iki olay: Cengiz han'ın mitoloji dönemini kapatıp bozkırın imparatorluğu ile medeni devri başlatması ve 18. yüzyıl sanayi devrimi ile bilgi patlaması yaşanması.
Yazı sayesinde insanlar kendilerinden sonrakilere bilgi ve tecrübelerini aktarabilmişlerdir. Kümülatif olan birçok bilim dalı da gelişmeye başlamıştır.
tabiki fransız ihtilalidir. tarihe yön vermiştir. ihtilalden sonra rönesans ve reform hareketleri, yönetimin şekillenmesi..çok detay konular ama doğrudur.
bilime dair gelismelere bakarsak einstein'in genel gorelilik teorisini ortaya atmasidir. Aslinda Kuantum mekanigi demek isterdim ama henuz tarihi degistirecek bir gelisme yasatmadi bize. O da olacak ama.
En başta elektrik aklıma geliyor, ama biraz düşünürsek her şey insanlığın seyrini bir yönde değiştirmiştir. Çünkü şuan kullandığımız eşyaların her birinin farklı bir faydası var. onların bir tanesi olmadığı zaman ne olacağını düşünün. Mesela elektrik bir anda kesilse ve hiç üretilmese bütün sistemlerin ne kadar bocalayacağını düşünün. Tamam bir yerden sonra ona da ihtiyaç duyulmaz ama şuan için insanlık olarak hiçbir şeyin tükenmesine hazır değiliz.