Kimyasalın neresi doğal ardını şaplaklıyayım. Doğaya insanlığın faydası mı var ki doğanın içerisinde yer alsın. Bir litre yağ kaç litre suyu kirletiyor yada bir kunduzun kurduğu set mi doğaya faydalı yoksa insanın yaptığı baraj mı birisi o bölgenin ekosistemini düzeltiyor birisi ise yok ediyor. Doğanın hayrına ne yaptık ki doğa bizi kendin ile bütünleştirsin. Varımız yoğumuz safi zarar ardını yoklayayım.
Aşkolsun sevgili yazar öylemi dedim ben !
Benim parmak attığım nokta, doğa bir döngü içerisinde ve her mekaniği kendi içerisinde bir tamamlayıcı rol barındırıyor. Doğal ve beşeri yapılar olarak ayrılmasında ki amaç doğal döngünün haricinde insanlığın doğaya yaptığı tahribatı doğanın yenilenme döngüsünü kırması üzerine vermiş olduğum bir örnek sadece. Düşünsene bir pet şişe insan yapımı lakin doğana ne kadar sürede çözümüyor. Ama doğal yol ile üretilmiş bir ürün hem doğaya daha faydalı oluyor çürüyerek gübre vs. Şeklinde hemde döngünün bir parçası haline geliyor. insan topluluğu ne zaman organik yerine inorganik malzemeye geçti o zamandan beri doğanın bir parçası olmaktan çıktı.
Yoksa babam Selanik göçmeni annem ise yörük has insanım yani.
Valla ne derseniz diyin sanayi devriminden sonra benim için insanlık doğanın bir parçası olmaktan ziyade, doğanın düşmanı olma yolunda son sürat gidiyor. Küresel ısınmanın başlıca nedeniyiz. Yer küre yetmediği gibi dünya'nın dışınıda kirlettik.
Geçenlerde bir makale paylaşmıştım hubble teleskobu ve starlink uyduları hakkında. Maalesef hubble teleskobunun derin uzay görüntülerinde alçalan yörüngesi yüzünden starlink uyduları önünden geçtiği için alınan görsellerde bozulmalar tespit edilmiş. Gerçi Elon amca eski yörüngesine oturtalım şeklinde bir çözüm üretmiş ama nasa'dan henüz bir cevap gelmedi diye biliyorum. Kısacası insan üretimi nesnelerin doğal bir yanı kalmadığı fikrindeyim evet doğanın bir parçasıyız ama sadece evrim şemasında kaldık.