bugün

dosdoğru önerme. allah insanı yarattığında iyi ve kötüyü de yarattı ve insana karar mekanizmasını sundu. buna irade dediler. neydi irade? nefs ve ruha verilen yüzde elli-elli oy hakkını yönetmek.
mesela? nefs içki içip sarhoş olmak istedi diyelim, ruh da bunun kötülüğe hizmet edeceğini belirterek buna karşı çıktı. ikisinin da yüzde ellişer oy hakları var ve bu durumda taraflardan biri diğerine üstün gelemiyor. iste burada insanoğlu devreye giriyor. irade dediğimiz nane, oran ayarlaması yapıyor. allah'in rahmeti de burada ortaya çıkıyor aslında. neden? çünkü oylamaya o da katılıyor ve koskoca yaradan kurallara uyuyor yalnız bir oy kullunarak. oyunu bozmuyor. birden fazla oy kullanıp seni iyiye yönelterek oynadığın irade oyununu bozmuyor. bu yüzden genele ve öze baktığımızda insanoğlu iyidir. içine üflenen ruh sayesinde, bahsedilen rahmet sayesindedir bu! hee insanoğlü nankör tabi. her zaman yaptığı gibi oylamada da adil davranmıyor. oylama yüzde elli-elli olduğunda nefsten yana olup nefsin oyunu (atıyorum) ellibeşe çekip ruhu kırkbeş de bırakıyor. allah'ın kurallara uyup senle sen olmasını hiçe sayarak nefs'i, yani şeytan'ı galip, tövbe haşa allah'ı çırak çıkarıyor. allah bu duruma müdahale etmiyor ve gönderdiği kitaptaki kurallar dahilinde bir yargı sistemi olduğunu da tekrar tekrar hatırlatıyor.

insan özünde iyi bir varlık aslında. fakat herkes insan olamıyor. nefs 5 yaşında bir çocuk gibi ve şeytan yaptığı vaatlerle onu çok çabuk kandırıyor ve oylama açmasını sağlıyor. insanın işi zor yani. hep oylama ve hep adaletli davranmayı becerebilmeli yani. belki ism-i azam içinde de allah'ın adl isminin olduğunun söylenmesi de burdaki adalet sistemi ile alakalıdır. bilemiyoruz.
saf insan iyidir, hiçbir ideolojisi olmayan, tutuculuk barındırmayan insan. ancak zamanla değerlerle kirlenir. kendini belli yere çekerek diğer kişileri soyutlar veya diğer kişilerden kendini soyutlar. daha sonra bu değerleri zamanla kutsar kendini bir bok sanar. sonrasında ise benim değerim senin değerini döver diye kavgalar başlar. böylece bizde vahşet görmüş oluruz.
Basbaya aydınlandım ben.
anarşist düşüncenin savunduğu yargılardandır.
anarşist düşünce sistemine göre insanlar doğuştan iyidirler. insanları kötülüğe yönelten katı kurallar ve devletin kendisidir. devlet ve kurallar ortadan kalktığı zaman insanlar arasındaki iletişim gelişecek ve kargaşayla, haksızlığa yer olmayacaktır.
Insanın özü aslında kötüdür, sadece birileri çok kötü birileri az kötüdür. Az kötü olanlara halk arasında "iyi " denir. Insanın özünün kötü olmasında aslında kötü bir yan yoktur. Zira insan her şeyi kendi benliğine hizmeti doğrusunda değerlendirir. Bir nevi yaşama refleksidir bu.
bi siktir git denen önermedir kesinlikle..
özü iyi olsa ne olur olmasa ne olur, aslı kötü olduktan sonra..
tüm kötülükler de fazla iyilikten değil mi zaten?

iyidir, evet. ama kendisi için iyidir. önce can sonra canandır yani.
insan olan için doğru önermedir, insanlığı olmayanın özüne sokayımdır.
froyd der ki, insan kötüdür. adem bile yasak meyveyi yedi, günah işledi. hangi insan iyi olabilir?