insani gelişme endeksi

entry16 galeri2
    1.
  1. kıstaslar kabaca şunlar:

    1. Doğumdaki Yaşam Beklentisi
    2. Yetişkinlerin Okur Yazar Oranları
    3. Eğitime kaydolanların Oranı
    4. Kişi Başına Gelir Düzeyi

    görüldüğü üzere; suçluluk, boşanma, intihar, uyuşturucu kullanımı gibi kıstaslar değerlendirilmemektedir. insani gelişmeyi yalnızca okur-yazarlık ve gelir düzeyiyle endekslemeye çalışmak ne kadar doğrudur, tartışma konusudur.
    2 ...
  2. 2.
  3. gelişmiş ülkeler arasında yeralmanın iki olmazsa olmazından biri. bir diğeri için; (bkz: gayri safi yurtiçi hasıla).
    0 ...
  4. 3.
  5. her yıl yayınlanan bu verilere göre; insani gelişme endeksi en yüksek olan ülkeler yani bir anlamda yaşam koşullarının en iyi olduğu ülkeler;

    ilk otuz ülke şu şekildedir;

    01. Norveç
    02. izlanda
    03. Avustralya
    04. irlanda
    05. isveç
    06. Kanada
    07. Japonya
    08. ABD
    09. isviçre
    10. Hollanda

    11. Finlandiya
    12. Lüksemburg
    13. Belçika
    14. Avusturya
    15. Danimarka
    16. Fransa
    17. italya
    18. ingiltere
    19. ispanya
    20. Yeni Zelanda

    21. Almanya
    22. Hong Kong
    23. israil
    24. Yunanistan
    25. Singapur
    26. Güney Kore
    27. Slovenya
    28. Portekiz
    29. Kıbrıs
    30. Çek Cumhuriyeti
    0 ...
  6. 4.
  7. 5.
  8. bu endeksin 0-1 arasında ki, değerlendirme notuna göre; 2007 yılında türkiye, 0,806'lık notuyla 77. sıradadır.
    0 ...
  9. 6.
  10. türkiye nin 84. sırada olduğu listede, devrimi yeni yapmış tunus 70. sıradadır.
    halimizin içler acısı olduğunu gösteren bir sıralamadır ayrıca.
    2 ...
  11. 7.
  12. *ahmet abi, birleşmiş milletler insani gelişme endeksine göre dünya sıralamasında çok gerideyiz ne olacak böyle?

    *niye la yemeğin altına eski gazete serdik ya. onu saymayı unutmuşlardır. birleşip biz onlara girelim maksat insani yardım olsun.

    insani gelişme endeksi böyle tanımlanır memlekette.
    0 ...
  13. 8.
  14. israil'in 15. sırada olduğu insani bilmem ne şeysidir. tabii bunun insan olmakla bir alakası yok ancak pek de umursamamak gerek.
    1 ...
  15. 9.
  16. kısaca baktığınızda size o ülke hakkında yaşam standartlarının nasıl olduğunu hakkında bir fikir verir. norveç pek birinciliği kaptırmaz kimselere.
    0 ...
  17. 10.
  18. güzel ülkemiz türkiye'nin 92. sırayı kaparak dosta güven düşmana korku saldığı sıralamadır.

    http://hdr.undp.org/en/media/HDR_2011_EN_Table1.pdf

    tabi ki ülkemiz 2011 yılında %8.5 büyümüş ve muhteşem bir ülke olmuştur.

    memuruna 4 aydır zaman yapamamaktadır ama bunlar hep batının oyunlarıdır.

    bir gecede 3000 dolar zenginleştiğimiz gibi bir gecede daha neler başaramayız ki biz?
    0 ...
  19. 11.
  20. hükümetin nedense hiç bahsetmediği bir ölçektir. düşünün ülke 187 ülke arasında 92. küçümsenen bir çok muz cumhuriyeti veya arap ülkelerinin bile gerisinde.
    0 ...
  21. 12.
  22. 2013 yılı sıralamasına göre libya bizden üst sıralarda yer alıyor bu birleşmiş milletlerin tam bir yavşak olduğuna bir daha inandım libyanın neyi bizden üst sıralarda çok merak ediyorum adamlar bildiğin bedevi la hele şu sıralar ki durumları içler acısı durumda bunları sırf türk milletinde aşağılık kompleksi yaratmak için yapıyorlar birader yoksa libya la libya oğlum libya amk. ya hayret birşey olmayı verin gari.
    0 ...
  23. 13.
  24. ülkelerin gelişmişlik seviyesini ve o ülkelerde yaşayan insanların hayat standartlarını ölçme konusunda oldukça elverişli bir endekstir. özellikle de her fırsatta "ama bizim ekonomimiz şu kadar büyüdü" diyenlere verilecek cevaptır. ekonomik büyüme tek başına fazla bir anlam ifade etmez çünkü.

    bu endekse "aman efendim, türkiye neden bu kadar geride, ne yani şimdi zimbabve bizden daha mı gelişmiş ülke" falan diye itiraz etmek pek doğru olmaz. endeksin elde ediliş şekli bellidir ve gerekli verileri elinde bulunduran insanlar tekrar tekrar bu sonuçları test edebilirler.

    yok eğer, filanca kategorilere neden bakılmıyor, tarzı eleştiriler getirilecekse o zaman haklı olunması gayet de mümkündür. fakat daha iyisi yapılana kadar da en iyi budur.
    0 ...
  25. 14.
  26. ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre 4 ayrı kategoride yapılan değerlendirme çalışmaları sayılır.
    en son vikipedi verilerine göre ülkelerin gelişmişlik düzeyi şu şekilde sıralanmış.
    çok yüksek insanı gelişme: ekonomik durumun ve hayat standartlarının en iyi olduğu ülkelerdir. norveç, almanya, fransa gibi birçok avrupa ülkesi, petrolden ve suudi arabistan dışında diğerlerinde büyük ölçüde turizmden de dolayı körfez ülkeleri, abd, arjantin, şili, kanada ile japonya, singapur gibi az sayıda asya ülkesi bu kategoride yer almaktadır.
    yüksek insani gelişme: orta düzeyde olan ülkelerin yer aldığı kategoridir. türkiye de bu kategoride yer almaktadır o kadar çok olumsuzluğa rağmen. türkiye dışında bulgaristan, romanya, ukrayna, rusya gibi doğu avrupa ülkeleri; lübnan, ürdün, tunus gibi bazı arap ülkeleri; küba, venezuela, meksika gibi latin amerika ülkeleri, azerbaycan gibi kafkasya ülkeleri bu kategoride yer almaktadır.
    orta insani gelişme: orta düzey ülkelerin bir kademe altında olan ulkelerdir. mısır, fas, türkmenistan, hindistan, moldova, suriye, endonezya, filipinler gibi ülkeler bu kategoride yer alan ülkelerdir.
    düşük insani gelişme: en fakir ve yaşam standartlarının en kötü olduğu ülkelerdir. pakistan, afganistan, nepal, kenya, sudan, somali, haiti, yemen, myanmar vb ülkeler bu kategoride yer almaktadır.
    ülkeler sadece kişi başına düşen gelir, ortalama yaşam süresi vb özellikleri baz alarak degerlendiriliyor. mesela birleşik arap emirlikleri doğru düzgün sanayisi; teknolojik-bilimsel çalışmaları olmadığı halde petrol rezervinin fazla olması, turizm alanında yapılan yatırımlar, o kadar çok yabancıya rağmen nüfusunun az olmasından dolayı çok yüksek kategorisinde yer alırken; hindistan, ucuz işgücünden kaynaklanan sanayiye sahip olmasına ve bilişim teknolojileri alanında eleman yetiştirmesine rağmen nüfusun aşırı derecede kalabalık olması, gelir dağılımının​ aşırı derecede adaletsiz olması, yaşam koşulları alanında farkın aşırı derecede yüksek olması, nüfus artış hızının aşırı derecede yüksek olması, eğitim seviyesinin düşük olması vb durumlardan dolayı orta düzey ülkelerin bir kademe altında yer almaktadır. lübnan ise geçmişte 15 yıl yaşanan iç savaşa, yer altı kaynaklarının yetersiz olmasına, sanayi-bilim-teknoloji alanında yetersiz olmasına rağmen turizm ve ticaret sektöründe aktif bir şekilde yer alması; nüfusunun az olması, nüfus artış hızının çok yüksek olmaması vb durumlardan dolayı hindistan'ın bir üst kategorisinde yani orta düzey ülkeler listesinde yer almaktadır.
    bazı durumlarda nüfus sayısı arasında bağlantı olmadığı da görülmektedir. mesela meksika mısır'dan daha kalabalık bir nüfusa sahip olmasına ve uyuşturucu kartellerinin ülke genelinde yaptığı toplu katliamlara (meksika'da terör örgütleri konumunda çok sayıda uyuşturucu mafya örgütleri var) rağmen mısır'ın bir kademe üstünde yer almaktadır. bunun nedenini bilmiyorum meksika'yı fazla bilmediğim için.
    1 ...
  27. 15.
  28. chp'li belediyelerin resmen ele geçirdiği liste. gerçi ben maltepe'de yaşadığım için maltepe ilgilendiriyor beni. ali başkandan da daha azını beklemezdik. memlekette top 10 içindeyiz çok şükür.
    0 ...
  29. 16.
  30. türkiyenin bu yıl 8 sıra atlayarak 72.den 64e yükseldiği belirtilen küresel çaplı endeks.
    enflasyondan çektiğimiz, hayat pahalılığına yetişemediğimiz şu günlerde kimi sektörlere müthiş yatırım yapıldı ve ilerleme kaydedildi de biz mi olayı kaçırdık ? "ver parayı al notu." hesabı uluslararası kuruluşlara para mı aktarıldı acep ? rizeli arkadaş da arada öyle laflar ediyor ya parayı verir işimizi gördürürüz gibisinden. *
    bu yıla kadar teknoloji ve inşaat yoksunu ülke küba bile bize birkaç fark atıyordu. *
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük