Ne dersiniz sizce yaşanılan tecrübeler ve deneyimler sonucu a sosyal utangaç bir insan, 180 derece bir değişim geçirip sosyal, kendine güvenen, ortamın aranan ismi olabilir mi?
Değişebilir ama bunu ortaya çıkaran çok sağlam bir sebep olması gerekir. Bir de değişim çok zaman alır, tam anlamıyla değiştim diyebilmek için sabretmek ve uzun süre mücadele etmek gerekir. Çünkü insan ufacık olumsuzluk yaşasa, her ne kadar memnun olmasa da alıştığı o yere dönmek isteyecektir. Kötü bile olsa orası her zaman güvenli gelir.
Daha açık yazarsam; örneğin asosyal olup insanlardan izole yaşayan bir kişi, başkalarının içine karıştığında oradaki ufacık güvensizlik, onu yeniden yalnız ortamına itecektir. Çünkü orası, kişinin alışılmış güvenli yeridir.
Tüm bu zorluklara rağmen değişimi başarabilen varsa kutlarım.
insanlar değil zaman değişir ve onlarda zamana uyarlar. Yalnız kalmak istemezler ve "sürüyü" takip ederler. Bu yüzden işte farklı olanlar ilk koparilmiyor mu
insanlar hiçbir zaman değişmedi ve değişmeyecek aslında bizler hep aynıydık sadece içimizdeki duyguların bazıları emeklerken, bazıları koşuyor hatta uçuyor ama şimdi bazıları yeni yeni dünyaya gözünü açıyor.
değişmezler az mantıklı düşünün ya! sizin değiştiğini düşündüğünüz insanlar değişmiyorlar "özlerine dönüyorlar" öz dediğiniz şey değişmez. (bunu 18-20 yaş yukarısı için yazıyorum). özellikle ergen kafalılar arasında (yaşları büyük de olabilir) böyle yanılgılar çok oluyor "ühühü berkecan sen çok deyyyiştinnnn" ya salak kızım benim ahmak kızım berkecan'ın değiştiği falan yok, sen onu yeni yeni tanımaya başladın farkında mısın?
değişen şeyler de vardır yani değişmesi mümkün şeyler: davranışlar, konuşma biçimi vs bu gibi "görünür" olgularda değişme mümkündür ancak bir insanın kaba tabirle "mayası" değişen bir şey değildir.
siz insanların değiştiğini zannedersiniz çünkü onların "aslını" göremeyecek kadar acemi ve acelecisinizdir.
Ben kendim üzerimden gitmek istedim aslında. Bazen sabit fikirlerin bizi hapsettiğini görüyoruz. insan 7 sinde neyse 70 inde de odur tarzında. Ve bu fikirler tekrarlana tekrarlana toplumumuza empoze ettiriliyor. insanların değişmediği kanaatine şu şekilde katılıyorum. Bizim doğuştan gelen huylarımız vardır ve bunlar zaten bizim bir parçamız değişmezler, sadece terbiye edilebilirler. Fakat insanların özellikle bu dönemde çok yaygın olan utangaçlık ve a sosyallik gibi kavramların biraz emek harcanarak yenilebileceğinin destekçisiyim ve kanıt olarak da kendimi sunabilirim. Belki klişe gibi gelecek ama yapmanız gereken sadece değişmek için tek bir adım atmak. Gerisi attığınız adımın yol açacağı tepkimelerle zaten size artı olarak geri dönecektir. Sadece o ilk adım için ufak bir cesaret.
Doğrulara ve yanlışlara karşı bakış açısına göre insan değişebilir.
Daha önce inancına yada vicdanına ters düşen bir davranışı inancını yenileyerek değiştirebilir.
Hatalardan ve günahlardan sonra, aşırı
vicdanı duyarlılık yada bağışıklık kazanma insanı değiştirebilir.
Genelde bir insanı tanıdıktan sonraki hal onun özüdür. Hayatında önemli bir dönüm noktası geçirmemiş insanlar kolay kolay değişmezler. Geçirmiş oldukları dönüm noktalarından etkilenerek değişen insanların belli bir zaman sonra eski özüne dönme olasılıkları yüksektir.
değişmek insanın elinde olan bişey değil ki bir bakarsın değişmişsin eski kalıbın sana çok saçma gelmiştir nasıl böyleydim nasıl böyle düşünmüşüm dersin bu devam eder hayatın boyunca zevkler renkler ideolojin hayallerin sürekli değişir değişirsin.
Değişti mi sanıyorsun? Durum sadece şu sıralayacağım hipotezlerden ibarettir:
- sen yanlış tanıdın.
- kendini farklı nedenler sebebiyle bilerek yanlış tanıttı.
- kişi kendinde olmadığı bir dönemden geçerken tanıştınız.
Bir insanın özü aynı kalır ve asla değişmez.
Bedeninin olduğu gibi, ruhunun da bir dna'sı var... Sonradan değişmiyor. Ve inanın ki bu dna da genetik miraslardan oluşuyor.
Bu yüzden hapis cezalarından fayda görmüyoruz ya zaten...
Saç stilleri , moda , duygular , zevkler , parfüm kokularımız değişiyor onu bıraktım vücut kendini düzenli olarak yeniliyor bu kadar şey değişirken neden insan değişmesin ?
olduğu şeyi değiştiremezsin. ya olduğu gibi kabul edersin, yada bırakır gidersin. memnun olmadığın bir yanlış yapmış ise zamanı geriye sarsan da aynı yanlışı tekrar yapacaktır. yalnızca bu sefer yapılan yanlışın fark edilmemesi için ekstra önlemler alacaktır. dediğim gibi, olduğu şeyi değiştiremezsin affetmen yalnızca o kişiyi öyle kabul etmekle ilgilidir, belki sana karşı o yanlışı tekrarlamaya bilir ama başka birine karşı yapmakta sakınca görmez. tecrübe edindiği için daha dikkatli olur o kadar.