insanlik tarihi sinif catismalarinin tarihidir

entry14 galeri0
    7.
  1. -yahu bak hikmet abi karl amca ne demiş, insanlık tarihi demiş bu yanlış.
    -bak canımın içi öyle demiyor, gel sen bir kitap oku ondan sonra konuş.
    -ama hikmet abi niye sinirleniyorsun, ben buldum adamın yanlışını.
    -bak gülüm benim önce git oku ondan sonra gel.
    -ama insanlık tarihi zart zurt...
    -lan ben, neyse tamam bir şey demiyorum.
    -peki abi.

    (bkz: houston we have a problem)
    1 ...
  2. 6.
  3. hepsinin temelinde insanın yalnız yol alamaması yatıyor bence .Yalnızlık insanın kaldırabileceği bir sey değil. O yüzden hangi konuda olursa olsun var olana katılmak yaradılışımızda var haliyle katılmadığız tarafta karşıt grup oluyor ve ister istemez bir catısma içine giriyoruz. bizi bunlara iten de zaman mekan kavramı olsa gerek. Türkiyede doğan bir zenci kenini zenci hissetmez eminim beyaz kıçlarımızı tekmelemek de istemezdi heralde.
    1 ...
  4. 5.
  5. - bak marx orda insanlık tarihi demiş! ama ne demek bu insanlık tarihi! yerleşik düzene geçmiş demek istiyo amcam orada !
    - iyi de gözüm insanlık tarihi diyo, medeniyetsiz insan insan değil mi ki? ne iş?
    - yani orda dili sürçmüş olabilir marx'ın
    - öyle miii???
    - evet evet! inanmıyosan aha kaynak! (şlank)
    - yaa.. peki ya bu ortadoğu ve merkez avrupa oryentli bir görüş olmasın sakın?*
    - olmaz öyle şey !
    - iyi de onlar diyorum, insan diyorum, homo sapiens diyorum, değil mi ki?
    hem bak sizinkiler anarşist "düzene" biraz yakın olur, o taraflardan örnek vermeye çalışıyorum ki anlayasın...
    - ee... şair burda bayrağa seslenmiş!
    - peki...

    velhasıl: neden hata yapma payı kabullenilmiyor, anlayamadım...
    1 ...
  6. 4.
  7. insanlık tarihinden kasıt sınıflı toplumlar tarihidir. bu toplum öncesi çağa "ilkel komünal" düzen denilir. o dönemde sınıfsal bir çatışma yoktu. daha çok doğa ile insan arasında bir çatışma vardı. fakat insanlık ilerledikçe üretimi artırmak için yeni yollar buldu ve tarım devrimini gerçekleştirdi. bu sayede de sınıflı toplumlar tarihi başladı. daha fazla bilgi için (bkz: tarihsel materyalizm)

    edit: marx'ın düştüğü bir hata değil, başlıktaki bir hatadır bu tespit.
    1 ...
  8. 3.
  9. insanlık tarihini beyaz avrupa'dan veya yerleşik düzendeki mezopotamya'dan ve 7000 yıldan ibaret sayarsak belki olabilecek önerme, velakin, örneğin avustralya'da beyaz adam gelmeden önce bırakın sınıf-kabile çatışmasını, sınıf denilen bir kavram bile yoktu.

    ama yerleşik hayata geçişten sonra 2 s kuralına göre zaten sınıf denilen kavram ortaya çıkacaktır. orası ayrı.

    bu arada sınıfların illaki de çatışması gerekmez. gayet güzel güzel geçinirler aralarındaki statü eşitliği korunduğu müddetçe (ör: paleolitik-neolitik avcı toplayıcı toplumların çoğu(sıcak iklim hariç), anaerkil soğuk iklim göçebe toplumları hatta ve hatta kuzey yakutistan türki-siber kabileleri vs. )

    demem o ki,insanlık tarihinin yazıyla, medeniyetle başladığını sanmak gafletine düşmüştür burada marx.

    not: sığ düşünceli "sağ-sol" arkadaşlara ithafen söylüyorum, hayır, harun yahya zırvalarına inanmıyorum(aksine gülüyorum), doğa'da çatışma her daim vardır, aksini iddia eden de ütopyacıdır. ve hayır, stv belgesellerini izlemiyorum, arada bir gülmek için belki. ve hayır, (burası islamcı arkadaşlaradır) siz ne kadar diretseniz de doğa acımasızdır arkadaşlar. dinle falan bir tezat da içermiyor bu düşünce merak etmeyin.
    1 ...
  10. 2.
  11. Burjuvazinin hala tüm gücüyle işçi sınıfına saldırıyor olduğunu göz önüne alırsak doğru bir önerme..
    0 ...
  12. 1.
  13. insanlık tarihi derken büyük bir genelleme yapılmış olsa da hemen hemen doğru bir önerme. yalnız unutulan toplumlar arası farklılaşan hakim değerlerdir. bazı toplumlarda hiyerarşik kademeler arası denge mesafesi daha yukarıda iken alt kesimdeki insanlar buna boyun eğer ve bunu doğru kabul eder. bazı toplumlarda ise bu denge noktası kabul edilmez ve çıta bir aşağı bir yukarı çekilmeye çalışılır. ancak alt kesimden denge noktasına karşı bir duruş olmazsa bizim asgari ücretimiz her sene yüzde 3 oynar bir bok değişmez çünkü kabullenilmiş ve karşı durulmayan bir denge noktası sözkonusu. ne kadar denge diyebilirsek buna o ayrı...
    0 ...
  14. 15.
  15. marksizm'in belkide en büyük batağı bu fikirdir. dünyada var olmuş/olacak her şeyi sadece sınıf savaşına dayandırmak ve ardından bilimsel olmaktan söz etmek at gözlüğü takmaktan başka bir şey değildir. hiç bir göç/çatışma/kültür/ vs sadece sınıfsal farklılıkla açıklanamaz. ki sınıfsal farklılık dünyanın bir çok bölgesinde sözü edilen bir farklılık bile olmamıştır.
    2 ...