Bahsi geçen sürecin ne kadar süreceği konusundaki spekülasyonlar internetin hayatımıza girdiği senelerden beri süregelmektedir ağalar. Kimi ergenliğe erken giriş gibi bu sürece de diğer akranlarından daha erken duhul olmuşlardır ki rakiplerine göre bir adım öndedirler. Bu döneme erken girmedeki kasıt ailelerin sosyo ekonomik durumlarından dolayı eve bilgisayar adı verilen teknolojik cihazın girişinden kaynaklanan bir sapmadır. Zamanında 56 k modem ile internette karı kız düşürmeye çalışan veletlerin şimdi hacker olmaya çalışan insanlar olduklarını düşünürsek, bu süreci incelemek biraz zor takdir edeceğiniz gibi. Bir kişiyi hacker olmaya iten sebepleri incelemek ben gibi basit bir gözlemcinin değil, bu konuda uzmanlaşmış psikologların işidir diye düşünüyorum. Artık çocukluklarına mı inerler ne yaparlar ben bilemem. Kısacası bilgisayarın insan hayatına kaybettirdiklerini tartışacak olsak bu yazı bitmez, o yüzden konuyu iyiden iyiye daraltarak sadece bu cihaza eklenmiş internet denen aracın insan hayatındaki etkilerinden ve bu süreç içindeki insanoğlunun ehlileşmesinden bahsedeceğiz. Konuya girişin bu kadar uzun olmasının sebebi, bu süreci incelemedeki zorluktan kaynaklanıyor, zira olayın gelmişini geçmişini ve hatta yedi ceddini incelemediğimiz takdirde somut veriler elde etmeye çalışmak fuzuli bir iştir. Bu yaptığın çok elzem sanki diyen insanların iç seslerine ve nöronlarına selam ederim.
Bu insanların ehlileşme süreci bana göre altı ayken, kimi uzmanlara göre yaklaşık olarak sekiz aydır. Falcı karılara göre de üç vakte kadardır. O üç vakitten kasıtı anlayabildiğimiz an, işte o an biz tükeneceğiz. Piaget bu konuda fikir belirtmemiş, ben de çok şaşırdım.
Sırf bilim dünyasına bir katkı olsun diye kendimi bu araştırmanın deneği olarak sunuyorum arkadaşlarım. Chomsky duysa, eminim gurur duyardı benimle. Benim internet olayıyla tanışmış olmam pek de erken vakitlere denk gelmez. Ben de isterdim Bill Gates'in oğlu olup Microsoft'ta karşılıklı program yazılımları üretmeyi ama kısmettir ki Bill Gates'in duysa kıçıyla güleceği bir internet bağlantı hızı eşliğinde bu yeni dünyaya adımlarımı attım. Herkesin yaptığı gibi bu dünya ile ilk tanıştığımda abimin yardımıyla bir msn adresi alıp milleti eklemeye başladım. Ben, internetle tanıştığı vakitler, Wikipedia'ya girip bilimsel konuları araştıran insan görmedim ve zaten görmek istemem. Çünkü o insan sağlıklı değildir. Bu işin doğası msn ile başlar ya da insanlarla etkileşim içine girilebilecek diğer platformlarla. Bu, Amerikalı çocuk için Skype olur, ingiliz için Icq olur, ama eminim ki Türk için bu platform Msn'dir Bill Gates'e olan sonsuz saygımızdan dolayı. Diyorum ki bu olayın başı msn. ilk başlarda bu kişiler deli dana gibi herkesi ekleyip biri onu silince kıyametleri koparırlar. Ben, beni sildiğini virüs saçan bir site sayesinde öğrendiğim bir kıza verdiğim ilk tepkiyi hatırlarım: "Vay 'rospuhhh!"
(Bir msn konuşmasından)
+ nber abi?
- iyidir senden?
+ nolsn ya takılıyoz (Türkçe ile karşılıklı küfürleştiğimiz dönemler)
- ya bizim limon (kızın lakabı) gözükmüyo msnde fln
+ nası ya abi burda o. öteki pencerede onla konşuyozç (noktayı bile koyamadı it)
- vay 'rospuhh! (Tek iyi olduğum şey, sinirlenince kullandığım noktalama işaretleri)
Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi arkadaşlar o dönemde çok önemlidir ergen bünye için msnden silinmek. Sen paşasın ya kimse seni silemez.
Başka bir konu da interneti kullanma biçimiyle ilgilidir. Google'a google yazıp aratan arkadaşım da var benim. Getireyim, hep beraber güleriz çocuğa. Bu google konusunda "Nasıl arama yapılmalıdır?" başlığı altında sayfalarca yazı yazılsa nafile.
(Bir msn konuşmasından)
+ aby gassaray yeny bi futbolcu trnsfér etmish! (Tikilerin atası, mamut tiki)
- hadi ya adı neymiş?
+ bilmiymki yhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (Tamam lan bilmiyosun, anladık)
- dur ben bi gugıla sorayım (hayvan)
Yukardaki insan gider de google'a "galatasaray kimi transfr etti?" diye soru sorar. Anahtar kelimenin varlığından haberi yok. Onun için "anahtar" ve "kelime" sözcükleri birlikte bir anlam oluşturamayacak kadar farklı şeyler. Bu insan Limewire denen iblisteki virüsleri bile ayırt edemez de "ibrahim tatlıses has shaking orgasm during sex" yazan virüsü ibrahim Tatlısert'in son albümünün hit şarkısı diye indirip tonla dayak yer.
Toplayacak olursak, bu insanlar evirimini tamamlayıp normal birer birey haline geldiklerinde, internetin amacı ve kullanımı hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olurlar. işte o zamandan bu zamana kadar geçen süreye "internet kullanıcısının ehlileşme süreci" adı verilir. "ikes" şeklinde de kısalttım ben bunu. Yakında bilim dünyasına sunmayı planlıyorum. Tek sorun "ben eskiden maldım" diyebilecek başka bir mal bulabilmek, araştırmacının tecrübeleri kabul görmüyormuş.