ulaşmak oldukça zordu. aynı oranda yaşam şuan yaşadığımızdan daha fazla efor istiyordu, zordu.
efendim dönem ödevleri için saatlerce kütüphanede bulunduğumuz, sanatçıların şarkılarını download değil bizzat cd ya da kaset alarak dinlediğimiz, filmleri vcd aracılığı ile izlediğimiz, uzaktaki tanıdıklarla telefon bazen de mektupla görüştüğümüz, hanımların bugün farmville de bilmem ne yapcam yerine bugece nerde toplanıyoruz dediği, oyunları ateri salonlarında ya da ev aterilerinde oynadığımız, çocukların evde knight yerine sokakta oynadığı ya da evde çizgi film izlediği şimdiki asosyal değil sosyal olan yaşamdır.
internetten önceki yaşam televizyondu. televizyondan önceki yaşam, kitaptı. 68 kuşağı olarak nitelendirilen (görüş farkı olmaksızın), türkiye cumhuriyeti tarihinin en fazla okuyan, araştıran, tartışan nesli ne yapıyordu demektir. şimdi internet, tv v.s araçlar olduğu halde gizlenen, örtülen bir çok konu göz önüne alındığında, o dönemde en ufak bir yerleşim merkezinde, yaşananların tüm türkiye tarafından bilindiği düşünülürse, daha insanca, daha medeni bir yaşam olduğu muhakkaktır.
daha konuşkan, sosyal, bağların kuvvetli olduğu dönemdi. internet yoktu yerine televizyon vardı. kişiler buna bakarak vakit geçirirlerdi ama başka şeylere de vakit ayırabilirlerdi. en kötü ihtimalle televizyonda bir şeyler seyrederken bile iki muhabbet etme imkanı vardı. şimdi ise televizyona ek olarak internet gelmiştir. vakit iyice dolmuştur. kişiler önceden derdini sorununu yüz yüze konuşarak anlatırken şimdi parmaklarına kuvvet anlatıyorlar. en önemli değişiklik de bu oldu zaten. artık kişilerin arasındaki bağ sanal olmaya başladı.
internetin olumlu yanı yok mu? tabiki var. bazı şeyler de kolaylık sağladı. bilgi edinmeye yardımcı ama getirdikleri götürdüklerini karşılar mı bilinmez.
ağaçların kokusunu alabileceğimiz, havanın ısısını ve rüzgarın kulağımızı yalayışını tam anlamıyla hissedebileceğimiz, gerçek yeşilleri, gerçek mavileri görebilceğimiz bir dünya...
sert ya da yumuşak olabilen bi zemine sırtüstü uzanıp bol bol hayal kurabileceğimiz zaman..
yıldızları, bulutların arkasında aceleyle giden ayı sessiz gecede izleyebileceğimiz bir yer..
ağaçlara çıkabilirsiniz internetsiz bir yaşamda.. meyvayı dalından koparabilirsiniz.. ve o keyifle ısırabilirsiniz toplanan meyvayı..
mesela bakışarak aşık olabilirsiniz.. bunu öğrenirsiniz hiç değilse..
bağımlılığın yerine yenisini koymakla kurtulamazsınız paradox65. bilgiye ulaşmanın tek ve en hızlı yolu olarak interneti görmek, televizyon bağımlılığından çok daha kötüdür.
brazzerssi izleyememek ferre izleyememek demektir bunları izleyememek ise bakkalların peçeteleri satamayarak elinde patlaması zarar etmesi demektir ekonomik zarar demektir peçete fabrikalarının kapatılması demektir bazen sadece tek yaprak yeter diyememektir yani internet olmazsa!