-Kafein kullanmamaya çalışın. Kafein; kahve, çay, guarana, kakao, kola (tüm kola içecekleri) ,enerji içecekleri, çikolata ve şekelermeler gibi ürünlerin içerisinde bulunur.
-Yatak odası ortamı da uyuyabilmek için oldukça mühimdir. Bazı insanlar, ışığa ve sese aşırı duyarlı olabilirler. Yatak odasını karanlık ve sessiz kılmak gerekir.
-Eğer ki yatağınızda, okuyorsanız, yazıyorsanız, televizyon izliyorsanız ve birçok aktivite yapıyorsanız; yatağınızla uyumaya değin ilişkinizi zedelersiniz. Bunun yanı sıra, belli bir saatte yatağa gidip, belli bir saatte uyanmak da gerekir. Gün sırasında uyumamaya çalışın.
-Uyarıcı ilaç kullanıyorsanız (ritalin, concerta, adderall vs) doktorunuza başvurduğunuzda insomnia şikayetinizle birlikte bu ilaç kullanımını da bildirmeniz de kontrendikasyonlar açısından faydalı olabilecektir. *
En az 1 ay süreyle uykuya dalma güçlüğü ve sürekli uyanmalar vardır, uyku dinlendirici değildir.meditasyon, gevşeme kasetleri, sakinleştiriciler ve uyku vericiler tedavi yöntemlerindendir!ancak yasayan biri olarak diyebilirimki bu durumu fazla kafaya takmak tedaviyi zorlaştırır!
uyunmaz, uyunamaz, uyuyamamaya sinirlenilir, yeter artık denilir, yatakta dönülür durulur, sabah okula gidince rezalet bir görüntüye sahip olunur gibi devam eden bi olayı vardır insomnianın. *
yakalandığınız ilk zamanlar,lütfen bi mucize olsun da uyuyabileyim dedirten,daha sonra bünye alıştıkça,bunu iyiye*kullanmaya başladığınız bir uyku bozukluğu.demirkıran'ın ''sadece aptallar 8 saat uyur'' savıyla tesselli bulur bünye.
robin williamsı kötü rolde gördüğümüz, al pacinonun iyi bir performansla, hiç gecesi olmayan günlerde yaşayıp uyuyamayan ve gündüzleri*göz kapakları yarı-kapanık dolaşan polisi canlandırdığı, biraz durağan ama kurgu ve senaryosu fena sayılmaz film.
uykusuzluk veya verimli uyuyamama denilebilecek bir durumdur.
insomniaların çeşitleri vardır efendim.
bunlar uyku hijyen bozukluğundan tutun, kişinin uykusunu belirli bir nesyele veya mekanla özdeşleştirmesi, sirkadiyen ritmin bozulması ya da kişinin bu durumu yanlış değerlendirmesi şeklinde olabilir.
yani insomnia aslında sadece uyuyamama değil uyuduğu halde uyumamış gibi hissetmedir de bir nevi. bazı insanlar '30 günüdr hiç uyumadım' dese de inanmamak gerekir zira guiness rekorlar kitabına da giren uyumama rekoru 13 gündür ve 13. gün sonunda o kişi ölmüştür. yani işin aslı uyuyamadığını düşünen kişiler geceleri uyuyordur ama uykunun kalitesi iyi değildir.
bunmun tedavisinde ana şart uyku hijyeninin sağlanmasıdır.
bunun için
-gündüz uyumamak
-uyunacak mekanı sadece uyku için kullanmak (mesela yatakta tv izlemek, yatakta kitap okumak vs yanlış uyku hijyeni açısından)
-sadece uyku geldiğinde yatağa gitmek
-uyunamadığı zaman yatakta debelenmek yerine başka bir odaya geçmek
-çay, kahve, sigara gibi uyaranları ün içinde fazla tüketmemek
-yatmadan önce yağlı ve ağır şeyler yememek
-yatılacak ortamın sessiz ve karanlık olması gibi çeşitli önemler alınmalıdır.
bunlardan fayda görülemezse SSRI, Tetrasiklik antidepresanlar ve hatta sedatif etkileri nedeniyle antihistaminikler bile tedaviye eklenebilir.
nolan ın orijinal olmayan, gavur tabiriyle remake filmi. kadrosu iyi, özde verdiği mesaj da iyi, yönetmenin çekimi de iyi.
orijinali; 97 yapımı norveç filmi.
simdi bu satirlari yazmama neden olan, kodumun hastaligi.
sabahlara kadar uyayamak, misil misil uykuyu ozlemek.
sabah kalkma vakti geldiginde aslinda 2-3 saat uyudugunuzu gormek.
gozlerinizin bir deacon frost edasiyla vampire donusmesi.
kurtarin beni bu dertten dedirten vesvese.
discovery channel'da hastalarla konuşmalar sırasında ne kadar vahim bir hastalık olduğu bir hastanın şu cümlelerinden anlaşılabilir. "arabayla hızlı bir şekilde gidip il gördüğüm direğe toslamak isterdim. böylece bayılıp, sonra da rahatça uyuyabileceğim bir zaman yakalamış olurdum.". yani kısacası bu hastalık insanları intihara da sürükleyebiliyor.