kısaca felsefik.
biraz birşeyler karalamak gerekirse felsefe vakti zamanında tabiri caizse bir eli yağda bir eli bağda olan toplumlarda ortaya çıkmıştır. yaşam standartları bakımından ust düzeye erişmiş bu toplumlar derin düşünme ve yaratılış gayesini bulma vb nedenlerden ötürü düşünce tarzları hep "neden" sorusuna dayanır. o zamanlar hakkında düşünülen konular insanlığın da bulunduğu konum itibariyle daha ilkeldi yani daha basitti. felsefe üstüne katılarak ilerleyen bir dal olduğu için de en ileri felsefi düşünme zamanı suandir. lisede gormus olduğumuz felsefeyse tamamıyla sınav odaklı olduğu için gormemis gibi yaparsanız ileride felsefeye merakınız azalmaz.
gece derin uykusundayken, parmak ucuna basarak yaklaşmak gerekir. zira felsefeye de temkinli yaklaşmakta fayda vardır. siz bir adım yaklaştıkça yeni sorgularla karşılaşırsınız ve felsefe iki adım daha uzaklaşır.
felsefe, insanın kendi aklıyla, evreni ve kendini anlamaya yönelik çalışmalarının ve ortaya çıkan ürünlerin tamamıdır.
bilimler, zaman içinde, alanlarını ölçülebilir olanla kısıtlayıp, özgün yöntemler geliştirerek felsefeden kategorik olarak ayrılmışlardır. dolayısıyla bilimin açıkça ilgilenmediği her konu felsefenin çalışma alanıdır ama bilimin ürünlerinden de faydalanılır.
felsefeye bu açıdan yaklaşmak gerekir.
sonrasında, felsefenin çok sayıda konusundan her birine tarih içinde neler üretildiğine de bakarak girilir ve konunun terminolojisi kavranarak çalışma derinleştirilir.
Öncelikle şu konuya değinmemiz lazım ; Gerçek özgürlüğümüzü yaşayabilmek için , bizi dış dünyaya bağlayan zinciri kırmaya çalışmamız gerekir . Montaigne ;
''Dünyada en önemli şey , kendi olmayı bilmektir.''
Der . Bu çok büyük anlamdır . insan kendi bilinci ve muhakemesiyle insandır . Objektif düşüncenin olmaması ve özgürlüğün serin rüzgarıyla bağımsız düşünce söz konusu olabilir . ''insan nedir ?'' sorununa yeni ve dolaylı bir cevapta var : insanın sürekli olarak kendisini araştıran bir yaratık , varoluşunun her anında varoluşunun koşullarını incelemesi ve denetlemesi gereken bir yaratıktır . Bu bir gerçektir lakin önümüzde de demir gibi gerçekler durmaktadır . Eğer ;
Bir insanın belli başlı fizyolojik ihtiyaçları tatmin edilmezse , Özgür bir ortam sağlanmazsa , Refah seviyesi düşerse , yaşam riskleri artarsa , huzursuzluk ve anarşi başlarsa ; Felsefe yapmaktan bahsedemeyiz . Felsefeye birden ulaşamayız . Unutmayalım ki ; Felsefe bir bilimdir . Bilim ise sistematiktir . Buna paralel olarak , soruların önemi olduğu kadar cevaplarda önemlidir . Cevapların önemli olduğu kadar da , bilgi önemlidir . Temeli kurmadan , ileriyi göremezsiniz .
Felsefenin tarihi ilkel insana dayanır . Bunu ilk örnekleri duvarlardaki çizimlerdir . Hatta sanatın da temelidir aynı zamanda . ilkel insan , dikkatimizden kaçan pek çok ayırıcı özellik karşısında bizden daha duyarlıdır . insan kültürünün en aşağı basamaklarında , taş devri sanatında bulduğumuz hayvan çizim ve resimleri , çok kez doğalcı özyapıları yüzünden beğenilmiştir . Bu çizimler , ilkellerin her türden hayvan biçimi konusunda , şaşırtıcı bir bilgileri olduğunu gösterir . ilkel insanın tüm varoluşu , büyük bir bölümüyle gözlem ve ayrı seçi yapma konusundaki becerilerine dayanır .
Tarihteki birçok görüş ve düşünceler , merakla ortaya çıkmıştır . Merak soruyu doğurur , Soru ise cevabı arar . Hakikatı arama yolundaki en büyük etken budur . işte bu yüzden tüm benliğimizi saran zincirleri koparmalı , özgür düşüncenin yollarını açmalıyız .