insanlar değişir. duyguları, fikirleri, felsefesi kısaca herşeyi. fikirlerinizi değiştirmekten korkmayın önceden farklı düşünüyordun diyenlere "ben fikirlerimin sahibiyim kölesi değil şimdide değiştirdim !" diyin. diyebilin.
Örnek vermek gerekirse elimizde bir tane çay içmeyi seven a kişisi olsun. Ve bir de çayı ikram eden bir b kişisi. B kişisi bardağın neredeyse tamamını dem çok az bir kısmını suyla doldurmuş olsun ve çayı a'ya ikram etsin. A kişisi çayı içsin çay ağızında kötü bir tat bıraksın ve bu çayın değiştirilmesini normal doldurulmasını istesin.
Ne anlatmak istediğime gelince; evet değişim vardır. ama değişen yoldur, insan tam anlamıyla değişemez. insanın rotası değişir, huyu değil. 2 yoldan birisi artık daha mantıklıdır. hisse değil de mantığa bürünüldüğünde insan mantık çerçevesinde davranmak ister haliyle. hangi yoldaysan onun türküsünü tutturursun. az önceki örnek gibi; çayın koyu ve acı geldiği noktada başlar değişim (yol). Ama Çayın koyu ve acı oluşu a kişisini çay içmekten vazgeçirmez, yani huyundan etmez. Ama koyu olanı döküp normal olanıyla değişitirmek ister çünkü bu bir seçenektir.
Huyun öyle çok fazla değişebilen bir olgu olduğunu düşünmüyorum. Hayattayız ve bazı konularda canımız ciddi anlamda sıkılıyor veya yıpranıyoruz. fakat yaşamaktan vazgeçmiyor, kendimize bir iyilik yapıp yıprandığımız noktalarda kendimize farklı seçenek yaratıyoruz ki bir daha aynı yerden düşürülmeyelim. Hayata dair kötülükleri baz alırsak değişim aslında bir koruma kalkanı. Ama diğerlerine göre "çok değişti."
Değişir. Fakat insanlar kendi istekleri doğrultusunda değişir. Sen ona ne kadar anlatirsan anlat hayat onun çizdiği ve doğru bulduğu şeyler etrafında şekillerinin ne zaman ki fikirleri değişir o insanda değir. Değişim mümkün olmayan bi şey değildir ama kişinin kendisinin fark etmesi ve değişmesi istemesi gerekmektedir.
Değişir; değişmelidir zaten hiç kimse doğduğu gibi kalmaz, yaşadığı, bildiği ve öğrendiği kadar değişir.
Değişmiyorsa bu onun çokiyiliğinden değil, eksikliğindendir.
Artık bazı şeylere ses etmemeyi öğrenince insan değiştiğini anlıyor azizim. Zaman geçtikçe kalp dediğin şey biraz daha katılaşıyor. Merhamet duymadığın insanları üzmekten geri duramıyorsun. Üzülmesi senin için bir şey ifade etmeyen samimiyetsiz insanların hayatından çıkması ufak vesilelerle gerçekleşiyor ve bunda da vardır bir hayır, iyi ki gibi cümleler sarf ediyorsun. Yani insan değişir azizim. kimi merhametinden kaybeder kimi masumiyetinden.
Bazen soruları yine sorularla çözmeye çalışmak gözden kaçırdığımız ayrıntıların farkına varmamızda yardımcı olur.
insanın zamanla değişip değişmediğini tam olarak anlamamız için bizimle birlikte neyin ve nelerin değişebileceğine veya değişmeyeceğine bakmamız gerekecektir. Ve bir insan neden kendini değiştirme çabasına girer. Onun değişmesiyle etrafında başka neler değişir gibi soruları sorarak ve bu sorular üzerinden kendimize açıklayıcı bir cevap bulmaya çalışacak olursak.
Örneğin; bir okul arkaşınızı arkadaşlık yaptığınız yıllarda iyi biri olarak hatırlıyorsunuz. aradan yıllar geçmiş ve siz o arkadaşınızla tekrar karşılaştığınızda, arkadaşınızın eski iyi halinden eser kalmadığını ve size göre bambaşka bir insana dönüştüğünü
Fark ediyorsunuz. Bu durumda arkadaşınıza ya iyi olması için tavsiyelerde bulunacak onu değiştirecek. Ya da uğraşmayı bırakıp mesafe koyacak. Ya da Onun sizi değiştirmesine izin verip arkadaşlığa devam ederek ona benzeyeceksiniz.
insanlarla olan ilişkilerimizde ve birbirimizi etki altında bırakıp seçimler konusunda karar aşamasına gelmemizde bu üç etken, değişimlerimizde belirleyici rol oynar. Yani başkasını değiştirmeye çalışmak. Mesafe koymak. Ve karşı koymaksızın isteyerek veya gayri ihtiyari karşımızdaki insanın bizi değiştirmesine izin vermek.
Sonuç olarak insan çevreyle etkileşim halinde ancak kendi aldığı kararlarla zamanla değişir.