insanların her konuda kendilerini övmek istemesiyle oluşan yanılgıdır. biyoloji'den öğrendiklerimize göre, insan en gelişmiş canlıdır. o zaman neden bir yarasa kadar iyi duyamıyoruz? neden bir köpek balığı gibi kilometreler öteden kan kokusunu alamıyoruz?
felsefe'de de düşünme açısından insan övülmektedir. hayvanları kürkleri için öldürenler, doğayı biraz daha fazla para kazanabilmek için mahvedenler mi zeki? yoksa karnını doyurmak için olmadığı sürece hiç bir canlıyı öldürmeyen aslanlar mı?
insanlar gelişmiş değildir. bu sadece "benim babam, senin babanı döver." gibi bir düşünceyle desteklenebilecek çocukça bir fikirdir.
doğadaki her hayvan genellikle sadece bir yeteneğiyle ön plana çıkar. arı bal yapar , örümcek ağ örer , birileri bir şey yapar falan filan. bunların yanında insanın hem beynini , mantığını kullanma oranı daha yüksek ve bu yetenekleri algılayıp insanlar olarak yeni bir şey üretebildikleri için en gelişmiş canlı olabilirler. öte yandan bundan başka bir numarası yoktur.
onlar hayatlarını devam ettirebilmek uğruna o kadar gelişmiş özelliklere sahiptir, biz ise hayatlarımızı hep geliştirmek için çalışırız. örneğin bir belgeselde dünya üzerinde en gelişmiş, en büyük alt yapılı koloni sürüsü insandır denmiştir. en uyumlu biziz. *
evrenin çapını, atomun yapısını ve hayatın sırrını çözen insanı yok şunun kadar iyi duyamıyor, yok çita gibi koşamadı diye ilkel parametrelerle değerlendirenlerin anlamayacağı gelişmişliktir. kara deliklerin geometrisini formülleştiren ancak tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan stephen hawking bu zihniyet için salyangoz kadar değer taşımaz.
kolay gelsin böyle akla ve böyle fikre...
mesele şudur ki, insan (bkz: beyin) açısından en gelişmiş hayvandır(lafın gidişi) hatta dünyada ona rakip olabilecek başka bir canlıda yoktur bu özelliğinde.
diğer duyu ve organlarda ise vaziyet tartışılır. örneğin görmede kartal vs. bize 10000 çekebilir. duymada insan kadar sağırı yoktur, birçok canlı yine 10000 çeker. vesair özelliklerdeki diğer canlılara karşı olan zayıflığımızı gelişkin beyin özelliğimizle dengeler hatta fark atarız(10851) (bkz: inandırıcı olsun diye küsüratlı rakam vermek).
öyledirki insan bu sayede dünyadaki en gelişmiş canlı olur. ve dünyanın her yerinde her iklşim koşulunda yaşayan tek canlısıdır.
Lan beni geçtiğimiz hafta çarşamba iğne topu kadar böcek ısırdı, 2 gün üstüne basamadım. Enfeksiyon kaptırmış götveren bücek. Ayağım kopacak sandım bir an.
Bu kadar aciz insanoğlu. 5 gün içki içmedim antibiyotik merhem bilmem ne.
Kendimizi çok üstün görüyoruz. Bu da bize mahsus bir ahmaklık.
Uçamıyoruz, Suyun altında çok kalamıyoruz. Birbirimizi öldürüyoruz.
Milyarlarca galakside En gelişmiş canlı buysa kapatalım bu evreni bir paraleline geçelim.
değiştirebilme güçleri çok fazla o nedenle gelişmiş diyoruz, yanılgı değil yani... bir insan bir şeyleri değiştirme gücüne sahipse diğer insanlardan her zaman üstün olur. değiştiren kazanır, insanlar hayvanları yendi, değiştiren insan değiştiremeyen insanları yendi. değişim büyük bir güc gerektirir.
Eksikleri ya da zayıf noktaları olması onu en gelişmiş canlı olmasından alıkoymaz. Sonuçta kusursuz canlı olarak tanımlamıyoruz. Canlılar arasında en gelişmişi olarak tanımlıyoruz. Bize sırf acı verdi diye bir böceğin ya da bir terliksi hayvanın bizden daha gelişmiş olduğunu savunamayız sanırım.