insanlar neden utanır

entry9 galeri0
    1.
  1. Çocukluktan beri beynimize işlenmiş olan ahlak duygusu neden insanın utanmasına neden olur?

    Mesela çıplaklığın ayıp bir şey olduğu toplum tarafından kanıksanmasaydı, insanlar yine de çıplaklıktan utanır mıydı?

    Beynimiz neden "bu yaptığın çok ayıp babuş" diye bizi toplumun bir parçası olmamız için uyarıyor bunu merak ediyorum.
    11 ...
  2. 2.
  3. içine kapalı olanlar utanır. Mizacıdır.
    2 ...
  4. 3.
  5. çok derin bi soru değil aslında. insanlığın yıllardan beri gelen bazı görgü kuralları var, adab-ı muaşeret deniyordu galiba, siz anladınız. ama her koşulda buna uyamayabiliyor insan; üşengeçlikten, zamansızlıktan, bilgisizlikten, dikkatsizlikten gibi. yine de yaptığının -bu kurallara göre- yanlış olduğunu hissediyor ve insanların onu gereksizce yargılamasından korkuyor, sanki o kişi hep öyle hareket ediyormuşçasına etiketlenmek istemiyor ama çoğunlukla sonucu öyle oluyor. bunu engelleyemeyeceğini tahmin ettiği için de bi utanç duygusu oluşuyor tabi, korku ve pişmanlık karışımı bir şey. bi de özgüvensizlik var. her yaptığımı elime yüzüme bulaştıracağım ve insanlar bana gülecek hissi. olduğum gibi görünemiyorum, düşündüklerimi tam aktaramıyorum üzüntüsü. buna çıkar bi yol bulamayınca da utanç sinsi sinsi geliyor maalesef. burada sorulacak şey neden bu kadar korkuyoruz olmalı bence.
    4 ...
  6. 4.
  7. elalem ne der korkusu. Buna yöneli yaşadığımız sürece bu böyle devam edecek. başkalarının isteklerine, düşencelerine göre yaşamaya devam.
    1 ...
  8. 5.
  9. Çıplak olmaktan utanma veya rahatsız olma kültür, toplum ya da dinin insana işlemiş olduğu o kurallar yüzünden değil tamamıyla. Bunun altında Çok daha farklı ve derin sebeplerin olduğunu düşünüyorum. Bize bunun cevabını en iyi mitolojik hikayeler verecektir.
    0 ...
  10. 6.
  11. Genelde bir kişinin gözlerine bakarak konuşamama halinde bu durum daha da belli oluyor. Aşırısı fena. Tavsiye etmiyorum.
    0 ...
  12. 7.
  13. Artık insanlarımız utanmıyor, ellerinde telefonlar pıt pıt basıyolar ekrana. Eskiden komşuluk vardı.

    Of ne duyar kastım, gelsin artılar.
    2 ...
  14. 8.
  15. toplum tarafından çocukluğumuzdan beri bizi etkileyen toplum kuralları vardır. bu kurallara ters gelen bir şeyi bu nedenle ister istemez yanlış veya ayıp olarak değerlendiriyoruz ,bu davranışlarımız ifşa olduğundaysa utanarak geri dönüt oluşturuyoruz . neye utandığımız tamamen toplumun bizi yönlendirdiği doğru ve yanlış kavramıyla alakalı .utanmak ise haya duygusunun dağal bir sonucu.
    1 ...
  16. 9.
  17. karşı cinsle konuşmadan uzun göz teması kurmak (yaşlar yakınsa).
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük