Karşısındakine ''insan'' gibi bakabilmek ve ona ''insan'' gibi davranabilmek... Bakmaın siz bunu yazmak da, söylemek de işin en kolay kısmıdır. Zor olan onu yaşamak ve yaşatmaktır.
hayata tepeden bakarsan insanların sadece tepesini görürsün.
hayata daima insanlarla aynı mesafeden bak;
o zaman insanların hem yüzünü, hem kalbini görürsün.
mühim olan yükseklere çıkıp hayata tepeden bakmak değildir;
mühim olan ne kadar yükselsen de her şeye eşit mesafeden bakabilmektir.
hayatta her şey olabilirsin; ...
fakat mühim olan hayatın içinde "insan" olabilmektir....
güzel bir gülü, güzel bir geceyi, güzel bir dostu herkes ister.
önemli olan gülü dikeniyle, geceyi gizemiyle, dostu tüm derdiyle sevebilmektir. şems-i tebrizi
önümüzdeki 100.000 sene içinde seçebileceği/yaşayabileceği 3 yol vardır;
1)altın çağına girecektir.
bilim ve teknolojisiyle yeni ve çok daha hızlı itiş sistemleri bulacaktır. bilindiği üzere gereken hızı sağlamak yıldızlar arası derin uzay yolculuğunun önünde kalan tek engeldir. şu anda bile konvansiyonel kimyasal roketlerden 6 kat hızlı olan ve 6 aylık mars yolculuğunu 39 güne indiren plazma ion motorları hazırdır.
bilim adamlarına göre teknoloji gelişmeye devam edecek, yıldız gemileri, hatta kontrollü solucan delikleri inşa edecek seviyeye ulaşılacak, insanoğlu önce kendi güneş sistemini, sonrasında yakın yıldızlardan başlayarak tüm samanyolu galaksisini kolonize edecektir. bulduğu temiz enerji sistemleri ve gezegen koruma protokolleriyle kendi gezegenini de kurtaracak, evrenin gördüğü en büyük uygarlıklardan biri olacaktır.
2)insanoğlu büyük bir felaket ile gelişmeyi tamamen durduracak, ya da yokolacaktır.
eğer tamamen yokolmazsa, kalan az sayıda insan ortaçağ teknolojisiyle yaşanması çok zor bir dünyada kalarak yavaş yavaş son bulacaktır. dünya gezegeni her 50-100.000.000 (50-100 milyon) yılda bir böyle bir felakete uğramıştır. bu ya dev bir göktaşı (65 milyon yıl önce dinazorlar ve başka bir çok türü yok eden versiyonu gibi) ve sonrasında gelen 2. buzul çağı, ya da patlayan bir süpervolkan olacaktır. aynı zamanda güneşin hayatının son bulması da bir ihtimaldir. (bkz: #11479302) ama bu sonuncusuna daha çok, muhtemelen 5 milyar yıl var, yani br ufak ihtimal zaman çizgimize uymuyor.
3)insanoğlu kendi kendini yokedecektir. bir nükleer dünya savaşı, ya da çevrenin yokedilmesi buna sebebiyet verecektir. eğer tüm insanlık yokolmasa bile o kadar ciddi bir şekilde sakatlanacaktır ki bilimsel gelişim tamamen duracak, insanlık taş devrine girip kıvranarak ölecektir.
söylenebilecek en mantıklı şey, daha medeniyetinin emekleme aşamasında olan türümüzün kaderinin çok büyük ihtimalle kendi elinde olduğudur.