en önemli sebep mutlu olma isteğidir. bağımlılık yapan madde ya da nesneler dopamin görevi görerek, kısa sürede olsa kişiyi mutlu eder. sırf bu kısa haz için bağımlılık sürer, gider. sigara, alkol, yemek, internet farketmez tüm bağımlılıklar bu mekanizmayla işler.
özenmek. günümüzün yarısını tv izleyerek geçiren bir milletiz. daha bebekken anneler çocuklarını tv nin karşısında beslemeye başlıyor. onlar sağlıklı besinleri midelerimize doldururken tv sağlıksız besinleri beynimize dolduruyor. bir bakıyoruz sevinçliyiz içelim, evlendik içelim, okul bitti içelim, sevgilim terketti içelim, babam öldü içelim... iki sevgilinin en romantik anlarında bir şişe kırmızı şarap mutlaka masada oluyor mesela. sarhoş olmadan aşık olamıyoruz galiba. veya bira üniversite öğrencilerinin zihnini açan bir içecek olmalı. böyle gider bu liste. aynı şeyler sigara için de geçerli.
hiç bir sebebin olmamasıdır, dertsiz insan yoktur lakin keyiften içmekte vardır. mesela son zamanlarda gündüz sabah 8 de 2 yudum sek rakı, 10 da 3 yudum sek rakı, 12 de 1 yudum sek rakı, saat 2 de 2 yudum sek rakı, saat 4 de 4 yudum sek rakı, akşam üzeri saat 6 gibi 5 yudum sek rakı, akşam 8 de 1 su bardağı sek rakı, gecenin yaklaşması ile saat 10 gibi 5 yudum rakı, saat 11 ve 12 gibi 03 e kadar 70 lik sek rakı alabilir bünye.
+ bebeğim çaktırma sek rakı soktum bünyeme ben, ama sarhoş değilim.
- senin bu hallerine bayılıyorum lan, bak bir de su şisesine koymuş,
+ valla kimseden çekinmem ben ama topluma ayıp olmasın olay o. sevişmeyek bugün, ben hazzımı tüm gün aldım,
- pislik it.
+ bak gene suçlu ben oldum.
çoğu gençler kendisinin büyüdüğünü göstermek için maalesef içki ve diğer zararlı maddeleri kullanarak gösterişler yapmaktadır, lakin sigara karizma için içilir, ben içmem, ama haftada 1-2 kere çoğunluk ortamda sigara içmek o kadar zararlı değildir.
şöyle ki çoğu insan alkol ve sigarayı merak ettiği için, bir kısmı da yaprağı yediği için başlar. sigara ve alkol kullanıyorsanız ya merak etmişsinizdir ya da...*
"büyüklere mahsus aksesuarları" edinme ihtiyacı. bu özellikle sigara için.
ancak alkol biraz da genetik yatkınlık gerektirir. daha doğrusu bağımlılık konusunda genetik yatkınlığı olmayan birey sosyal içici olmanın ötesine geçmezken, olanlar hızla bağımlılık geliştirir.
bunlar dışında, dert, efkar ve saire sebepler tamamen işin arabesk tarafıdır.
ileri bağımlılık durumunda, reseptör hücrelerin madde ihtiyacı karşılanmadığında, beyin, bazı daralma, sıkıntı ve sorun çözememe durumlarını, bireyi alkol veya nikotin almaya zorlamak için kendisi geliştirir, bu onun için çok kolaydır, ellere titre, mideye kasıl ve bulan, bilince kork ve baskılan demesi yeterlidir.